Skocz do zawartości
mafioso12

Wymiana Płyty Głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam już dość stary komputer z procesorem Pentium 4 Northwood 2Ghz i ostatnio otrzymałem od kumpla propozycję że mogę od niego kupic płytę główną na socket 478 za 45zł (nówkę nie rozpakowaną). Chciałbym jeszcze cos wycisnąć z tego procesora i go podkręcić ale niestety teraz posiadam płytę formy Mercury Kobian, która nie posiada żadnych ustawien OC w BIOSie.

Mam dylemat, bo kompel podał mi dwa modele do wyboru: Elitegroup (ECS) 648fx-a, lub Gigabyte GA-8PE667 Ultra.

Czy w ogóle opłaci mi sie taka wymiana? Kompa zmienię najprędzej za rok a jakieś przyspieszenie mile widziane.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy, jaką kartę graficzną posiadasz. Jeśli coś a la X800/6600GT, to możesz brać Gigabyte GA-8PE667 Ultra, 45 zł to nie jest wielka kwota.

Pamiętaj jednak, że Pentium 4 to puste megaherce i podkręcanie niewiele da. Kiedyś w swoim starym kompie (kiedy się zbytnio nie znałem) wymieniłem P4 1.6GHz (Wiliamette, 256KB cache) na 2.6GHz Northwooda (512KB). W systemie (XP) przyrostu wydajności nie było widać, w grach za to było lepiej (karta X800GTO), choć bez rewelacji. Wnioski wyciągnij sam.

Wiedz, że trupa nie ożywisz, tylko co najwyżej smród będzie mniejszy :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi