Skocz do zawartości
miecioo

Co Polecicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcialbym kupic profesionalny zestaw FC, cena w granicach 500 zloty.

Przegladajc tematy na forum widze, ze grono osob jest dobrze zorientowanych w temacie. Takze daje pole do popisu, gdybyscie od nowa zaczynali kompletwac zestaw FC, co byscie wybrali?

Tak na marginesie, sa bloki FC np. na karte graficzna lub plyte glowna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 500 złotych, to możesz pogadać z kimś, żeby Ci zrobił FC, jednak porywające to nie będzie. Nie masz wielkiego pola do manewru, wybierasz to na co Ci starczy ;) Przypuszczam, ze jak się zgłosisz do któregoś z budowniczych, to on będzie wiedział co wybrać. Na kartę graficzną też można założyć parownik, ma jednak inną konstrukcję i inną zapinkę niż taki na CPU. Użycie tego na nb pozbawione sensu.

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie trudno mi sie okreslic, po prostu potrzebuje urzadzenia:

na prcesor

dobrze wyknanego

cichego

malego

wydajnego

w takiej kolejnosci, zalozmy ze cena nie gra roli.

A co powiesz na temat tego zestawu: http://pcarena.pl/page/75318/0/Evercool-WC...iar-chlodzenia/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HMMMM Kolego :| Piszesz na początku ze szukasz zestawu FC czyli freon cooling. czyli chłodzenie freonem. Freon jest gazem. Przedstawiony prze Ciebie zestaw ma Tyle wspólnego z FC co nic :) zestaw który zaprezentowałeś jest zestawem WC ( chyba ze jakiś zły link sie wkleił albo mi coś złe sie otworzyło). a więc na początek radze przemyśleć czy chcesz w takim razie zainwestować w WC gdzie komputer jest chłodzony wodą a temperatura chłodziwa nie spada poniżej 20 stopni czy chcesz inwestować w Fc gdzie temperatura chłodziwa możne spaść do -40 ( chyba) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zly link dalem, przepraszam. Wlasnie o to chodzi ze mam juz zainstalowany WC na wszytskich podzespolach jakich sie da w kompie. Na procesor chce zainstalowac FC, jakis gotowy, dobry zestaw... czy tak jak w przypadku WC lepiej samemu zlozyc FC (lepsza wydajnosc) czy kupic gotowy zestaw do instalacji?

Przegladalem galerie i mam pytanie. ile kosztuje wykonanie takiego zestawu:

-http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-freonem-DI-LN-f91/Efcety-Maniakalnego-t249889.html czesc1

lub takiego:

http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-freonem-...er-t243621.html

w obudowie 22x22x55 [cm] jest szansa ze zmieszcze parownik i etc, zasilacz do kompa, dysk i i 2x pompa do WC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh moze o chillerze pomysl jak masz jakies w miare przyzwoite WC...

Masz fotki jakies ? Jakie bloki ?

Moze chiller by nieco poprawil sprawe, oczywiscie ponizej zera jesli juz zejdziesz z temp cieczy to niewiele...

Pisz PW do maniakalnego i tyle, zrobi Ci jakie chcesz i na co chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W WC mam 2 obiegi:

1. obieg chlodzi:

- plyteglowna (evga plack pearl)

- procesor

- ram

2. obieg chlodzi:

- dysk

- zasilacz

- GF 2x8800

w ukladzie mam 4 chlodnice 2 rez. z plexi (250mm) i 2 pompki MCP655.

i na procesor chcialbym dac jakies delikatne FC, tak zebym wlozyl do budowy (wymiary: 780 x 250x550; wys x sze x gleb).

a wykonanie takich zestawow jakich wczesniej rzucilem fotki ile kosztuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytaj tych ktorzy je wykonuja, tj Maniakalny, Ryba, Piotres i jeszcze chyba klika osob na tym forum tym sie zajmowalo.

Jesli chodzi Ci jak pracuje taki chillerek to tez PW do uzytkownika pmp i przy okazji zajrzyj do dzialu galeria WC i tam poszukaj jego ukladu, ostatnia rewizja byla mniej wiecej na podobnym, a moze i nieco mocniejszym sprzecie od Twojego, tylko przy chillerze pakowanie tylu chlodnic ma nieco mniejszy sens, bo w tym przypadku beda Ci grzaly ciecz nie chlodzily :) Z drugiej strony do przacy przy wylaczonym chillerku mogly by w sumie zostac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a taki chiller w moim WC zdał by egzamin? o ile by mi temperatury mogły spaść??

jak macie linka jakiegos ,znalazlem na alegro za 700zl jakiegos....

Zdałby i to bardzo dobrze, przejrzyj tematy dot. FWC z linka:

http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-freonem-...ln-t243862.html

Temperatury można zbić poniżej 0*C, ale nie ma to sensu - musiałbyś izolować węże, mobo itp. Za to temperatura cieczy na poziomie 15-20*C to brak skraplania i fajne tempy na procu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten uklad z allegro nie warty tej kasy, wydajnosc na dzisiejsze czasy starczy co najwzyej na chlodzenie chipsetu

na c2d/ c2q ten cooler sie zagotuje

jesli chcesz dobrze wygladajacy uklad fc odezwij sie na PW, mam jeden na sprzedaz na nowych markowych czesciach, chetnie oddam w dobre ręce po kosztach

czesci tez jakies mam jakbyc chcial sam skladac, do wyboru do koloru

co do pytania w pierwszym poscie

za 500 nie kupisz nic wydajnego/cichego raczej no i szkoda tej kasy, lepiej zainwestowac w cos innego

sam nowy cichy kompresor tyle kosztuje a gdzie reszta

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ten uklad na c2d/c2q nie wyrobi? W kompie mam c2q i przy takim zestawie jakie bym osiagal temp.?

co w tym zestawie w allegro jest nie tak, co ewentualnie mozna w nim poprawic?

c2d moze jeszcze mialbyś kolo zera ew -5*C

c2q zabije sprezarke (bedzie sie wyłaczac z przegrzania pewnie) albo bedziesz miał temp rzeczy 20-30*C na plusie

poprawiac sie nie oplaca

kompresor - za słaby

skraplacz - za mały

parownik - mały i słaby

obudowa - za mała na nowy kompresor

wiec trzeba by calkiem nowy uklad zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi