Cavea Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 (edytowane) Chciałbym kupić jedną z tych myszy i mam pytania, może ktoś posiada i mógłby się podzielić wiedzą. Zwłaszcza interesuje mnie MX1100 ale też VX Nano bo jeszcze się nie zdecydowałem. Nie mam możliwości wypróbować tych myszek więc proszę o pomoc: - czy można zaprogramować przyciski myszy osobno dla kilku aplikacji i żeby mysz dostosowywała je zależnie jaka aplikacja jest uruchomiona (to by było bardzo pomocne i wywnioskowałem z lektury komentarzy na Komputronik że tak chyba jest w "Logitech VX Nano" - a czy jest tak w MX1100)? Przykładowo w przeglądarce WWW - Operze - chciałbym używać przechylania kółka do zmiany karty a w Media Player Classic do powiększania/pomniejszania filmu na TV, i żebym nie musiał ręcznie zmieniać profilu tylko żeby mysz / sterownik sam zmieniał profil automatycznie zależnie jaki program jest aktywny (czyli aby zmieniał zaprogramowanie/przyporządkowanie przycisków myszy). - czy rolka po wciśnięciu działa jak "środkowy" przycisk myszy? (chciałem się upewnić, bo nie wiem czy środkowy przycisk pod rolką nie działa przypadkiem jako zmieniacz trybu działania rolki?). Środkowego przycisku używam np. w przeglądarce WWW do klikania na linku aby go otworzyć w nowej karcie. Domyślam się że te myszy bezprzewodowe nie są najdoskonalsze do grania, ale to nie jest najważniejsze (do grania mam inną mysz). Pozdrawiam, Marek Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez Cavea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Mam VX Nano , myszkę używam do Laptopa i jestem zadowolony. Jednak szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jej na co dzień w komputerze stacjonarnym, tym bardziej do gier. Jest po prostu za mała... Co do programowania przycisków Ci nie powiem, bo nawet nie instalowałem jeszcze oprogramowania SetPoint . Co do rolki to niestety wciśnięcie powoduje zmianę trybu jej działania. MX1100 wydaję się być produktem typowo Desktopowym więc za nim bym się rozglądał jeśli chodzi o mysz do komputera PC . Myszki te są do obejrzenia w sklepach typu MediaMarkt, Saturn , ElectroWorld gdzie można je 'dotknąć' Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavea Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Ok, dziękuję za pomoc. Jutro pojadę je obejrzeć. Doczytałem że w MX1100 przycisk pod rolką działa podobno normalnie. Natomiast w innych modelach (np. Revolution) ponoć można go sobie przeprogramować żeby też działał jak środkowy przycisk myszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 W MX revolution niestety nie dało się tego małego klawisza zaprogramować jako środkowy przycisk myszy. Po prostu w setpoint nie ma takiej opcji. Ale za to przynajmniej rolkę da się zaprogramować jako środkowy przycisk, czego chyba nie da się zrobić w VX Nano (lepszą alternatywą chyba byłoby VX revolution). Sam poluję obecnie na MX1100 żeby gdzieś ją pomacać, ale nigdzie jej nie widziałem. Na zamówienie owszem, ale nikt nie ma jej na wystawie. Możliwe że zmieniałbym mojego MX revolution, bo teraz przy większej rozdzielczości ekranu przydałoby mi się więcej DPI. Zawsze też chciałem mieć możliwość kontrolowania DPI w programach graficznych bo to znacznie ułatwia pracę. Jedyne za czym bym tęsknił to bardzo wygodna rolka pod kciukiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavea Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) Sam poluję obecnie na MX1100 żeby gdzieś ją pomacać, ale nigdzie jej nie widziałem. Na zamówienie owszem, ale nikt nie ma jej na wystawie. Ja znalazłem ją w pobliskim salonie Komputronik (można sprawdzić dostępność w danym sklepie Komputronik przez Internet). Pojechałem i sprzedawca zgodził się bez problemów na rozpakowanie pudełka przy mnie i mogłem ją sobie pooglądać. Niestety nie wszystkie jej cechy dają się zauważyć w takich szybkich oględzinach, choć od razu widać że mysz dobrze leży w dłoni i fajnie działa dodatkowy przycisk ukryty pod kciukiem. W końcu kupiłem tę mysz Logitech MX1100 i pokuszę się o jej ocenę, może komuś się przyda. Na plus zaliczam: mysz jest duża, o ergonomicznym kształcie, dzięki czemu nie nabawimy się bólu nadgarstka i dłoni, zasilanie na baterie a nie akumulator który trzeba ciągle ładować, środkowy przycisk myszy działa dość lekko w porównaniu z np.Roccat Kone gdzie firma Roccat nie potrafiła zrobić lekko chodzącego przycisku pod kółkiem jednocześnie z funkcją odchylania kółka na boki (które w MX1100 też jest i wszystko lekko chodzi) środkowy przycisk myszy faktycznie działa jak środkowy a nie jak w niektórych innych modelach można przypisywać przyciski w zależności od uruchomionej aplikacji (sterownik sam rozpoznaje aplikację i automatycznie ustawia zdefiniowane mapowanie przycisków). dużo przycisków, w tym jeden "ukryty" pod kciukiem Na minus zaliczam: przez dwie duże baterie mysz jest b.ciężka, co powoduje że aby ją ruszyć z miejsca trzeba przyłożyć stosunkowo dużą siłę, co w efekcie prowadzi do tego że mysz trochę "skacze" i trudno o małe precyzyjne ruchy (mimo że mam dobrą podkładkę), gdyby mysz była mniejsza to wystarczyło by ją poruszać końcami palców (jak np.A4-techy) przy nadgarstku spoczywającym w jednym punkcie, a nie całą ręką oprogramowanie myszy nie pozwala na przypisywanie "makr/sekwencji klawiszy" do przycisków a tylko pojedyńczych klawiszy (możliwe kombinacje np.Ctrl+Alt+5). Na szczęście problem makr rozwiązują darmowe programy - ja używam AutoHotkey (można pisać baaaardzo złożone makra i to w zależności od aplikacji itp.). Dlaczego A4tech mógł zrobić makra przez program "Oscar" do swoich lepszych myszy a Logitech nie potrafi albo może uznaje że makra są zbyt skomplikowane dla przeciętnego użytkownika. W efekcie trzeba się wspierać wspomnianymi dodatkowymi programami. Podsumowując gdybym miał kupować drugi raz to poszukałbym lżejszej myszy bezprzewodowej na jedną baterię AA lub AAA. Moja następna mysz bezprzewodowa "nie do grania" to Microsoft Explorer Mini, ewentualnie A4-TECH G6-70MD (ta jest dość niedroga). Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez Cavea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 skąd w ogóle jesteś że znalazłeś taki przyjemny salon komputronika? A teraz kilka słów komentarza, odnośnie Twoich "minusów": 1. Na plus piszesz, że mysz jest duża i ergonomiczna, a na minus że jest duża i ciężka. To w końcu jedna z większych myszy na rynku, w dodatku bezprzewodowa (dochodzą baterie). Musi swoje ważyć. Aha.. mówiąc ciężka porównujesz ją z jakimiś przewodowymi a4techami czy raczej G7 albo MX Revolution? 2. To skakanie myszy przy powolnych ruchach u mnie też występuje. Ale tylko jak mam podkładkę odwróconą szmatą to góry (mam QCK podklejonego plastikiem). Trochę za późno dowiedziałem się że lasery nie współpracują za dobrze (a właściwie w ogóle) ze szmaciankami. 3. gdyby mysz była mniejsza to.. nie byłaby duża i ergonomiczna ;) 4. brak makr może nie tyle mnie w niej boli co brak rolki pod kciukiem (dodatkowe 3 przyciski). Dlatego muszę ją dokładnie pomacać zanim pożegnam się z MX Revolution.. 5.. jakbyś chciał się zamienić MX1100 za a4tech R7-70D to jestem otwarty na propozycje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavea Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 (edytowane) skąd w ogóle jesteś że znalazłeś taki przyjemny salon komputronika? To jest najbliższy dla mnie salon Komputronik w Warszawie "Reduta / Carrefour" przy Al.Jerozolimskich. Oprócz myszki zdarzyło mi się też kupować obudowę u nich i nie było problemu z wypakowaniem jej, mimo że z góry uprzedziłem że nie jestem w 100% zdecydowany ma zakup. Nie chcieli jej tylko "odfoliować". Ale mysz MX1100 wypakowali tak że mogłem ją dokładniej obejrzeć. A teraz kilka słów komentarza, odnośnie Twoich "minusów": 1. Na plus piszesz, że mysz jest duża i ergonomiczna, a na minus że jest duża i ciężka. To w końcu jedna z większych myszy na rynku, w dodatku bezprzewodowa (dochodzą baterie). Musi swoje ważyć. Aha.. mówiąc ciężka porównujesz ją z jakimiś przewodowymi a4techami czy raczej G7 albo MX Revolution? Mam porównanie tylko z A4-TECH XL-750MK, przewodowy, (3270927[/snapback] 2. To skakanie myszy przy powolnych ruchach u mnie też występuje. Ale tylko jak mam podkładkę odwróconą szmatą to góry (mam QCK podklejonego plastikiem). Trochę za późno dowiedziałem się że lasery nie współpracują za dobrze (a właściwie w ogóle) ze szmaciankami. No MX1100 chodzi prawie po każdej nawierzchni tzn. ja wypróbowałem że działa bezproblemowo np. na: podkładce "szmacianej" Aqua 2 Xraypad (model A2B), której najczęściej używam, na plexi (z tym że to może być niezdrowe dla ślizgaczy tzn. mogą się rysować). Eksperymentalnie sprawdziłem że dzieła też na: sklejce, okleinie drewnopodobnej, na szkle hartowanym, a nawet na materiałach frote. 3. gdyby mysz była mniejsza to.. nie byłaby duża i ergonomiczna ;) 4. brak makr może nie tyle mnie w niej boli co brak rolki pod kciukiem (dodatkowe 3 przyciski). Dlatego muszę ją dokładnie pomacać zanim pożegnam się z MX Revolution.. 5.. jakbyś chciał się zamienić MX1100 za a4tech R7-70D to jestem otwarty na propozycje ;) No już się do niej przyzwyczaiłem i poużywam trochę :) Chętnie bym sobie potestował jeszcze MS Explorer Mini, ale zakup kolejnej myszy odkładam na dalszą przyszłość. Edytowane 2 Maja 2009 przez Cavea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 ja znalazłem MX1100 w Karen Notebook.. wziąłem do ręki bez baterii.. i jaka leciutka ;) Z bateriami nadal jest lżejsza od MX Revolution (z tym że sprawdziłem lekkie NiMH, a nie ciężkie alkaliczne baterie duracella). Wygoda też na plus dla MX1100. Rolka łatwiej chodzi, przycisk przełączania trybów przewijania jest w najbardziej praktycznym miejscu spośród wszystkich myszy z MicroGear (czy jakos tak). Niestety nie miałem okazji jej podłączyć. Jakie funkcje można ustawić na przyciskach zmiany rozdzielczości? I czy jest możliwość zostawienia tylko 2 trybów 1600 i 800dpi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavea Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Można ustawić tylko dwa różne DPI: jeden dla przycisku + drugi dla - na myszy. Pośrednich DPI nie można wybierać przyciskami +,-. Zakres do ustawienia w SetPoint to 400-1600 DPI z tym że tryby pośrednie nie są oznaczone w SetPoint i trzeba je ustawiać "na czuja". Jeśli chodzi o inne funkcje na przyciskach DPI to są ograniczone - takie jak na obrazku. Nie można ich ustawić zależnie od aplikacji, a tylko tak samo dla wszystkich aplikacji. Być może więcej opcji dałoby zainstalowanie uberoptions. Edytowane 2 Maja 2009 przez Cavea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 bez sensu.. w filmach czy przeglądarce zmiana czułości nie jest mi do niczego potrzebna.. wolałbym mieć tam zaprogramowane dodatkowe funkcje. Ale może w kolejnych setpointach wprowadzą taką funkcję. A swoją droga bardzo ciekawy soft znalazłeś. Koniecznie będę go musiał wypróbować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...