Skocz do zawartości
Twój Pan

Core i3/i5 - Clarkdale (lga 1156)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie jestem od niedawna właścicielem Core i3 540, który na co dzień lata sobie 3.8 Ghz jak gram i 1.5 Ghz jak przeglądam net. Teraz do rzeczy. Jak chce obniżyć mnożnik proca i podnieść FSB to przestaje mi działa funkcja procesora obniżająca mnożnik. Napięcie normalnie spada a mnożnik już nie. Mam rozumieć, że ta funkcja obniżająca mnożnik będzie działała tylko na domyślnym mnożniku x23? I czy może mi ktoś w końcu powiedzieć jak krowie na miedzy jak te funkcje się nazywają i która jest od czego? Bo zawsze mi się myli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogóle to chciałbym się pożalić na pamięci. Nie chcą się w ogóle podkręcać. Są stabilne tylko na 1333 Mhz i 9-9-9-24. Za nic nie chcą pracować wyżej albo na niższym CL. I na dobrą sprawę blokuja mi OC. Zabawa dzielnikami pamięci nie pomaga bo działa tylko jeden, gdzie FSB max jakie moge na tym działającym dzielniku osiągnąć to 167 i ani trochę więcej. Jakies porady jak bujnąć proca wyżej w taki sposób żeby pamięci mi go nie blokowały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ rafa

A jak masz ustawione opcje Spread Spectrum i vdroopa ( high, low )?

Na co dzień na domyślnych ustawieniach. Likwidowanie vdroopa podnosi trochę zużycie prądu.

Dopiero jak ustawiam pod liczenie w Boinc przy 4.3GHz to wtedy przestawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogóle to chciałbym się pożalić na pamięci. Nie chcą się w ogóle podkręcać. Są stabilne tylko na 1333 Mhz i 9-9-9-24. Za nic nie chcą pracować wyżej albo na niższym CL. I na dobrą sprawę blokuja mi OC. Zabawa dzielnikami pamięci nie pomaga bo działa tylko jeden, gdzie FSB max jakie moge na tym działającym dzielniku osiągnąć to 167 i ani trochę więcej. Jakies porady jak bujnąć proca wyżej w taki sposób żeby pamięci mi go nie blokowały?

Spróbuj z palca ustawić wszystkie timingi (i alphy) jak dla działającego mnożnika i ustaw niższy mnożnik. Może pomoże ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda SPD moich pamięci. Działają tylko na 1333 Mhz i CL 9. A najciekawsze jest to, że pamięci ustawione na 10-10-10-28 1500 Mhz zasilane napięciem 1.6 V w memteście sypią błędami jak cholera. Obniżyłem napięcie do 1.52 i wystąpił tylko jeden błąd. To samo mam z procem. 3.8 ghz na 1.256 V ,a 4.4 ghz na 1.216 V. I bądź tu mądry i pisz wiersze!!

post-151180-0-16526300-1301937621_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Co może powodować niestabilność w idle przy podkręconym procu? Offset, SpeedStep, C1E, C-State?

Potrafiłem katować LinX-ami, grać godzinami w gry, po czym wychodze z gry i po chwili jest BSoD (memory management), przeglądarka sie też nie raz wysypywała.

Wyłączyłem wszystko od oszczędzania energii i dałem stałe napięcie, i od trzech tygodni zero problemów.

Nie chciało mi sie testować kolejnych rzeczy, bo różnica w poborze prądu malutka (10-15 W).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi