rafa Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 Nie zauważyłem tego na mojej MSI. W zasadzie to ma nawet o wiele szybszy rozruch niż Asusy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2011 Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji 1.4 jest trochę lepiej, ale i tak nie startuje zaraz po kliknięciu. W sumie nie ma to większego znaczenia, jeżeli jest to normalny start tej płytki. Oby. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Witam. Panowie jestem od niedawna właścicielem Core i3 540, który na co dzień lata sobie 3.8 Ghz jak gram i 1.5 Ghz jak przeglądam net. Teraz do rzeczy. Jak chce obniżyć mnożnik proca i podnieść FSB to przestaje mi działa funkcja procesora obniżająca mnożnik. Napięcie normalnie spada a mnożnik już nie. Mam rozumieć, że ta funkcja obniżająca mnożnik będzie działała tylko na domyślnym mnożniku x23? I czy może mi ktoś w końcu powiedzieć jak krowie na miedzy jak te funkcje się nazywają i która jest od czego? Bo zawsze mi się myli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zalezy od płyty ale akurat w przypadku MSI tylko na domyślnym działa SpeedStep SpeedStep - EIST Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 @ rafa A jak masz ustawione opcje Spread Spectrum i vdroopa ( high, low )? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Wogóle to chciałbym się pożalić na pamięci. Nie chcą się w ogóle podkręcać. Są stabilne tylko na 1333 Mhz i 9-9-9-24. Za nic nie chcą pracować wyżej albo na niższym CL. I na dobrą sprawę blokuja mi OC. Zabawa dzielnikami pamięci nie pomaga bo działa tylko jeden, gdzie FSB max jakie moge na tym działającym dzielniku osiągnąć to 167 i ani trochę więcej. Jakies porady jak bujnąć proca wyżej w taki sposób żeby pamięci mi go nie blokowały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 @ rafa A jak masz ustawione opcje Spread Spectrum i vdroopa ( high, low )? Na co dzień na domyślnych ustawieniach. Likwidowanie vdroopa podnosi trochę zużycie prądu. Dopiero jak ustawiam pod liczenie w Boinc przy 4.3GHz to wtedy przestawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Wogóle to chciałbym się pożalić na pamięci. Nie chcą się w ogóle podkręcać. Są stabilne tylko na 1333 Mhz i 9-9-9-24. Za nic nie chcą pracować wyżej albo na niższym CL. I na dobrą sprawę blokuja mi OC. Zabawa dzielnikami pamięci nie pomaga bo działa tylko jeden, gdzie FSB max jakie moge na tym działającym dzielniku osiągnąć to 167 i ani trochę więcej. Jakies porady jak bujnąć proca wyżej w taki sposób żeby pamięci mi go nie blokowały?Spróbuj z palca ustawić wszystkie timingi (i alphy) jak dla działającego mnożnika i ustaw niższy mnożnik. Może pomoże ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Tak wygląda SPD moich pamięci. Działają tylko na 1333 Mhz i CL 9. A najciekawsze jest to, że pamięci ustawione na 10-10-10-28 1500 Mhz zasilane napięciem 1.6 V w memteście sypią błędami jak cholera. Obniżyłem napięcie do 1.52 i wystąpił tylko jeden błąd. To samo mam z procem. 3.8 ghz na 1.256 V ,a 4.4 ghz na 1.216 V. I bądź tu mądry i pisz wiersze!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Co może powodować niestabilność w idle przy podkręconym procu? Offset, SpeedStep, C1E, C-State? Potrafiłem katować LinX-ami, grać godzinami w gry, po czym wychodze z gry i po chwili jest BSoD (memory management), przeglądarka sie też nie raz wysypywała. Wyłączyłem wszystko od oszczędzania energii i dałem stałe napięcie, i od trzech tygodni zero problemów. Nie chciało mi sie testować kolejnych rzeczy, bo różnica w poborze prądu malutka (10-15 W). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...