Skocz do zawartości
Ultymek

Zestawy Komputerowe - Zestaw Do 1600zł+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że jestem tutaj nowy pragnę się przywitać :)

Mam pytanie co do takiego zestawu:

Procesor: AMD Phenom II x3 710 AM2+ BOX (agito-481zł)

Płytka: Biostar TA790GXB (allegro-319zł link)

Dysk: WD Caviar SE16 WD3200AAKS (320GB, 16MB, SATA/300) (agito-188zł)

Pamięć: Patriot DDR2 PC6400 2x2048MB 800MHz CL4.0 EP LLK(agito-186zł)

Napęd: Pioneer DVD (ze starego pc)

Karta graficzna: Zintegrowana/lub jakaś tania używka z allegro

Zasilacz: TACENS Radix II smart 420W (allegro-165zł link )

Obudowa: Cooler Master Elite 331 (agito-136zł)

Co daje łączna kwotę: 1475zł+przesyłki około 70zł=1545zł

Resztę przeznaczyć jeszcze na jakieś dobre chłodzenie.

I teraz nasuwa się pytanie. Czy taki zestaw jest dobry ? grafikę mam zamiar dołożyć za jakieś 2 miesiące(będę wstanie wyłożyć na nią około 400-500zł). Czy pogram w cokolwiek na tej zintegrowanej grafice bo słyszę o niej pozytywne opinie. A może lepiej złożyć za to coś zupełnie innego odrazu z grafika za tą cenę ? I czy dysk twardy który wybrałem jest dobry ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień ramy, np. g. skill

Zasilacz Pentagram Silent Force 450 Value, jest w AGITO.

A co jest nie tak w tych Patriotach ? I o zasilaczach pentagrama słyszałem same złe opinie a ten mam już przetestowany i sprawdza się naprawdę dobrze :) Chyba ze ten pentagram tez jest sprawdzony i godny uwagi ?

I wznawiam pytania zawarte w pierwszym poście.

1. Dysk twardy zmieniłbym na Samsung 500GB F2EG, który jest niewiele droższy.

2. RAM zmieniłbym na G.Skill 2x2GB 800MHZ PK.

3. Zasilacz zmieniłbym na Tacens Radix III 420W.

Reszta OK.

Wiec ramy zmienię na te G. Skill. A co do dysku to ten WD wybrałem specjalnie ponieważ nie zależy mi na wielkości czy głośności dysku tylko na jego wydajności. Z reszta mam zamiar łączyć je w raid jak wpadnie kasa na drugi taki sam :) Chyba ze ten który podałeś nadaje się do tego lepiej ?

Edytowane przez Ultymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika jest na poziomie 6600GT. W najnowsze gry nie pograsz, za to z tymi starszymi (sprzed 2-3 lat) powinno być nieźle.

Ode mnie +1 do rad Miguela707.

a co do tego dysku . Ten samsung wydaje mi się wolny w porównaniu do tego WD. Tak jak pisałem wcześniej chce zrobić raid jak uzbieram na drugi dysk.

I czy opłaca mi się kupować na allegro jakaś używkę grafikę za ~150 zł ? będzie to bardziej wydaje od tej integry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dysk nie jest wolny i jest bardzo cichy.

Ja jak kopiłem płytę z hd3200 i podkręciłem do 800MHz i później zmieniłem na 2600xt to skok wydajności byl bardo duży.

Możesz kupić płytę.

Dodajesz 100zł, które oszczędzisz na płycie do kasy na kartę i za 269zł masz na allegro 9600gso, która będzie dobra.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do tego dysku . Ten samsung wydaje mi się wolny w porównaniu do tego WD. Tak jak pisałem wcześniej chce zrobić raid jak uzbieram na drugi dysk.

I czy opłaca mi się kupować na allegro jakaś używkę grafikę za ~150 zł ? będzie to bardziej wydaje od tej integry?

Dysk dorównuje wydajnościowo tym 7200rpm, a jest cichszy.

Opłaca się, HD2600/8600GT będą lepsze, a w nowsze gry da radę pograć.

Ewentualnie 1950PRO, chodzi na allegro w okolicach 160 zł, będzie najlepszym wyborem.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dysk nie jest wolny i jest bardzo cichy.

Ja jak kopiłem płytę z hd3200 i podkręciłem do 800MHz i później zmieniłem na 2600xt to skok wydajności byl bardo duży.

Możesz kupić płytę.

Dodajesz 100zł, które oszczędzisz na płycie do kasy na kartę i za 269zł masz na allegro 9600gso, która będzie dobra.

mi nie zależy na ciszy tylko jak największej wydajności. I ostanie pytanie co do tego zasilacza co podałem w pierwszym poście czy nie jest on zły bo mogę mieć go od reki w moim mieście nowego za 120zł czy to nie będzie zły wybór ? (docelowo chce kartę HD 4870) wytrzyma to takie obciążenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zależy Ci na wydajności to ten WD będzie trochę lepszy, jednak ma dosyć długi Acces time. Można by się zastanowić na HD322HJ, trochę wydajniejszy od WD (ale marginalnie), znacznie cichszy i ma krótszy czas dostępu, a przy tym jest tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem branie przy obecnej chwili 320GB nie jest opłacalne.

To który według was będzie najbardziej wydajny w podobnej cenie ?(nie patrząc na wielkość,głośność itp. tylko wydajność i cena).

I ponawiam pytanie o zasilacz. Czy da rade ten z pierwszego posta uciągnąć ten zestaw+hd4870 ? Ponieważ mogę go mieć nowego za 120zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już Ci podawałem : Samsung 500GB F2EG.

A co do zasilacza, to głowy nie dam, to ten z serii II 420W miał spadki na 12V (poczytaj testy).

a jakiś inny ram niż te : "G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PK" ponieważ nie ma ich na agito a nie chce się już bardziej rozdrabniać po sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obstawiam dalej Samsunga F1 320GB HD322HJ, jest wyraźnie wydajniejszy niż F2EG, a również jest bardzo cichy. Wielkość swoją drogą, wiadomo, od przybytku głowa nie boli ;) ale jesli chodzi o wydajność to F1 jest lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obstawiam dalej Samsunga F1 320GB HD322HJ, jest wyraźnie wydajniejszy niż F2EG, a również jest bardzo cichy. Wielkość swoją drogą, wiadomo, od przybytku głowa nie boli ;) ale jesli chodzi o wydajność to F1 jest lepszy.

Zależy co pod tym pojęciem rozumiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dysk twardy zmieniłbym na Samsung 500GB F2EG, który jest niewiele droższy.

2. RAM zmieniłbym na G.Skill 2x2GB 800MHZ PK.

3. Zasilacz zmieniłbym na Tacens Radix III 420W.

Reszta OK.

Pełna zgoda. Tak powinieneś zrobić tym bardziej, że zamierzasz dokupić grafę za 500zł a pewnie będzie trochę prądu potrzebować.

G.Skill nie do zagięcia ;)

Dysk F2 jest cichy i trwały a prawie tak wydajny jak te 7200. Jeżeli za rok SSD tak potanieją, że będzie Cię stać na dodanie takiego na system aby przyspieszyć jego pracę, dużo by pomógł, ale tylko szybki. Dzisiaj takie są zbyt drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za porady :) Zestawik już złożony i ładnie śmiga :) 4 rdzeń odblokowany i CPU podkręcony do 3,2 i wszystko ładnie i stabilnie śmiga :) Jeszcze raz dzięki za rady :)

ps. Mam tylko mały problem co do chyba płyty podczas grania wydaje ona dziwny dźwięk takie jak by piszczenie(podczas np przesuwania okna tez tak się dzieje). Wiecie może czemu się tak dzieje, i jak to naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę 790GX (podobna, ale z inną dźwiekówką) i nie ma takiego efektu. Jakie to piszczenie? Jakby z głośniczka? Pobaw się wyłączając po kolei w biosie zintegrowany głośniczek dźwiękówkę itd.

Swoją drogą, już na allegro nie ma gxb okazja minęła ;(

Spróbuj dla testów wykręcić go do 3600 :)

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi