mafioso12 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Witam. Posiadam już dość stary komputer z procesorem Pentium 4 Northwood 2Ghz i ostatnio otrzymałem od kumpla propozycję że mogę od niego kupic płytę główną na socket 478 za 45zł (nówkę nie rozpakowaną). Chciałbym jeszcze cos wycisnąć z tego procesora i go podkręcić ale niestety teraz posiadam płytę formy Mercury Kobian, która nie posiada żadnych ustawien OC w BIOSie. Mam dylemat, bo kompel podał mi dwa modele do wyboru: Elitegroup (ECS) 648fx-a, lub Gigabyte GA-8PE667 Ultra. Czy w ogóle opłaci mi sie taka wymiana? Kompa zmienię najprędzej za rok a jakieś przyspieszenie mile widziane. Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zależy, jaką kartę graficzną posiadasz. Jeśli coś a la X800/6600GT, to możesz brać Gigabyte GA-8PE667 Ultra, 45 zł to nie jest wielka kwota. Pamiętaj jednak, że Pentium 4 to puste megaherce i podkręcanie niewiele da. Kiedyś w swoim starym kompie (kiedy się zbytnio nie znałem) wymieniłem P4 1.6GHz (Wiliamette, 256KB cache) na 2.6GHz Northwooda (512KB). W systemie (XP) przyrostu wydajności nie było widać, w grach za to było lepiej (karta X800GTO), choć bez rewelacji. Wnioski wyciągnij sam. Wiedz, że trupa nie ożywisz, tylko co najwyżej smród będzie mniejszy :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...