Skocz do zawartości
zydzio

Komputer Do ~1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupic komputer do ok 1000zł. Znalazłem coś takiego na allegro:

http://allegro.pl/item608773325_king_dual_2x2_0ghz_2gb_320gb_9500gt_1024mb.html
Komputer ma mi służyc głównie do grania i do internetu, ogólnie do wszystkiego. Czy taki będzie dobry? Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputery z allegro się nie opłacają. Mają te lepsze części kosztem zasilacza i płyty głównej.

Kupuj to:

Procesor : AMD Athlon X2 7750+ Black Edition - 265 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 299 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 115 zł

HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 190 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Przejściówka : Molex -> SATA - 10 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

Razem - 1164 zł

Ceny ze sklepu ESC. Jak zamawiasz cały zestaw, mogą ci go złożyć przy okazji, za darmo.

Zestaw zawiera kartę graficzną zintegrowaną, na poziomie Geforce 6600GT. W tym czasie zbieraj na kartę graficzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego z Allegro nie polecam

Zasilacz Mustang (chłam)

Słaba płyta

Weź zestaw podany wyżej, ew zasilacz możesz zmienić na Fortron 350W z Allegro za 60zł i obudowę jakąś tańszą za 60zł jeśli nie zależy Ci na jakości i hałasie (np jakiś Mustang bez zasilacza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4650 (DDR2 ale szybki rdzeń)

http://www.allegro.pl/item610921767_karta_...650_1024mb.html

lub 9500GT ale koniecznie na pamięciach DDR3, zwracaj na to uwagę

http://www.allegro.pl/item607937544_asus_c...i_600_1800.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4650 (DDR2 ale szybki rdzeń)

http://www.allegro.pl/item610921767_karta_...650_1024mb.html

lub 9500GT ale koniecznie na pamięciach DDR3, zwracaj na to uwagę

http://www.allegro.pl/item607937544_asus_c...i_600_1800.html

Warto dolozyć 60 -70 zl i kupic tego 9600gt wydajność sporo większa .

http://www.allegro.pl/item612477840_palit_...800mhz_1ns.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[Odświeżam]. Co do tej karty graficznej. Zauważyłem, że na Esc.pl pojawiła się 9600GSO:

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=18112
Czy ona się różni czymś od tej z Allegro?:

http://www.allegro.pl/item611150641_asus_9600gso_384mb_glc_v1_1_96_potokow_9600gt.html
Prosiłbym o szybką odpowiedź bo nie wiem czy zamawiac na Allegro czy odrazu na Esc.pl z całym kompem! Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten.

Będę wdzięczny za pomoc w złożeniu samej jednostki centralnej do 1000zł. Zależy mi na tym, aby komputer był w miarę wydajny a praca na nim była komfortowa. Grac na nim nię będę, może czasem w jakieś stare tytuły. Głownym zastosowaniem ma być internet, muzyka i filmy (HD mile widziene, lecz nie jest to koniecznością). Chodzi mi po prostu o to żebym mógł przeglądać w spokoju internet, jednocześnie sciągając coś i słuchając muzyki bez żadnych zwolnień i zwiech. Proszę o propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chwilę obecną warto kupić to:

Procesor : AMD Athlon X2 7750+ Black Edition

Płyta Główna : ASRock A780GXH

RAM : OCZ 2GB 1066MHZ

Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG

Napęd : Samsung SH-223F SATA

Masz dobrą integre która wspiera HD. A w między czasie zbieraj na coś lepszego i wtedy przesiadasz się z integry ;)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jeszcze parę pytań.

1. Czy gdy będę chciał dokupić do tego zestawu kartę graficzną w przyszlości to nie będzie się ona gryzła z ta integrą na płycie głownej?

2. Gdybym w przyszłości np. dokupił kartę graficzną (jakąś średnią, nie chodzi mi o potwory po 1000zł bo za tyle to ja składam komputer;] ), dołożył 2GB ramu i podpiął jeszcze jeden dysk to zasilacz 350W wystarczy, czy będę musiał go wymienić?

3. Gdybym chciał odblokować pozostałe rdzenie w tym Athlonie x2 7750 BE bądź go podkręcić to ten zasilacz 350W to uciągnie? (pytam czysto teoretycznie, gdyż jak narazie nie widzę potrzeby w bawieniu się w to, ale w przyszłości kto wie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jeszcze parę pytań.

1. Czy gdy będę chciał dokupić do tego zestawu kartę graficzną w przyszlości to nie będzie się ona gryzła z ta integrą na płycie głownej?

2. Gdybym w przyszłości np. dokupił kartę graficzną (jakąś średnią, nie chodzi mi o potwory po 1000zł bo za tyle to ja składam komputer;] ), dołożył 2GB ramu i podpiął jeszcze jeden dysk to zasilacz 350W wystarczy, czy będę musiał go wymienić?

3. Gdybym chciał odblokować pozostałe rdzenie w tym Athlonie x2 7750 BE bądź go podkręcić to ten zasilacz 350W to uciągnie? (pytam czysto teoretycznie, gdyż jak narazie nie widzę potrzeby w bawieniu się w to, ale w przyszłości kto wie)

ad.1. nie będzie się gryzła - wystarczy integre wyłączyć w biosie.

ad.2. wystarczy, nie trzeba wymieniać.

ad.3. imo uciągnie OC CPU bez problemu.

w tej chwili posiadam pdc e2180@2ghz, ga-p35c-ds3, gf8800gs, 1*2gb ram, 2*hdd, 1*dvdrw plus lcd 19" i to pobiera można powiedzieć w idlu 115 wat. Przy właczonej grze G.R.I.D 175 wat max zaobserwowałem. Za zasilanie odpowiedzialny jest fortron fsp350-60hln (bliźniak mc-350 bez mała) z allegro za 60 zł w tym koszt przesyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Fortron ma certyfikat 80 PLUS, a więc ma lepszą sprawność.

Ten Fortron jest świetny. Mogę go polecić, ale poszukał bym niższej ceny, choć ostrożnie, bo na allegro mogą być jakieś starocie albo z odzysku.

fortron fsp350-60hln (bliźniak mc-350 bez mała) z allegro za 60 zł w tym koszt przesyłki.

A ten też jest bardzo dobry a taki tani bo nie spełnia norm UE i go wycofali na zachodzie. Ale chyba niezbyt mądrze bo jest świetny. Wysoka sprawność, mocne 2* 12V - 10A i 15A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra byłem w paru pobliskich sklepach komputerowych. Oto zestaw o jaki pytałem:

Procesor : AMD Athlon X2 7750+ Black Edition

Płyta Główna : ASRock A780GXH

RAM : OCZ 2GB 1066MHZ

Zasilacz: FSP350-60HLN

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG

Napęd : Samsung SH-223F SATA

Obudowa: Cooler Master Elite 335

Oto co usłyszałem:

Po pierwsze w każdym z 4 sklepów odradzano mi tego ASRocka, że niby to jedne z najsłabszych płyt głównych.

Po drugie powiedziano mi, że na tej płycie pamięci 1066MHZ będą i tak wykrywane przez nią jako 800MHZ

Po trzecie w każdym sklepie powiedziano mi, że zasilacz 350W nie wystarczy, gdyż ten procesor jest bardzo prądożerny, a tym bardziej jeżeli w przyszłości będę chciał dołożyć np. nową grafikę czy bawić się w podkręcanie.

Mógłby ktoś odnieść się do tych stwierdzeń? Można powiedzieć, że w temacie sprzętu komputerowgo stawiam dopiero pierwsze kroki, więc wolę zasięgnąć opinii bardziej biegłych w tej dziedzinie. Ogólnie wydaję mi się, że ci cali fachowcy w tych sklepach próbują jak tylko mogą wydusić z klienta trochę grosza, chociażby wciskając jakieś zasilacze no name, co miało dziś miejsce w moim przypadku. Gdy jednego z nich zapytałem jakiej jest firmy, to zaczął coś kręcić. Proszę wieć o radę, i po tym co usłyszałem dziś, komputer zamówię chyba jednak w jakimś sklepie internetowym.

Edytowane przez damian_ole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze w każdym z 4 sklepów odradzano mi tego ASRocka, że niby to jedne z najsłabszych płyt głównych.

Po drugie powiedziano mi, że na tej płycie pamięci 1066MHZ będą i tak wykrywane przez nią jako 800MHZ

Po trzecie w każdym sklepie powiedziano mi, że zasilacz 350W nie wystarczy, gdyż ten procesor jest bardzo prądożerny, a tym bardziej jeżeli w przyszłości będę chciał dołożyć np. nową grafikę czy bawić się w podkręcanie.

1. Bzdura. Opierają te stwierdzenia na marce, a nie konkretnym modelu. A odradzali, bo pewnie nie mieli na stanie... Mało kto sprzedaje tą płytę.

2. Taa... To lepszy będzie Kingston 800MHz... Mają wyobraźnię :wink: .

3. Starczy spokojnie.

Kupuj przez internet.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Taa... To lepszy będzie Kingston 800MHz... Mają wyobraźnię :wink: .

Właśnie to mi zaoferowali :lol2:

Jeszcze jedno pytanie. Pamięć brać w jednej kości 2GB czy 2x1GB?

Które rozwiązanie będzie wydajniejsze? Bo dziś wyczytałem, że drugie jest lepsze, gdyż pamięci pracują w trybie Dual Chanel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi