Skocz do zawartości
Paladin79

Mały I Lekki Do 4000 Pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was,

mam prośbę o pomoc przy wyborze laptopa do ok. 4000 PLN (a właściwie do 3500 PLN netto).

Parametry:

LCD - 12" - 13" (preferowana trzynastka)

Waga - max 2 kg (preferowane 1,5kg)

Bateria - ok 5 godzin żywotności

Napęd - niekoniecznie

Wyjścia - HDMI mile widziane

Procesor - bez znaczenia ale .....

a) laptop będzie służył m.in. do amatorskiego montażu filmików jakby się dało odpalić na tym jakąś mało wymagającą grę to super

Grafika - zależy mi aby się nie grzał mocno, więc jeśli jest taki model z grafiką dedykowaną - super !

Pamięć - 3-4GB (najlepiej już DDR3)

Obudowa - żadnych skrzypień i kanciastości. Wygodna.

System oper. - najlepiej Win XP (jak już musi być Vista to chociaż z opcją Downgrade)

Na razie mam kilku faworytów:

- Samsung X360

- Samsung X460

- Dell XPS M1330

- Lenovo IdeaPad U330

- Toshiba U400-17Y

- MSI EX300-005L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytał i jak widzę "obudowa nieprzyjemnie nagrzewa się w okolicy prawego nadgarstka" to szerokim łukiem omijam taki produkt. Kiedyś miałem lapka z Athlonem 64 na pokładzie i poparzyłem (!) sobie nadgarstek. Od tego czasu jestem uczulony na sprzęt który montuje w tym miejscu grafikę albo pamięci ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest aż tak źle - po pierwsze nagrzewa się mocniej jedynie EX310 (EX300 jest chłodniejszy, ale to w dalszym ciągu wydajne podzespoły w małej obudowie - bryły lodu bym się nie spodziewał), a po drugie to nie jest coś od czego można sobie rękę poparzyć (sic!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... MSI wygląda faktycznie ciekawie, ale nigdy nie miałem w ręce laptopów tej marki i nie wiem co sobą reprezentują. Toshiby znam od kilku lat i nigdy nie miałem z nimi problemów. Oglądałem dzisiaj jakiś model U400 ale błyszcząca obudowa wygląda beznadziejnie. Jest model z matową ale bez HDMI :( Kurczę, ale kombinowanie. Producenci powinni siedzieć tu na forach i słuchać co chcą ich klienci a nie wypuszczać wedle ich widzimisie. A co powiecie o Dellu XPS M1330? Gość w sklepie mi go polecał, tylko z LEDową matrycą i integrą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M1330 jest całkiem niezły, ale i zintegrowana karta i 8400M GS (3450 jest mimo wszystko lepsza) są dla kogoś kto chce pograć gówno warte. Ponadto samodzielna karta w tym Dellu lubi sprawiać problemy - przegrzewa się, doprowadza do restartów, itp. Problem znany od dłuższego czasu.

Edytowane przez bagienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to jakaś opcja - naturalnie jeżeli masz już duży telewizor.

42" więc da radę. Stąd też chciałem lapka z HDMI żeby sobie Diviki oglądać na pełnym HD.

Czytam jeszcze o Lenovo X300, bo widzę że konfiguracyjnie jest prawie idealny. A jak z klawiaturą w tym XPS M1330 ? Oglądałem go kiedyś, ale niezbyt wygodna wydała mi się ta śliska klawiatura. Czy wygodnie się na niej pracuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jej nie macałem. W EX300 była trochę zbyt sztywna, ale wciąż całkiem niezła. Ponadto w kontakcie z potem lubią się na M1330 robić różne dziwne rzeczy na aluminium (liek: dziury).

Edytowane przez bagienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lenovo X300

A co sądzicie o tym cudeńku? http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenov...00.10259.0.html

W sumie obejdzie się bez HDMI, a ten lapek widzę że i wagowo i wydajnościowo jest całkiem całkiem

no właśnie wydajnościowo nie będzie najlepszy - ma niskonapięciowy procesor, który pozostawia trochę do życzenia - ze swojej strony proponowałbym U330: miałem w rękach przez dłuższą chwilkę i naprawdę dobry model, więcej na jego temat możesz znaleźć tu: http://stodolatest.pl/produkt/Lenovo_IdeaPad_U330

mamy w firmie również dwa delle M1330 - w obu odstaje ramka przy matrycy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie wydajnościowo nie będzie najlepszy - ma niskonapięciowy procesor, który pozostawia trochę do życzenia - ze swojej strony proponowałbym U330: miałem w rękach przez dłuższą chwilkę i naprawdę dobry model, więcej na jego temat możesz znaleźć tu: http://stodolatest.pl/produkt/Lenovo_IdeaPad_U330

mamy w firmie również dwa delle M1330 - w obu odstaje ramka przy matrycy

Hmmm ... z tym że za X300 przemawia jednak matowa matryca a w U330 jest jednak glare. Skoro w X300 jest SSD i szybki RAM to nie powinno być raczej problemu z odczuwaniem niższego zegara procka? Czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm ... z tym że za X300 przemawia jednak matowa matryca a w U330 jest jednak glare. Skoro w X300 jest SSD i szybki RAM to nie powinno być raczej problemu z odczuwaniem niższego zegara procka? Czy nie?

co rozumiesz przez "szybki RAM"? - w X300 kości są na szynie 667, więc na pewno U330 nie będzie miał niższej szyny.

A w procku różnica jest zasadnicza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co rozumiesz przez "szybki RAM"? - w X300 kości są na szynie 667, więc na pewno U330 nie będzie miał niższej szyny.

A w procku różnica jest zasadnicza...

Tylko ja nie będę na tym grał. Więc pytanie czy jest sens pakować się w lepszy procek, skoro X300 jest wystarczająco szybki dla programów biurowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ja nie będę na tym grał. Więc pytanie czy jest sens pakować się w lepszy procek, skoro X300 jest wystarczająco szybki dla programów biurowych.

Do programów biurowych wystarcza Pentium 3 1GHz albo, żeby daleko nie szukać - Atom :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ten SL7100 będzie prezentował podobną wydajność - do biurowych programów powinien wystarczyć; nie wiem tylko jak będzie w przypadku dekodowaniu filmów, zwłaszcza o wyższej rozdzielczości

jeśli chodzi natomiast o obudowę X300 - pod tym względem bez zastrzeżeń

jest oczywiście nowy model: X301 - jednak póki co, cena jest zaporowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ten SL7100 będzie prezentował podobną wydajność - do biurowych programów powinien wystarczyć; nie wiem tylko jak będzie w przypadku dekodowaniu filmów, zwłaszcza o wyższej rozdzielczości

jeśli chodzi natomiast o obudowę X300 - pod tym względem bez zastrzeżeń

jest oczywiście nowy model: X301 - jednak póki co, cena jest zaporowa

No widziałem ten nowy model ale poza nowym prockiem i większym dyskiem nie ma nic co usprawiedliwiałoby tak wysoką cenę.

Oglądałem jeszcze dzisiaj raz model U330 ale jakoś nie mogę się przekonać do tej świecącej obudowy i do tego że umieścili te zabezpieczenia gumowe ekranu nie na samym ekranie ale na obudowie tuż pod nadgarstkiem.

Wziąłem również do ręki Toshibę U400-15O z sentymentu do tej marki (obecnie mam jeszcze Tecrę). No i chyba jednak będe polował na X300, bo tylko na Allegro już można go dostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi