tequila66 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Witam, mam pewien problem. Kilka dni temu zaczął zawieszać się mi komputer albo się restartował. W BIOSIE zauważyłem ze napięcia 3.3v i 12v są zaznaczone na czerwono czyli są złe. (w sumie się nie dziwię bo zasilacz to Modecom feel...) Postanowiłem wymontować zasiłke jednak miałem problem z wyjęciem wtyczki ATX. Po użyciu śrubokręta do podważenia jakoś poszło, ale okazało się, że spaliły się 3 piny 3,3v we wtyczce zasilacza i te same są okopcone w gnieździe atx. I teraz moje 2 pytania: 1. załatwiłem od kumpla zasiłke Chieftec hpc-360-202, ale nie wiem, czy mogę podpiąć ją do tego okopconego gniazda. Może się coś stać? Patrzyłem od spodu i w innych miejscach i nic nie jest przepalone. Czy jednak konieczna jest wymiana gniazda atx? 2. czy ten zasilacz od kumpla będzie dobry do zestawu poniżej? chodzi mi o to z jakich napięć głownie korzysta moja płyta? 3.3v i 5v czy 12v? z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Po pierwsze napięcia mierzymy miernikiem, nie biosem, czy programami. Zasiłkę do okopconego gniazda podpiąć możesz, jeśli płyta do tej pory chodziła to zasiłki nie spali. (Dokładnie obejrzyj kondensatory na płycie, czy żaden ie jest wybrzuszony) Zestaw z towjego podpisu korzysta głównie z linii 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Nic się nie powinno stać, jeśli przypadkiem zrobiło się zwarcie na płycie to Chieftec się wyłączy i tyle. W Twoim przypadku ważne jest 12V Ten Chieftec nada się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Z 3.3V jest zasilana sekcja RAM i czasami AGP.... O wyjaranym gniezdzie to juz słyszałem widziałem ale zawsze szła 5V lub 12V ale nie 3.3V... Wez kontakt spray lub cos innego do styków elektrycznych przetrzyj dokładnie wszytkie styki gniazda ATX. Jesli nie ma zdeformowania pinów 3.3V to moza by wsadzic tego szefa i testowac czy cos sie nie dzieje z gniazdem.. jesli jednak bedzie robiło sie gorace to do wymiany... Feel musiał miec kiepskie połaczenie elektryczne w wtyku dlatego sie wytopiło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tequila66 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj wieczorem spróbuję przeczyścić te gniazdo i podłączyć zasiłke. Zobaczymy co tego wyjdzie:D Płytę oglądałem uważnie i z kondensatorami wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...