baranek11 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Hej. Sytuacja u mnie wygląda następująco: mam radiówkę, na dachu antena (a w zasadzie skrzyneczka;p) jako odbiornik fal radiowych, z tego mam kablem pociagniętego neta do karty sieciowej wifi w moim kompie. Chciałbym zrobić tak, żeby mieć neta także na kompie w sąsiednim pokoju, a także jak w przyszłości kupię lapka, to żeby też na nim mieć internet. W tym kompie. co mam teraz komunikacja ma się odbywać przez kabel a neta na tym drugim kompie i na lapku chcę mieć bezprzewodowo smilies/smile.gif No więc potrzebny jest mi router wifi, który będzie stał w moim pokoju. I to chyba wszystko, czy coś jeszczę będę musiał kupić? Bo tą sieciówke wifi z tego kompa przełożę do tamtego drugiego, a ten podłączę zwykłym kablem sieciowym z końcówką RJ45. Chciałbym się dowiedzieć, jaki router byście polecali do podziału radiówki ? Tak w cenie do 200-250 zl coś by się znalazło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4dziK Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Tańszy Droższy Poczytaj: link Na forum jest mnóstwo info, trzeba się tylko poszukać i zdecydować. Żadnych cudów nie wymagasz więc wybierz sam, albo zapytaj o konkretny model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwko123 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 potrzebujesz dwa urzadzenia jesli chcesz sciagac net z radiowki i po domu rozsyłac sygnal po wifi. antene łaczysz z ap w trybie client: http://www.ceneo.pl/627461 pozniej skretka do routera wifi: http://www.ceneo.pl/594485 zreszta ten router tez ma funkcje ap client for wisp. tylko jakbys mial tylko ten router to tylko pozostaje rozdzielenie netu po kablu. Ja tez kiedys mialem ten router do rozdzielenia radiowki i spisywal sie wysmienicie. Tak na marginesie to jeden router nie może jednoczesnie sciagac i rozsylac netu ;p pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 A co z WDS? niektóre rutery mają możliwość lednoczesnego odbierania i rozgłaszania. Zdaje się że na Linksysie WRT54G po wgraniu DDWRT widziałem taką opcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) A co z WDS? niektóre rutery mają możliwość lednoczesnego odbierania i rozgłaszania. Zdaje się że na Linksysie WRT54G po wgraniu DDWRT widziałem taką opcję. jesli tak byłby @R4dziK, jego sygnał przychodzi [koncentrycznym]kablem a nie [skrętką] na dachu antena (a w zasadzie skrzyneczka;p) jako odbiornik fal radiowych, z tego mam kablem pociagniętego neta do karty sieciowej wifi w moim kompie można by to przerobić lub prosić operatora o przerobieni na wyjście [skrętką] Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...