Skocz do zawartości
ketyow

Obraz Nie Jest Skalowany Na Cały Ekran

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dość leciwego lapka, ale to raczej nie ma wiele do rzeczy. W każdym razie ma rozdziałke optymalną 1400x1050 i takiej używam pod systemem. Gry w np. 1024x768 jeszcze do wczoraj skalowały się na pełny ekran, a dziś o dziwo odpalam Tzara i niby jest fullscreen ale gra wyświetla się na 1024x768 środkowych pikselach matrycy, bez skalowania, dookoła tego jest czarny ekran. Na pulpicie ustawiłem 800x600 - to samo. Co się mogło stać? Jak przywrócić skalowanie na cały ekran? Nic nie było instalowane/przestawiane w systemie. Swoją drogą to co zrobiło się w lapku przydałoby mi się na moim stacjonarnym kompie (radek 4850, LG W1952TQ-PF, 1440x900). Czy da się jakoś ustawić by na tym monitorze ze stacjonarki wyświetlało obraz po środku a brzegi zostawały czarne w grach o mniejszych rodzielczościach? Tak, żeby przykładowe 1024 nie było skalowane i było ostre?

Aha i w lapku przy uruchamianiu systemu zawsze wyświetlało się logo windows malutkie na środku ekranu i nieprzeskalowane na pełny, jednak gry i pulpit już były skalowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwości ekranu -> Ustawienia -> Zaawansowane -- i tam mam monitor, karta itd. - wiadomo, ale nie ma czegoś takiego jak wyświetlacz, a w ustawieniach monitora mogę sobie jedynie odświeżanie zmienić.

Tzn. mógłbym gdyby było inne niż 60 Hz ;)

Edytowane przez ketyow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli masz tam radka (w dellu) to odinstaluj sterownki albo jakims ati removal tool albo Revo uninstaller. Zrestaruj lapka i zaczep je jeszcze raz.(imo - dziwne ze masz az taka rozdzialke , jesli mowa o jesli mowa o C6xx , tam chyab byly radki 7500...)

Powinienes miec wybor monitorow i i ch parametry pracy ( np TV) - to tez moze byc wina driverow albo ATI catalyst control center - zwlaszcza jak instalowales nowe drivery a nie upgradowales control center do nich.

Sorki za pisownie ale mam NT 4.0 IRL , bez usb i bez innych dobrodziejstw silnika win200/xp :((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi