Skocz do zawartości
hyper_2002

Core I7 I920 Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Niedługo w ręce wpada nowy proc i tak zacząłem myśleć o chłodzeniu wodnym. Na chwilę obecną interesowało by mnie tylko chłodzenie CPU .

Obawiam się niestety że moim największym minusem jest posiadana obudowa... Przypuszczam, że pompka i rez. się zmieszczą , to problem może być z miejscem na montaż chłodnicy...

(chociaż w necie znalazłem takie rozwiązanie : LINK , mimo to nie wiem czy taka chłodnica+120mm wystarczy na razie do i7 zapewniając wydajne chłodzenie...

Co więcej nie mam zbytnio pojęcia jakie części wybrać tj. jaką pompkę , rezerwuar, chłodnicę i węże. Blok raczej napewno Swiftech Apogee GTZ. A reszta ? Koszt raczej bez ograniczeń. Może niebawem doszło by dodatkowo chłodzenie NB. Grafa mnie nie interesuje.

Czekam na Wasze sugestie, porady , opinie ...

Wielkie dzięki za pomoc zielonemu w tej kwestii...

PS. Proc będzie na pewno kręcony o ile trafi się dobra sztuka będę dążył max. do 4GHz . Założenie generalnie jest takie żeby było wydajniej od Thermalrighta 120eXtr + 2x120mm .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz jak Xisio użył tej budy ;)

http://galeriawc.pl/xisio/slide.html

Ciekawe rozwiązanie jednak w moim przypadku tak: Komputer jest wsunięty w biurko za którym jest ściana więc taki montaż chłodnicy z pewnością odpada, podobnie montaż na bocznej ściagnie obudowy.

W takim razie jakie komponenty proponujecie ? Chłodnicę , pompkę , rez i węże .

I jeszcze pytanie techniczne, jeśli zdecyduję się wyprowadzić chłodnicę na zewnątrz np. na ścianę , to co w sytuacji gdy będę chciał wyciągnąć komputer z biurka ? Chodzi mi o odłączenie chłodnicy, jest to równoważne wtedy ze spuszczeniem całej cieczy z układu czy są jakieś inne sposoby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uda Ci sie zamontować chłodnice w taki sposób abyś mógł wyjąć kompa bez żadnego demontażu jakiś cześć to wiadomo żadnej wody nie trzeba spuszczać z układu. Jeśli jednak będziesz mieć sytuacje w której nie obejdzie sie z wyjęciem kompa bez demontażu chłodnicy i odłączaniem jej od układu to niestety trzeba spuszczać płyn :( jednak można sie pobawić w zaworki z szybko złączkami :) typu dwa zawory kolo siebie a miedzy nimi szybko złączka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uda Ci sie zamontować chłodnice w taki sposób abyś mógł wyjąć kompa bez żadnego demontażu jakiś cześć to wiadomo żadnej wody nie trzeba spuszczać z układu. Jeśli jednak będziesz mieć sytuacje w której nie obejdzie sie z wyjęciem kompa bez demontażu chłodnicy i odłączaniem jej od układu to niestety trzeba spuszczać płyn :( jednak można sie pobawić w zaworki z szybko złączkami :) typu dwa zawory kolo siebie a miedzy nimi szybko złączka.

No niestety ale wysunięcię obudowy będzie się wiązało z koniecznością odpięcia chłodnicy...

Znalazłem taki wynalazek: TAKIEGO Rozumiem że wtedy bym potrzebował dwie takie złączki połączone między chłodnicą - i resztą układu :unsure:

Chyba że jeszcze inne rozwiązanie, umożliwiające odpięcie chłodnicy, bez spuszczania płynu? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie masz jako tako ograniczenia finasowego zakupił bym taki zestaw:

Pompka:Swiftech pompa MCP355 12V (Laing DDC 1T + )

Chłodnica: Black Water Advanced 122 rev. 3.0

Rezerwuar: EK Water Blocks Multioption RES 150 rev 2.0

Blok wodny: EK Waterblocks - Supreme Acetal LGA1366 ready lub EK Water Blocks EK - Supreme Plexi LGA1366 ready ewentualnie to EK Supreme LT - Plexi s775 s1366 albo to XSPC Delta V3 i7 LGA1366 Ready - Acetal

Na grafikę nie chciałeś więc nie podaje. Do tego złączki: Swiftech złączki NK10 G1/4"

Chyba tyle... :unsure: Jeśli chodzi o blok wody na procesor polecił bym bardziej ten EK Waterblocks - Supreme Acetal LGA1366 ready

Edytowane przez PimpMyComp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu te bloki a nie np. Swiftech GTZ ? -_-

Ponieważ moim zdaniem Swiftech Apogee GTZ kompatybilny jest jedynie z socket LGA775. Chyba że dokupisz adapter. LINK Wtedy wyjdzie Ci 50 zł drożej.

Tak czy inaczej ja bym wybrał EK Waterblocks - Supreme Acetal LGA1366 ready godny polecenia i wydajeny bloczek.

Edytowane przez PimpMyComp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamietam, to ktos tu na forum narzekal na ten top + rez...

Ja wlasnie wczoraj zwodowalem W3520 i rezulataty sa bardzo zadowalajace :)

Od wczoraj tez jestem uzytkownikiem Swifa GTZ (wczesniej D-tek v2) i musze przyznac, ze to bardzo zacny bloczek wart kazdej zlotowki :]

Co do chlodnicy to Thermochill/Feser B-)

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chłodnicy :

Czy taka wystarczy do efektywnego schłodzenia samego Cepa + Mostek : LINK

ewentualnie coś trochę droższego: LINK

+ do tego jakieś dwa wolnoobrotowe xThermal 120 czy coś podobnego...

?

PS. Znalazłem taki dystans umożliwiający założenie chłodnicy na tył obudowy : LINK

Myślicie że coś takiego utrzyma taką podwójną chłodnicę ?? <_< Może jakiś inny patent ?

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem przyjąłeś złe założenia.

Jeżeli chcesz mieć na i920 4GHz to szukaj procka, który to zrobi przy napięciu do. 1,25 Vcore. Wtedy wystarczy ci dobre chłodzenie powietrzem.

Jeżeli trafisz na gorszego proca który te 4 GHz zrobi przy ok 1,35 Vcore wtedy chłodnica 240 nie wystarczy. Potrzebna jest dobra 360 ale niekoniecznie gruba.

Jeżeli chcesz ponad 1,4 Vcore to najlepiej jest mieć grubą 360 lub 480.

Dużo zależy od tego czy będziesz jeszcze chłodził grafikę i jaka płytę główna wybierzesz (kwestia grzania NB, na przykład DFI nie potrzebuje chłodzenia NB do normalnej pracy przy podkręconym procu ale może się przydać przy ostrym OC w testach)

Jeżeli chcesz kręcić na maxa przy wysokich napięciach niezależnie jaki proc, płytę czy grafikę wsadzisz to inwestuj w maksymalnie wydajne OC jakie istnieje na rynku ale i ono może nie wyrobić przy pracy 24/7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak egzemplarz się trafi to się okaże w przyszłym tygodniu.... Płyta to DFI , skoro mówisz że NB nie potrzebne to nie.. Zostaje w takim razie samo CPU . Póki co zobaczę jakie tempy będą na TRUE , jeśli wyniki nie będą zadowalające będę myślał o wodowaniu. Nie mnie jednak nie pocieszyłeś mnie tym , że chłodnica 240 nie wystarczy do efektywnego schłodzenia i7 (licząc że V będzie na poziomie +1.30V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego akurat nie widziałem, dzięki za lekturę.

Kiedyś ktoś dał linka do jakiejś recki i7 - WC vs. Stock vs. True , gdzie też były wykresy + jakieś wideo

EDIT:

znalazłem : http://enthusiast.hardocp.com/article.html...W50aHVzaWFzdA==

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi