JaX_CCC Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam Od jakiegoś tygodnia walczę z moim WiFi. Mam net z UPC 2Mb. Dir 300 + Airlive WT-2000PCI firmware 1.04 na routerze + najnowsze stery do karty. Transfer bardzo często do 10% nominału, net kuleje nie rozwija maksymalnej prędkości. Mam otwarty jeden port na potrzeby torrenta. Szyfrowanie WPA2, sprawdzałem w konfiguracji routera i nikt się nie podpina do sieci. Filtrowanie po MAC adresie dodatkowo. Siła połączenia -Bardzo dobra / Znakomita Wg Airlive: Jakość połączenia 70-90% Siła sygnału - 70-80% Siła szumów - 5-20% -65dBm Normalnie cyrk ;) Po połączeniu neta po kablu do PC śmiga aż miło więc wirus,trojan czy cokolwiek innego łącza nie zamula. Jakieś rady? router/sieciówka pada ? Dzieki za pomoc Pzdr Edytowane 17 Kwietnia 2009 przez JaX_CCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Sieci w poblizu masz jakies z mocnym sygnałem ? > ( wez netstumbler i sprawdz czy na tym samy kanale nie ma za duzego ruchu ) Miałem taki problem z WRT54 linksysa ... nawet wejscie na strone konfiguracyjna zajmowało w pip czasu... pingi normalnie chodziły... Na kablu smiga jak najety... ( miał wgrane Tomato ) i powiem ci ze do dzis dnia nie wiem co jest grane ...-65dB to dobry sygnał... Sprawdz jak pingi bramy chodza czy nie ma przerw... jak masz skoli po 100-300ms to cos mocno zakłoca sygnał... ( czasami powoduja to odbicia ale to tylko zdarza sie jak masz metalowe sciany ;) takie jazdy miałem w markecie i musiałem zrobic ekran by nie łapało sygnału "od tyłu " bo pingi skakały az do braku odpowiedzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 sieci są w pobliżu jeszcze 3 ;) ale aktualnie nie łapię 0. Akurat teraz śmiga aż miło. Manualne zmienienie kanału może pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Wiesz domyslnie jest 6... tam widze u siebie najwiekszy ruch. Ludzie nie zmienaja i taki burdello na 6 zawsze jest... Do tego miałem przypadek gdzie klient nie ustawił sobie nazwy sieci ( zostawił domyslna ) i ktos tez domyslna ( linksys) jeszcze lepiej na kanale 6... ( jeden miał WPA a drugi WPA2 ) Laps głupiał .. raz łapał tego "swojego" raz tego sąsiada.... Jeszcze zostaje opcja wyłaczenia SSID... nie wszystkie programy wykrywaja wtedy ze jest " sieć bez nazwy" ale netstumbler tak Najlepiej u mnie jest na 8 kanale... tylko ja i jakis D-link z sygnałem -88dB.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teps86 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) Panowie mam podobny problem z tym samym sprzętem tzn. dir-300! Poprawiło się po zmianie nazwy sieci z default'owej na inna ale dalej zamiast ok. 1000 kbps (na kablu) dochodzi do ok. 500 maks... Zmieniłem tez kanał na * ale i to niewiele pomogło:( Co jeszcze zatem może być przyczyną tego problemu? pozdrawiam Edyta: zaktualizowałem dziś stery od sieciówki i nadal kicha. Co ciekawe (chyba że to w takich przypadkach normalne) upload chodzi tak samo na kablu jak i na routerze... Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez teps86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...