MaTiX_lama Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Witam. Mam dość nietypowy problem ;) Potrzebowałbym jakiegoś programu, który zabezpieczył mi komputer przed użytkowaniem go przez przypadkowe osoby (np. mojego brata ;) ). Najlepiej, gdyby odbywało się to przez pendrive - klucz, bez którego dostęp do kompa byłby zablokowany (choć zwykłe hasło też może być ;) ). Niby nic trudnego tylko, że teraz jest taka sprawa, że do mojego kompa mam podłączoną drukarkę, która jest udostępniania innym domownikom przez sieć. Drukarka ta musiałaby być dostępna przy zablokowanym kompie. Miałoby to wyglądać np. tak: ktoś chce coś wydrukować ze swojego kompa, włącza mojego kompa, drukarkę i ze swojego kompa odpala drukowanie. Drukarka drukuje mu to co chciał, natomiast na moim kompie nic nie da się zrobić (tylko go wyłączyć). Istnieje jakiś program, który zapewnił by mi coś takiego? Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Logowanie w systemie XP?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaTiX_lama Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 W sygnaturce jest wszystko ;) Vista x64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 To nie ma znaczenia. Systemy serii NT chodzą tak samo. Serwer wydruku (jak wszystkie inne usługi) uruchamiany jest na koncie systemowym, więc nie trzeba nikogo logować, aby drukarka działała. Udostępnij drukarkę w sieci dla wszystkich, ustaw hasło na swoje konto i już. Powinno działać i drukować bez logowania się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaTiX_lama Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Nie przypuszczałem, że drukarka mi zadziała bez logowania ;) W takim wypadku hasło na koncie mogłoby być. Tyle, ze nie do końca o to mi chodziło. Rozwiązanie z kluczem w postaci pendriva byłoby praktyczniejsze. Chodzi o to, że przy każdym włączaniu kompa musiałbym wpisywać hasło, żeby się zalogować i w związku z tym czekać bezczynnie, aż system się zaloguje. A nie mając hasła po prostu przychodzę do domu, włączam kompa i idę sobie coś zjeść, czy coś, mając świadomość, że jak wrócę komp będzie w pełni gotowy do działania ;) A tak musiałbym praktycznie cały proces uruchamiania przesiedzieć przed kompem ;) Dlatego rozwiązanie z pendrivem bardziej by mi odpowiadało. Bo jeśli jestem w domu to miałbym praktycznie cały czas tego pendriva podpiętego i nie martwiłbym się o hasło. A wychodząc z domu po prostu zabieram ze sobą tego pendriva i mam pewność, że bez niego nikt mi się do kompa nie dostanie ;) Teraz prosiłbym o polecenie mi jakiegoś dobrego programiku, który zamieniłby mi sposób logowania do konta, z hasła na klucz-pendrive ;) Pzdr ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 A tak musiałbym praktycznie cały proces uruchamiania przesiedzieć przed kompemA po co? Wlaczasz kompa, idziesz cos zjesc, a jak sie najesz, to tylko wklepujesz haslo i po sprawie. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...