Skocz do zawartości
KOCHAM SYNTHOL

Nowy Sprzęt Nie Wstaje.

Rekomendowane odpowiedzi

Kurier przywiózł mi dzisiaj nowe cpu, gpu, ram i psu. Zmieniłem cpu i ram, pecet wstal bez problemu, zminilem grafikę i zasilacz - wentylator na cpu się kręci, dysk chyba wstaje, ale monitor zostaje w standby. Windows też się nie laduje, nie słychać tego charakterystycznego pikniecia, myszka też się nie świeci. Założyłem stary zasilacz (modecom mc400) i jest to samo, przełożenie starej grafiki też nie pomogło. Ręce opadają. :<

E8400 / gtx 275 / gskill 2x2gb / bequiet straightpower 550w na msi p35 neo.

Jakimś cudem płyta padła? :<

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim wypadku pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych bios

Zaraz wyciągnę zworke, mam nadzieję ze masz racje.

Btw, teraz po 30 sekundach od włączenia pc sam się resetuje. No i zauważyłem, ze mój srubokret przyciąga śrubki (magnetyczny) - może zabił mi mobo? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reset biosu nie pomógł, ale zauważyłem Ze mam odlaczony styk od głosniczka - może mi ktoś powiedzieć gdzie go podlaczyc na mai p35 neo? Nie mogę sciagnac j strukcji, pisze z telefonu.

Może po sygnale z głosniczka bedzie wiadomo xö jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stole, bez obudowy.

Pamiętaj:

1. Podłącz cooler procesora do odpowiedniego gniazda na płycie.

2. Podłącz wtyczke 24pin do płyty

3. Podłącz wtyczkę 4 pin do płyty

4. Podłącz dodatkowe zasilanie karty graficznej.

5. Resetuj bios przy odłączonym zasilaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E.....

soory za ten post, ale może źle masz podłączone kabelki reset, hdd itd... do mbo od obudowy?

Mimo wszystko powinien mnie chyba wpuścić do biosu?

Wylozylem go na karton, i...teraz kompletnie nie daje znaku życia, jakby nie było prądu w gniazdku. Wszystko jest podłączone tak jak było. :x

Mój błąd, zostawilem zworke, ruszyl, ale nadal jest to samo - monitor nie wstaje, nie ląduje się os.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jeszcze raz na spokojnie. Odłącz zasilanie, wyciągnij baterie, przełóż zworkę, odczekaj 2 minuty, włóż baterię, przełóż zworkę z powrotem, podłącz zasilanie.

Edit. Spróbuj na jednej kości pamięci.

Edit2: Podłączyłeś wszystkie kable zasilające do płyty i karty, sprawdz 2 razy.

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłącz grafe od kompa, całkiem z pci-e, odmontuj cooler, wyjmij cpu, zamknij klapke, i zobacz czy ruszy, jeśli tak to zobacz czy pokażę błąd cpu (że nie ma)

Miałem ten sam problem i okazało się że cpu nim był, niech to zrobi, zaufajcie mi.

EDIT: Moze to glupio zagrzmi, ale zobacz czy wlaczyles przycisk od zasilki, z O na I, wiesz, czasem to jest glupi blad czlowieka.

Edytowane przez 7Press7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstał. Jedna kość ramu jest chyba uszkodzona (nowka? :/).

Kolejny problem (:D), wchodzę do biosu żeby wyłączyć zintegrowane audio po resecie (mam xfi) a tam pokazuje mi ze proc ma 102 stopnie celsjusza, temperatura rosła w tempie +1•c / 3 sek. Wyłączyłem szybko zasilacz.

Błędny pomiar? Mogę bez obaw włączyć komputer?

Dzięki za pomoc swoją drogą, nigdy nie pomyslalbym że będę korzystał z pc na mobo postawionym na kartoniku. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit: gamon ze mnie niekiepski, jedna nozka od chlodzenia byla niedopieta :D

podpielem bequiet, dziala. zaraz podepne grafike, mam nadzieje ze tez wskoczy, ciekaw tylko jestem co z tym ramem. :{

Edytowane przez KOCHAM SYNTHOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram: włóż jedną kość, wejdz do biosu i ustaw napięcie na 2,2V

Również ustaw napięcie NB (North Bridge Voltage) na 1,4V

Potem włóż drugą kość.

Jak dalej będzie problem to spróbuj wsadzić pamięci do innych slotów, czyli jak teraz miałeś w slocie nr. 1 i 3 to wsadź w slot nr. 2 i 4

Upewnij się czy pamięci działają z odpowiednią dla nich częstotliwością ( 800 MHz???)

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram: włóż jedną kość, wejdz do biosu i ustaw napięcie na 2,2V

Również ustaw napięcie NB (North Bridge Voltage) na 1,4V

Potem włóż drugą kość.

Jak dalej będzie problem to spróbuj wsadzić pamięci do innych slotów, czyli jak teraz miałeś w slocie nr. 1 i 3 to wsadź w slot nr. 2 i 4

Upewnij się czy pamięci działają z odpowiednią dla nich częstotliwością ( 800 MHz???)

zaraz to sprawdze.

Jeśli zdjąłeś cooler to musisz zmienić paste termoprzewodzącą, bo powstały pęcherzyki powietrza.

uh, na razie sie wstrzymam, mysle w ogole nad zmiana boxowego coolera, jak cos kupie to zmienie i paste za jednym zamachem.

grafika dziala, sciagam wlasnie drivery ze strony nvidii. dzieki, raz za zlozenie zestawu, dwa, za pomoc z przywroceniem go do zycia ; }

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też chce ;) Próbowałem pomóc :banana:

Poproszę 5 litrów Heinekena w beczce :lol2:

Jak będziesz zmieniał tą pastę to wymień na Artic Silver 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz zmieniał tą pastę to wymień na Artic Silver 5.

AC MX-2 lepsza ;)

Z jedna kością wstaje i wszystko jest si, po wrzuceniu drugiej nie bootuje.

A po wrzuceniu tylko tej "drugiej" działa? Może płyta czyni wybryki...

Btw, najlepszy cooper do 100-150 pln?

100 - Karakorum

150 - Jakaś Ninja lub Mugen alee sie nie opłaca...

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szpachla2 na prezydenta.

faktycznie, kosci wystarczylo zamienic miejscami, wszystko smiga. dzieki panowie, jestescie wielcy. uporalismy sie z wszystkimi problemami, wiec zabralem sie za male oc, podbilem FSB do 400 (3.6ghz), odpalam orthosa i ide na papierosa. wracam po 10 minutach, a tam... coretemp (i realtemp) pokazuje temperature 82 stopnie :O! W idle ma 51, siedzi na napieciu 1.25v. To wina wczesniej wspomnianych babelkow powietrza? Takie temperatury za zdrowe dla tego procesora pewnie nie sa, a nie chce go skrecac z powrotem do 3.0ghz bo to niepozorne 600mhz dalo mi ogromnego kopa w grach i adobe premiere.

zmieniac paste? paste i chlodzenie? sproboje mu jeszcze troche obciac napiecie, moze temperatura troche spadnie, chociaz z drugiej strony docelowo chcialbym osiagnac magiczne 4.0ghz, a jedno chyba wyklucza drugie.

btw, korzystajac z okazji ze calosc ciagle lezy na kartoniku ide malowac wnetrze budy na czarno. :>

wyskoczylem szybko to komputronika:

Dołączona grafika

dali mi 2 lata gwarancji na paste :D mam nadzieje, ze roznica bedzie warta wydanych pieniedzy. teraz pytanie - jak sciagnac stara paste (ta preapplied z chlodzenia intela)?

Edytowane przez KOCHAM SYNTHOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi