Skocz do zawartości
KOCHAM SYNTHOL

Worklog - Thermaltake Soprano

Rekomendowane odpowiedzi

To bedzie moje pierwsze podejscie do jakichkolwiek modyfikacji takze badzcie wyrozumiali. :>

Wszystko zaczelo sie od zamowienia nowego sprzetu, w sklad, ktorego wchodzi miedzy innymi gtx 275, ktory jak sie okazalo jest sporo wiekszy od x1950pro ktorego uzywalem dotychczas. Jakbym nie probowal, nie chcial wejsc do mojego thermaltake soprano, ktory +/- wyglada tak:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Zaczelem myslec o nowej obudowie, ale w segmencie lowend nie znalazlem niczego co zmotywowaloby mnie do wydania pieniedzy, a na tyr x-500 mnie jeszcze nie stac, wiec oczywiscie pojawil sie pomysl lekkiej przerobki. W czasie czekania na kuriera ze sprzetem, naogladalem sie jeszcze galerii na guru3d, hard, i onemilliondollarpc i lekko sie podjaralem, zaczelo sie myslenie o wyciszczeniu i wizualnym uatrakcyjnieniu budy.

Pierwsze co musialem zrobic to pozbyc sie cage'a 3,5" zeby wsadzic gtx'a. wzielem do reki srubokret iii - okazalo sie, ze zamiast srubek sa nity. tak wyglada calosc po interwencji pana wiertarki:

Dołączona grafika

pojawil sie problem z brakiem miejsca zeby zamontowac dyski, na szczescie po paru minutach googlowania kupilem sobie adaptor coolermastera:

Dołączona grafika

co dalej?

• pomalowanie wnetrza na czarno - buda wlasnie schnie :)
  • fanswap, z thermaltake'owych na noiseblockery
  • bede probowal zrobic nowy prawy bok z bardziej subtelnym oknem, ale nie wiem czy bede w stanie. aktualne raz, ze jest zwyczajnie brzydkie, przyjechalo z peknieta plexia.
  • nie jestem zadowolony z tego jak wyglada front - chcialbym zrobic cos innego, prostszego i bardziej eleganckiego

na razie buda schnie po malowaniu. nie mozemy sie doczekac efektow, my, tzn ja i moja dziewczyna:

Dołączona grafika

;]

Edytowane przez KOCHAM SYNTHOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo Dajesz AKASA 2500RPM UV

2 Katody UV

Wyrzynasz z obudowy okno, i przykręcasz plexi czarna 8mm :) I bedzię super.

Pzdro dla dziewczyny :) Zna się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO jest moja dziewczyna. ;]

zamowilem juz noiseblockera (pojdzie na front), jak sprzedam stare graty zamowie jeszcze noctua nf-p12 na 'wyciag'. strasznie nie pasuja mi kolory, ale pewnie da sie cos z tym zrobic. nie wiem czy chce jakiekolwiek swiatelka, jesli juz to tylko jeden kolor i cos bardzo subtelnego. a okno mam, ale pekniete i zupelnie nie takie jak chce ;] wiecej napisze jutro bo teraz juz mi sie nie chce robic zdjec.

buda wyschnela, jutro chyba jeszcze jedna warstwa i wrzuce foty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buda jest juz pomalowana, fanswap z tyl na noiseblockera, drugi do mnie jedzie, pojdzie na przod. Calosc jest caly czas otwarta i o dziwo prawie nieslyszalna, mysle, ze po zamknieciu boku nie bede slyszal juz niczego. Z bokiem, tak jak pisalem wyzej jest problem, bo panowie z GLS niezbyt ostroznie obchodzili sie z paczka z esc (swoja droga pozdro pozdro, ostatnio paczke z poznania do poznania dostarczyli mi w 3 dni :>):

Dołączona grafika

Wymiana plexii nie wchodzi w gre, bo i ciagle byloby widac zatoki 5,25" (przed tym jak wynitowalem 3,5" bylo jeszcze wygladalo to jeszcze gorzej). Mozliwe, ze wzmocnie sekcje 5'25, boje sie, ze za mocno naruszylem konstrukcje, robiac sobie miejsce pod gpu.

Przod jak widac jeszcze nietkniety, bede dzialal na podstawie wewnetrznej strony.

Do zrobienia:
- cable managment, co nie jest wcale takie proste jak mi sie wydawalo - na poczatku myslalem, ze wystarczy wyciac kilka dziur, ale okazuje sie ze kable nie zmieszcza sie miedzy tacka mobo a bokiem.
- czarne oploty na wszystkie kable
- wzmocnienie sekcji 5,25 jakimis dwoma filarami?
- nowy front, ten o sinusoidalnym ksztalcie wylatuje, warstwa znajdujaca sie pod spodem ma wygladac jednakowo, cos ala front PC-A71 od lian li, dlatego bede tez musial pomyslec o zaslepce na dvd.
- boczek. tu ciagle bije sie z myslami, albo kompletnie zrezygnuje z okna, albo zrobie cos takiego:

Dołączona grafika

nie mam pojecia jak sie za to zabrac, bo chcialbym wykorzystac aktualne zatrzaski. Edytowane przez KOCHAM SYNTHOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

update.

Dołączona grafika

snila mi sie czarna plexia ;] widzial to ktos na zywo? jak z przezroczystoscia? widac cos, bez podswietlania? raczej nie bede instalowal zadnych katod. Jesli przezroczystosc nie bedzie zbyt wysoka, wrzuce biala wersje. Zamiast wycinac male okno, postanowilem wykorzystac aktualny bok, ale lekko zmodyfikowany.

Dołączona grafika

'teczowe' elementy wytne, imo prosciej = lepiej.

No i pojawil sie pomysl na przod, zrobie go z czarnej siatki tuningowej, chcialbym zeby front wygladal praktycznie jednakowo, dlatego bede musial pomyslec o zrobieniu nakladed na dvd i adapter do dyskow.

wie ktos gdzie dostac taka siatke: http://img525.imageshack.us/my.php?image=siatka2bg3.jpg? zdjecie znalazlem pare tematow nizej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o, dzieki! :)

mam nadzieje, ze znajde jakis sklep w centrum poznania, ktory bedzie mial to w ofercie. zastanawialem sie co jeszcze moglbym usprawnic i zastanawiam sie nad wycieciem dwoch dziur na wentylatory, u gory i na dole budy, tak zeby zmiescic 2x 120mm noiseblockery. Mam aktualnie 52 stopnie w idle i byloby fajnie gdyby temperatura zeszla ponizej psychologicznej granicy 50. ;] Chyba wszystkie budy maja airflow front->dupsko, dol->gora chyba nie przejdzie, bo gorace powietrze z gpu bedzie wdmuchiwane na radiator od cpu, ale gora -> dol ma chyba szanse zadzialac. warto isc w ta strone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili spora część obudów z wyższej półki ma przepływ przód-dół -> tył-góra. Odpływ górny raczej jako wspomaganie ;)

Tylko jakieś egzotyczne obudowy mają przepływ tył -> przód-góra, jakieś Lian Li czy Iboxy.

Często dobrze jest pozbyć się obiegu powietrza zasilacza poza obudowę, tak żeby zasysał zimne powietrze z zewnątrz i wywalał je na zewnątrz obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi