Skocz do zawartości
pankracy

Zestawy Komputerowe - Zestaw Do 1400zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytania do zestawu komputerowego na kwiecień za 1400zl http://www.purepc.pl/inne/zestawy_komputer...n_2009?page=0,1

Intel Pentium Dual Core E5200 290 zł

ASRock P45TS 299 zł

GoodRam 2GB 800 MHz CL5 580 zł

Asus Radeon HD4670 512MB 359 zł

WD 320GB 16MB Cache AAKS 190 zł

Samsung SH-223F SATA 85 zł

Modecom MC-350 ATX 2.0 115 zł

Pytania

1. Czy przy zalozeniu ze komputer nie bedzie podkrecany wogole, jest sens kupowac E5200 czy moze lepiej kupic plyte pod AMD w tej samej cenie (AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/) i Athlona AMD Athlon 64 X2 5600+ (50zl tanszy tyle tylko ze nie wiem dlaczego w ESC ma tylko 12 miesiecy gwarancji)?

Zastanawialem sie nad ewentualna rozbudowa zestawu w przyszlosci o procesor+grafika+ram co wydaje mi sie nie, wiem dlaczego, latwiejsze z podzespolami AMD i tansze niz u Intel'a (to taka moja subiektywna ocena nie majaca wplywu na wybor).

2. Uzytkownik komputera ceni cisze, wiec pytanie nr 2 czy tego Radeona od Asusa mozna zmienic na http://allegro.pl/item611695632_sapphire_r..._ddr3_w_wa.html

lub

http://allegro.pl/item610449991_sapphire_r...0_ultimate.html

Teoretycznie taktowania takie same a karta chlodzona pasywnie. A skoro mowa o ciszy to czy glosnosc zasilacza MC-350 czesto bywa irytujaca? a jesli tak to czy jest jakas cichsza alternatywa alternatywa w podobnej cenie.

Do komputera bedzie podlaczony monitor 22'' 1680x1050 + ew. z czasem telewizor HD max 37'' ale to tylko do ogladania filmow.

Za odpowiedzi/podpowiedzi z gory dzieki.

Edytowane przez pankracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie. Podkręcić jednak będziesz musiał - inaczej procesor będzie ograniczał grafikę (gra będzie mniej płynna).

2. Chcesz ciszę? Na pewno nie na chłodzeniu box procesora... Chłodzenie Alpaya/Karakorum z załączonym gratis kontrolerem obrotów.

Kartę możesz brać tą:

http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=15386

MC-350 przy takiej konfiguracji powinien być w miarę cichy.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o to czy chce czy nie chce AMD chodzi o to co bedzie bardziej oplacalne nie podkrecajac. Jesli oba proce zarowno E5200 jak i ten 7750+ musza byc podkrecone zeby nie marnowac grafiki to mi to juz zupelnie bez roznicy i wezme zestaw w calosci jak podano na kwiecien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot to dobre pytanie, a to dlatego ze to nie jest komputer dla mnie ino dla znajomego, ja utknalem na Athlonie XP 1700+ JIUHB :P Mam takie wrazenie, ze troche sie moglo zmienic i podkrecanie nowych athlonow czy tez inteli moze wymagac przeczytania kilku forow a ja jestem za leniwy zreszta nie moj komp. Prawdopodobnie wymagaloby to jeszcze zmiany chlodzenia a to dodatkowe koszty, chociaz jesli Gi3r3k ma racje a pewnie ma chlodzenie tak czy inaczej trzeba bedzie wymienic.

Sam sie juz troche w tym zaplatalem, ja osobiscie bym sobie nie zalowal i podkrecal, nie wiem co na to przyszly wlasciciel. W takim razie jeszcze jedno pytanie:

Do ilu trzeba by bylo wykrecic takiego e5200 albo 7750+ aby otrzymac znaczacy wzrost, ale jednoczesnie zeby zbytnio nie nadwyrezac proca, tzn podkrecic jak najmniej zeby bylo jak najlepie przy HD4670/4830?

edit: blah blah 4830 jest 100zl drozszy. Pierwotnym zalozeniem bylo ciagnac na zintegrowanej grafie z Asrock'a. to ma byc komputer dla studenta ktory NIE POWINIEN grac (wyszlo by mu to na dobre) ma sluzyc do robienia projektow i rysowania w cadzie (do ktorego nie potrzeba 4 rdzeni i 8GB tak dlugo jak jest to 2D na poziomie akademickim, wiem bo sam uzywalem mojego athlona + 512MB (pozniej 1024MB) i nie narzekalem). Ale przekaze, moze sie skusi na lepsza karte.

Edytowane przez pankracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ilu trzeba by bylo wykrecic takiego e5200 albo 7750+ aby otrzymac znaczacy wzrost, ale jednoczesnie zeby zbytnio nie nadwyrezac proca, tzn podkrecic jak najmniej zeby bylo jak najlepie przy HD4670/4830?

Nie trzeba proca żyłować, wystarczy te 3.2GHz. Każdy megaherc się przyda. Te Intele kręcą się bardzo łatwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytanie, wydaje mi sie ze nie, predzej bedzie zastapiony innym komputerem, chociaz niczego nie mozna wykluczyc. Zakladam jednak ze najblizsze 2 lata odbeda sie bez zmian, moze pozniej jakis E8x00 + cos pokroju 4870 i dodatkowe 2GB ram. A propo pamieci zapomnialem wspomniec - 2GB z uwagi na XP. Nie ma opcji na Viste moze Windows 7 ale to tez nie odrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie daltego wydaje i sie ze komputer nie bedzie ruszany. Bo zeby go modernizowac trzeba by bylo do wakacji pewnie zmienic na 8x00 i 4870 a pozniej sie przesiadac na i7/i5 co wizaloby sie ze zmiana wszystkiego. Czyli reasumujac e5200 + plyta z zestawu + 4830 (jaki jesli mozna spytac?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm pfffffff to dlaczego te zielone gniazda sa inne ? tzn maja ta (nazwijmy to) przegrode w innym miejscu. No i znalazlem ta plyte tu http://allegro.pl/item607121556_asrock_p45...cja_pc_lab.html i na tej podstawie tak stwierdzilem, co nie zmienia faktu ze moge sie mylic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakas dziwnawa ta plyta tymbardziej ze na esc.pl podaja ze posiada zintegrowana karte graficzna http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=17595

a na allegro te same oznaczenia i ani slowa o zintegrowanej grafice, ba nawet zadnego wyjscia takiego co by przypominalo wyjscie z karty graficznej nie ma

http://allegro.pl/item607121556_asrock_p45...cja_pc_lab.html

W kazdym badz razie dzieki wam obu za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, poczulem sie dotniety <_< (taki zarcik) az tak zle ze mna nie jest :P.

Uff.. to dobrze :wink: .

A tak na serio - wolałem napisać coś takiego, bo różni ludzie się zdarzają... Twojej wiedzy nie mogę ocenić na podstawie paru postów.

@andrew777

Obsługa DDR3 na tej płycie to po prostu miły dodatek :wink: .

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, poczulem sie dotniety <_< (taki zarcik) az tak zle ze mna nie jest :P.

POpatrz tez na to tak. Ten wątek może ktoś wynajdzie w necie i będzie się opierał na odpowiedzi udzielonej przez Gierka. Wtedy lepiej aby była kompleksowa i dla wszystkich bo skąd ma wiedzieć jaka jest wiedza dowolnego czytelnika? Bardzo często wyszukując odpowiedzi na problemy z softem znajduję fora purepc i dobreprogramy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi