Skocz do zawartości
hajdus

Komputer Nie Uruchamia Się

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mój komputer to:

MOBO: AsRock P45TS

procesor: Intel E5200

grafika: Radeon HD 4830

pamięc: GoodRam 2GB

HDD: WD 1200

napęd: LG GSA-H10N

zasilacz: Delta DPS-PB 350 W

Podłączam niby wszystko ok mam adapter z ATA/IDE na SATA.Komputer niby się uruchamia wszystkie wentylatory się kręcą, ale na grafice pali się kontrolka Over temp protect, a gdy adapter podłączam do napędu to się pali kontrolka przy zasilaniu a gdy podłaczam adapter do Dysku to palą sie i przy wejsciu SATA i przy zasilaniu.Nie wiem co może być przyczyną wszystko to co ja potrafię to już próbowałem na dysku jest system i sterowniki ze starego kompa.Ze starego zestawu jest HDD napęd i zasiłka nie wiem czy to nie jest spowodowane zasilaczem.Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocniejszy zasilacz? Tak podłączyłem do grafiki zasilanie, ale na tej karcie są 2 kontrolki jeśli nie ma zasilania to się świecą obie a tak się swieci tylko ta Over Temp Protect i się dziwie czemu adapter niby działa w połowie na napędzie a na dysku wcale bo z na napędzie się świeci tylko jedna kontrolka a na HDD obie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz ma tylko 216W na lini 12V, przydałoby się coś z 300W na lini 12V.

Zedytuj posty tak aby było wiadomo, kiedy piszesz o kontrolkach na adapterze a kiedy na grafice. Napisz najlepiej o każdym w osobnym akapicie, nie używasz interpunkcji i robi się kiszka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jestem nie na czasie, ale zupełnie nie wiem co ma piernik do wiatraka? Jaki adapter? Po co? Masz jedno złącze IDE, co na początek wystarczy. Końcówki taśmy zapewne opisane. Podpinasz dysk (pod master) i napęd (pod slave), ustawiasz odpowiednio zworki i ma działać.

Dla pewności zresetuj ustawienia bios. Spróbuj odpalić bez dysku i napędu. Spróbuj też na innych pamięciach oraz na innym zasilaczu. Ostatecznie na innej grafice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten PSEUDO :rolleyes: zasilacz Delta DPS-PB 350 W to szajs jakich mało to po 1.

Po 2 kolego jak widzę masz w tym Asrocku wtykę EPS (taka 8-pinowa) wsadź do niej jedno złącze 4 pin z zasilacza-- o ile takie posiada.

I po 3 primo-ultimo--- do grafiki jak pisali koledzy wyżej-- masz mieć przejściówkę z molexa na gniazdo 6 pin na karcie--- inaczej nie ruszy.

Edytowane przez Haki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten PSEUDO :rolleyes: zasilacz Delta DPS-PB 350 W to szajs jakich mało to po 1.

Z całym szacunkiem: co Ty pie...isz? Na jakiej podstawie twierdzisz że DE to szajs? Wiesz, dla jakich firm podwykonawcą jest Delta Electronics? :lol2:

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem: co Ty pie...isz? Na jakiej podstawie twierdzisz że DE to szajs? Wiesz, dla jakich firm podwykonawcą jest Delta Electronics? :lol2:

Na jakiej podstawie :lol2: ano na takiej ,że byłem w profesjonalnym serwisie ,który zajmuje się naprawami lapków i zasilaczy.

Stało 6 tak słownie SZEŚĆ kartonów z tymi zasilaczami.Powód-jakaś awaria napięcia w szkole i poleciało 90 zasilaczy z 4 sal informatycznych.

To moja podstawa :rolleyes: a po 2,co mnie obchodzi dla kogo wykonują :damage_wall: nie jest i nigdy nie będzie to ENERMAX-OCZ-TAGAN-MODECOM czy nawet Chieftec ,który ostatnimi czasy spadł trochę na psy.

Koniec Off-topa,kolega zapytał co może być?? więc mu napisałem. Czekamy na jego zdanie.Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro była awaria instalacji elektrycznej i np poszło 350V zamiast 230V to chyba logiczne że zasilacze się posypały? Liczy się to, że uchroniły przed uszkodzeniem same laptopy, przecież do tego jest projektowany zasilacz, aby w razie skoku napięcia przyjął to na siebie :lol2:

Mówisz że nie jest to Chieftec - a ja Ci powiem że to JEST Chieftec, bo Delta Electronics wykonuje zasilacze na zamówienie Chiefteca i jedynie są tam przyklejane naklejki Chieftec. (Identycznie jak np reflektory dla Audi robi np. Bosch, tylko znaczek jest Audi)

Delta Electronics robi też zasilacze do serwerów IBM/DELL - myślisz że takie firmy pozwoliłyby sobie w serwerach na wciskanie chłamu, tak? :lol2:

I ostatnie: Myślisz że jak walnie piorun w linie i pójdzie 500V do gniazdka to Tagan 1300W nie padnie? :lol2:

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ostatnie: Myślisz że jak walnie piorun w linie i pójdzie 500V do gniazdka to Tagan 1300W nie padnie? :lol2:

każdy zasilacz poleci... po to jest by ochronił pozostałe manele w budzie.Właśnie dzwoniłem do ludzi z tego serwisu.Okazało się,że wszystkiego nie widziałem.Poleciało :damage_wall: 24 dyski i 18 pamięci bo jak się okazało zasilacze przepuściły napięci na płytę.Nie wiem czy te zasilacze były kiedyś serwisowane,czy były z tzw rąk 2 (zachodnich) :rolleyes:

Owszem Delta może i zła nie jest,ale mówię tu o DELCIE z wyższej półki i przeznaczonej dla najlepszych producentów.

Bo to co widzimy na all..ro -to o kant wiadomo czego można rozbić.

Myślę,że oboje na tym zakończymy,przecież nie jest to temat o naszych sugestiach i markach jakie lubimy.

Czekamy na odpowiedź samego autora co zrobił w sprawie i co przyniosło oczekiwane przez niego rezultaty.

Pozdrawiam kolegę saleen-a i cieszę się ,że są aktywni użytkownicy. hejka

Edytowane przez Haki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszukałem temat o spalonych zasilaczach na hasło delta oraz tagan.

Zapewne to forum jest tendencyjne i mod pousuwał wątki o delcie :rolleyes:

Poleciało 24 dyski i 18 pamięci bo jak się okazało zasilacze przepuściły napięci na płytę.

Wygrać taki przetarg to jak "Pana Boga za nogi złapać".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nie mylę to nie podłączyłem, tej 4-pinowej wtyczki do płyty. Być może to jest przyczyną. Jak wrócę do domu to spróbuje, pewnie mój błąd bo podłączyłem tą 20-pinową wtyczkę, a nie miałem pojęcia że tą 4 pinową też należy podłączyć. Jak już mowa o mocniejszym/lepszym zasilaczu to jaki polecacie dla tego zestawu?

Zasilanie do grafiki podłączyłem, nie wiem dlaczego ta kontrolka "over temp. protect" się świeci szczerz instrukcja dołączona do tej grafiki jest do [gluteus maximus] i nie opisuje tych kontrolek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi