milanogirl Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Mam w domu stacjonarny komputer i nie narzekam. Problem w tym, że czasami przydałbym mi się komputer osobisty. Nie chciałabym jednak targać ze sobą ogromnego i ciężkiego laptopa, dlatego moją uwagę zwróciły netbooki. W sumie fajna rzecz, tylko pytanie - da sie na tym w ogóle pracować? Nosząc ze sobą komputer, będę korzystała z podstawowych programów Office'a, ale będę też chciała przeglądać różne zestawienia i arkusze. Obawiam się, że po godzinie pracy z takim TOSHIBA NB100-111 mogłabym mieć serdecznie dość. Jak myślicie? Jest się czego bać? Dodam, że noszę soczewki kontaktowe i mój wzrok dość szybko się męczy w czasie pracy z komputerem. Może lepiej zainwestować w laptopa z nieco mniejszą przekątną ekranu niż w coś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Powiem ci że na zadbanym systemie pracuje się dobrze nawet przy taktach procka na 1ghz, Natomiast miałem problem z otwieraniem dużych dokumentów exela. takich powyżej 5mb, więc jak masz duża hurtownie to to może być irytujące Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Tego co podałaś przy problemach ze wzrokiem to na 100% bym nie brał - Glare (szyba na matrycy) skutecznie może wymęczyć wzrok w terenie. Generalnie nikt nie zgadnie jak będzie się Tobie pracowało na takich maluszkach - trzeba się wybrac do jakiegoś sklepu np. molocha typu MM/Saturn lub Euro i "się pobawić". Prędzej już celowałbym w coś z 10" ekranem. Teoretycznie można trochę zaczekać bo zaczynają się pojawiać "netbooki" z 12" matrycą, tylko że wtedy rozdzielczość i tak rośnie :rolleyes: Z tych noteboków co miałem styczność, które miały "niemęczący" wyświetlacz to Lenovo z serii ThinkPad X61 - 12" ekran, rozdzielczość XGA (1024x768), "matowy" wyświetlacz i waga na poziomie 10" netboków. Ale cena 2.5x wyższa, tylko czy gdzieś to jescze można dostać (widzę tylko same Tablety). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodolev Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Z tych noteboków co miałem styczność, które miały "niemęczący" wyświetlacz to Lenovo z serii ThinkPad X61 - 12" ekran, rozdzielczość XGA (1024x768), "matowy" wyświetlacz i waga na poziomie 10" netboków. Ale cena 2.5x wyższa, tylko czy gdzieś to jescze można dostać (widzę tylko same Tablety). W każdym przypadku wybierając między netbookiem, a 12-13-calowym laptopem, trzeba się liczyć z tym, że ten drugi będzie kosztował 2, może 3 razy więcej, więc pozostaje pytanie czy chcesz tyle zapłacić? Nie biorąc ceny pod uwagę, na pewno mały lap będzie lepszy niż netbook Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jeśli posiadasz komputer stacjonarny, a potrzebujesz jedynie ultramobilnego notatnika to netbook będzie strzałem w dziesiątkę. Do notatek, internetu, Excela jest git. Skomplikowane bazy danych z wieloma tabelami mogą być wkurzające z racji wielkości ekranu - ale coś za coś, o to właśnie chodzi w netbooku aby był niewielki. Wydajnościowo powinien zupełnie wystarczyć do wygodnej pracy. Jak już ktoś wspomniał, najlepiej podbić to jakiegoś Saturna/MediaMarkta itp i poprosić panów w koszulach o możliwość pobawienia się którymś z netbooków. Następnie dziękujesz bardzo, mówisz że się zastanowisz i idziesz do domu kupić go na Allegro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jeżeli zamierzasz pracować w Office, a na dodatek masz wadę wzroku, to ja zintersowałbym się jakimś fajnym 13" notebookiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurson Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 jak nie chcesz aby wada postępowała za szybko to bierz 13" - np Macbook Air - malutki, poręczny i leciutki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amo Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 A czy w tych netbookach filmy są płynnie odtwarzane? (avi xvid/divx) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 (edytowane) Jeśli w standartowej rozdzielczości, to tak. Edytowane 3 Maja 2009 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurson Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 A czy w tych netbookach filmy są płynnie odtwarzane? (avi xvid/divx) ? po obejrzeniu połowy filmu oczu już nie będziesz czuł... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Bez przesady. Bardzo fajny przenośny odtwarzacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 A czy w tych netbookach filmy są płynnie odtwarzane? (avi xvid/divx) ?Nawet mkv 720p są płynnie odtwarzane... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Nawet mkv 720p są płynnie odtwarzane... ;] Zalezy od kompresji , niektore potrafia sie przyciac jak zauwazylem. A na temat to po roku uzytkowania hmm jakbym mial kupic po raz drugi to chyba bym bral 12-13" na raty zamiast Winda. Jednak 1000x600 to nie jest szczyt marzen i brakuje rozdzielczosci w niektorych momentach. Cos takiego np: http://www.morele.net/laptop-msi-ex310-006pl-198000/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaz Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 a powiedzcie mi jak się kupi netbooka bez systemu to jak na niego wgrać XPka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Z pendrive'a? Napęd podłączony przez USB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riot777 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Mam w domu stacjonarny komputer i nie narzekam. Problem w tym, że czasami przydałbym mi się komputer osobisty. Nie chciałabym jednak targać ze sobą ogromnego i ciężkiego laptopa, dlatego moją uwagę zwróciły netbooki. W sumie fajna rzecz, tylko pytanie - da sie na tym w ogóle pracować? ... Ja generalnie ludziom polecam netbooki, warto je polecic za dwie rzeczy. Prawdziwą mobilność bo ten sprzęt jest mały i lekki nie poczuje go nikt w plecaku co innego z laptopem po kilku godzinach noszenia poczują to wasze plecy i to bardzo :). Druga rzecz to cena tej mobilności troche ponad 1000zl i masz komputer który możesz z sobą zabrać wszędzie. Te małe komputerki się świetnie sprawdzają w przeglądaniu netu czy robieniu prostych prac biurowych także jeśli nie będziesz starała się robić jakichś bardzo złożonych dokumentów powinien spełnić swoje wymagania. Zwróć uwagę przed zakupem netbooka na system operacyjny, unikaj Windows Vista jak ognia, bo te komputery są dość skromnymi konstrukcjami a wymieniony wyżej system wcale nie ułatwi korzystania z tego komputerka wręcz przeciwnie. Więc szukaj konstrukcji z Windows XP, bo rozumiem że wersja Linuksowa nie wchodzi w grę (Excel itp). Jeśli chodzi wzrok, to jakby to ując są to małe maszynki jak już wspomniałem przekątna ekranu jest też mała, ale z tego też względu używa się ich stosunkowo blisko, jeśli nie wybierzesz modelu z jakąś niestandardową dla netbooków rozdzielczością tak jak HP 2133 to rozdzielczość 1024x600 powinna być dla Ciebie jak najbardziej użytkowa. Ja mogę Ci polecić modele Acer Aspire One są to jedne z tańszych netbooków i mają dobrej wielkości klawiaturę (co też jest ważne dla wygody pracy). Nie polecam raczej serii Asus EEE PC chyba że od wersji 901 wzwyż (mniejsza klawiatura niż w Aspire i zabawkowy wygląd). Nie wiem czy sens polecać Ci konstrukcje Samsunga czy MSI bo ceny ich niestety idą niebezpiecznie w kierunku pełnoprawnych laptopów, co się trochę kłóci z ideą taniego i wygodnego rozwiązania. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...