lukaszorlas Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam serdecznie! Chciałbym sie z Wami podzielić pomysłem, który wpadł mi dzisiaj do głowy. Zależy mi także na Waszym zdaniu, ponieważ jako osoba majaca słabo-przeciętna wiedze na temat komputerów nie chciałbym popełnic błędu. Jeżeli to co napisałem jest tylko nawiną głupota prosze o kulturalne odpowiedzi. Ale do rzeczy!: Co myslicie o podwójnym chłodzeniu procesora? Pierwszy wentylator byłby w miejscu standardowym czyli - nad procesorem. Mógłby on mieć standardowe ulozenie czyli owiewanie radiatora powietrzem od góry bądź tez innowacyjne ulożenie czyli wentylator z boku radiatora i wywiewanie powietrza na tylnia ściane obudowy. Natomiast z drugiej strony - pod spodem procesora, od tyłu płyty głównej... Drugi wentylator który oddciągałby ogrzane powietrze i wyrzucał ję na zewnątrz poprzez (z prawej strony obudowy) otwór w obudowie. Mam już nawet wentylator który idealnie pasuje do przestrzeni miedzy szkieletem obudowy a blacha/ścianą - oto on: http://allegro.pl/item611718898_zalman_wen...o_vga_w_wa.html - zaledwie 15mm grubości!! Jakie jest Wasze zdanie na ten temat ?? Edytowane 17 Kwietnia 2009 przez lukaszo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Efekt będzie mizerny z 2 powodów: - wentylator nie będzie miał dobrego dopływu powietrza, więc głównie będzie mielił w kóko to samo - chyba że wyciąłbyś dziurę na zewnątrz, czego jednak nie polecam, ponieważ: - o ile taka metoda daje efekty w przypadku niektórych (zwłaszcza starszych) kart grafiki, to w przypadku CPU jest lipa. Różnica polega na tym, że GPU jest czasem przylutowane lub przyklejone w centralnm punkcie do dużej powierzchni masy, natomiast między CPU a mobo jest gigantyczna (z punkru widzenia przewodnictwa ciepła) przerwa powietrzna. Mobo co prawda nagrzewa się pod CPU, ale jest to efekt pochłaniania promieniowania podczerwonego oraz częściowo ciepło pochądzące ze strat mocy na ścieżkach (a raczej warstwach) zasilania. Ciepło oddawane przez piny to śmieszny ułamek całości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 http://www.techpowerup.com/reviews/CoolerM...r/RC_690/4.html Moze przy plytach ze Stack Cool 2 ( i inne podobne rozwiazania ) jest jakis sens. Ale dla wiekszosci konstrukcji wystarczy dobry przeplyw powietrza - wyciag nagrzanego z okolic gniazda CPU i tyle. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Też tak sądzę, jedyne wyjście to nadmuch bezpośrednio na pcb mobo, i zasysasz ze 2-3*, gra niewarta świeczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszorlas Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 (edytowane) Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Sugerowałem się prostym sposobem myslenia: grzeje sie z góry to pewnie grzeje sie i od tyłu wiec mozna chłodzić... Natomiast dzieki Waszym postom zrozumiałem, że moje roziwazanie nie jest ani skuteczne, ani łatwe w wykonaniu. Pozdrawiam PS. Ten wentylator działa bezgłosnie (moja subiektywna opinia) Edytowane 17 Kwietnia 2009 przez lukaszo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...