Skocz do zawartości
Matthaios84

Nowy Zestaw, Bsod'y

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy kupił sobie ostatnio nowy zestaw pod internet, office etc. Komputer już złożony, i zamówiony z Allegro.

Problem polega na tym, że podczas instalacji Windowsa XP na różnych etapach wyskakuje BSOD (różne numery błędów, problem z różnymi plikami). Co zrobiłem:

- BIOS zaktualizowany do najnowszej wersji

- pamięć zamieniona slotami

- dodatkowo puściłem Memtesta na godzinę - zero błędów

- dwa różne dyski twarde sprawdzane w tym nowy WD 320GB AAKS

- różne wersje Windowsa (mój (XP Pro), jego (XP Home))

- z początku myślałem, że to wina braku sterowników pod SATA podczas instalacji (metoda F6), więc je zintegrowałem nLitem z Windowsem, nic nie pomogło

Pomysłów już nie mam. Moja wiedza na temat platformy AMD kończy się na moim poprzednim zestawie: Barton 2500 i Abit NF7-S. Czy np. włączony Hyper Transport w BIOS'ie może powodować takie problemy ? Zasilacz raczej wykluczam (jest to Delta). Obstawiałbym uszkodzone Mobo, ale przed reklamacją chciałem się jeszcze upewnić.

@EDIT

Zapomniałem dodać, że kabel zasilający mobo ma 20pin, a nie 24, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Edytowane przez Matthaios84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. RAM, RAM, RAM - Sprawdź na swoich OCZtach - czy będzie to samo (ta, widziałem że testowałeś MT - ale to nic, i tak sprawdź) :)

2. Nic się nie przegrzewa? Np źle zamocowane chłodzenie procesora i piec hutniczy się robi?

3. Mimo wszystko sprawdź na innym PSU, nawet Corsairy czasem padają.

4. Prozaiczne - sprawdź może na innym napędzie, ten może ma problem z czytaniem płyt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HT pod Bartkiem ? trochę ciekawostka

Chodziło mi o to, że moja przygoda na platformie AMD skończyła się na Bartonie i nForce 2. Miałem na myśli, że nigdy nie bawiłem się wynalazkami typu HT i nie wiem jakie problemy mogą stwarzać, stąd moje pytanie w tej materii ;)

1. RAM, RAM, RAM - Sprawdź na swoich OCZtach - czy będzie to samo (ta, widziałem że testowałeś MT - ale to nic, i tak sprawdź) :)

2. Nic się nie przegrzewa? Np źle zamocowane chłodzenie procesora i piec hutniczy się robi?

3. Mimo wszystko sprawdź na innym PSU, nawet Corsairy czasem padają.

4. Prozaiczne - sprawdź może na innym napędzie, ten może ma problem z czytaniem płyt

Dzisiaj kolega ma jeszcze kupić nowy napęd bo rzeczywiście z tamtym były problemy i też padło na niego podejrzenie (np. nie nagrywa DVD - wszystkie płyty uwalone i były problemy z odczytem plików podczas instalacji (w wersji nagranej nLitem) trzeba było naciskać 'Ponów próbę'. Temperatury ok (sprawdzane w BIOS'ie, CPU ok. 27C). Jak to nic nie da to jeszcze spróbuje na innej kostce pamięci, potem podłącze Be Quiet'a. Jak to nic nie da to prawdopodobnie jest płyta główna uszkodzona, tak ? (Pytam prewencyjnie bo być może, że w takim wypadku jutro to od razu odeślemy w ramach gwarancji) Edytowane przez Matthaios84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tak.

Ale koniecznie sprawdź najpierw na tym zasilaczu i pamięciach Twoich.

PS. Po tym co napisałeś, wydaje mi się że zmiana napędu DVD utnie problemy. Ew. kabel SATA/ATA jest uszkodzony.

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi