maxymili Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 (edytowane) A Kingston DDR3 1333 2x2GB za 218 PLN już nie jest "porównywalna" ? :blink: Swoją drogą w najtańszym sklepie Goodram 2x2GB jest za 152 PLN więc nie wiem skąd te 138 :blink:Obie najtańsze ceny z allegro, jeżeli znalazłeś ddr3 za 218 to ok, jest niebagatelne 40zł taniej i różnica już zaledwie 310zł. Mimo to jeszcze się nie opłaca. Jak różnica będzie ok 150-200zł to będzie można powiedzieć, że do droższych zestawów poleca się am3. Choć i tak w sumie taniej wyjdzie am2+ bo jeszcze będzie można odsprzedać na allegro używana płytę za ok 100-150zł. Dopiero przy różnicy całości na poziomie poniżej 100zł jednoznacznie można będzie polecać am3 za wyjątkiem najtańszych zestawów. Edytowane 21 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Ja porównuję ceny w skąpcu. I jak wyliczyłem - na tą chwilę mobo+ram = różnica 138 PLN (porównywalnie wyposażona płyta i porównywalnej klasy ram). Jak pojawi sięubożej wyposażona płyta pod am3 to będzie można porównywać cenę Biostara . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 (edytowane) OK, ale jest biostar ta790gbx, jest asrock790gmh, który też daje dobre oc i ma acc. Nie wszystko jest w skąpcu. Sprawdź jeszcze tanie sklepy i allegro a potem możemy podsumować. 300zł różnicy, mniej nie zrobisz jak na razie. Wyjdą płyty asrocka i biostara am3 w Polsce to wtedy różnica może spać do (na mój gust) 150zł. Jest też bardzo prawdopodobna kolejna promocja nowej płyty asrocka na początek z bardzo niskimi cenami za nowy model płyty by później podnieść cenę. Asrock już kilka razy tak robił. To była by dobra okazja by wskoczyć na am3, ale jest pewne ryzyko, bo jeszcze nie będzie wiadomo, czy ta nowa płyta, tez będzie dobra jak obecne. Edytowane 21 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 A nie ma jeszcze nic z asrockow z ddr3 ? Mialy chyba wyjsc blizniacze modele do AOD i GHXM3A790GXH/128M jest już w Polsce od jakiegoś czasu - cena ~450 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 A to juz lepiej , a nic na 780G sie nie pojawilo ? Ale Maxymilli racja nie wiadomo jak z odblokowywaniem rdzenii na Asusie Am3, tylko w sumie to ACC ma kazda plyta z sb710/750 tak gwoli scislosci, ale nie kazda musi miec bios odblokowujacy 4 rdzen w X3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 W Asusach z oficjalnymi BIOS-ami nie da się oblokować rdzeni/cache. Na xs jest cały wątek ze zmodyfikowanymi BIOS-ami, które to umożliwiają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 A wytlumaczcie mi jak to jest mozliwe zeby Phenom II X4 955 chodzil na plycie z AM2 am2nf3-vsta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Ma kontroler ddr2 i ddr3, więc działa na am2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal12322 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Propo Phenoma II X4 955, którą byście wybrali płyte do niego z pośród tych trzech?: - MSI 790FX-GD70 - Asus M4A79T Deluxe - GigaByte GA-MA790FXT-UD5P P.S. W oko wpadła mi MSI :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Ta MSi jest dobra, ale nieopłacalna tak samo jak 955. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal12322 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Biore te MSI :razz:, a jeszcze takie pytanie odnośnie pamięci, czy przy PII w pamięciach DDR3 CL ma znaczenie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) Propo Phenoma II X4 955, którą byście wybrali płyte do niego z pośród tych trzech?: Tu masz krótkie zestawienie Edytowane 15 Maja 2009 przez pemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Propo Phenoma II X4 955, którą byście wybrali płyte do niego z pośród tych trzech?: - MSI 790FX-GD70 - Asus M4A79T Deluxe - GigaByte GA-MA790FXT-UD5P P.S. W oko wpadła mi MSI :razz: żadną z powyższych ;] jak już to : http://www.ewiz.com/detail.php?name=MB-790GXA3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 Nie wiem jak wy, ale ja już brał bym pod uwagę AM3. Patrzcie na ten ram 2*2gb 1333 za 225zł. Jest porównywalny z Goodramem za 165zł. Do tego płyty 450zł czyli łącznie 200zł różnicy. Może to jeszcze nie jest opłacalne, ale jak będziemy modernizować platformę o procka za rok dwa, to się opłaci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajfo Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Obserwując Intelowski i5 dochodzę do wniosku, że to ochłap i dno a cena i7 nie zachęca. Chyba zbliżają się znowu złote czasy AMD bo Intel nie będzie nic oferował, tak więc mój następny proc będzie chyba pod AM3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Miejmy taka nadzieje. Przynajmniej podział rynku byłby bardziej równy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Obserwując Intelowski i5 dochodzę do wniosku, że to ochłap i dno a cena i7 nie zachęca. Chyba zbliżają się znowu złote czasy AMD bo Intel nie będzie nic oferował, tak więc mój następny proc będzie chyba pod AM3 intel ma w kieszeni już 32nm, nic nie pokazuje bo nie musi puki co amd jest o krok z tyłu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajfo Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 intel ma w kieszeni już 32nm, nic nie pokazuje bo nie musi puki co amd jest o krok z tyłuA to 32nm dodaje jakieś magiczne funkcje? Myślałem, że tylko cene odpowiednią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) A to 32nm dodaje jakieś magiczne funkcje? Myślałem, że tylko cene odpowiednią. Tansza produkcja, wiecej mhz, mniejszy pobor pradu... w sumie nic, co jest warte naszej uwagi. intel ma w kieszeni już 32nm, nic nie pokazuje bo nie musi puki co amd jest o krok z tyłu Intel nie jest na tyle glupi, zeby samemu robic sobie zle. Wpierw chca sprzedac to co wyprodukowali po dobrych cenach i zarobic przyzwoicie na Nehalemie. Zbyt czeste wprowadzanie nowosci nie jest dobrym czynnikiem dla zwiekszania zyskow ze sprzedazy. Edytowane 24 Maja 2009 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 (edytowane) i5 to ochłam? Interesujące, jako że to identyczna konstrukcja jak i7, z tym że zamiast QPI jest kontroler PCI-E (co może tylko pozytywnie wpłynąć na wydajność w 3D, choć nie musi) i z jednym kanałem kontrolera pamięci mniej (który w domowych zastosowaniach nic nie daje). Ciekawe stwierdzenia stawiasz, nie ma co. Ceny płyt głównych będą na poziomie obecnych płyt na LGA 775, niedługo po premierze powinny być nawet tańsze . Główny tego powód to zdecydowanie niższy koszt produkcji - brak mostka północnego, PCH w 45 nm i dużo prostszy układ ścieżek na płycie do komunikacji między głównymi komponentami. To są nowe podstawki od Intela, który zapowiedział im długi żywot projektując je uwzględniają architektury które dopiero są projektowane. Po pojawieniu się pełnej gamy płyt pod tą platformę można oczekiwać cen na poziomie 80-200 dolarów w zależności od konstrukcji. Jedyna niewiadoma to na razie możliwości OC, jesli jednak płyty pozwolą na BCLK na poziomie obecnych płyt pod i7 (180-220) to będzie świetnie. Pozostaje czekac na spadek kursu dolara, i cen pamięci DDR3. Edytowane 24 Maja 2009 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Co to wszystko ma wspólnego z przyszłością AM3 i firmy AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2009 Ceny płyt głównych będą na poziomie obecnych płyt na LGA 775, niedługo po premierze powinny być nawet tańsze . Główny tego powód to zdecydowanie niższy koszt produkcji - brak mostka północnego, PCH w 45 nm i dużo prostszy układ ścieżek na płycie do komunikacji między głównymi komponentami. To są nowe podstawki od Intela, który zapowiedział im długi żywot projektując je uwzględniają architektury które dopiero są projektowane. Po pojawieniu się pełnej gamy płyt pod tą platformę można oczekiwać cen na poziomie 80-200 dolarów w zależności od konstrukcji. 1/ Nie wierze w niższe ceny niebawem po premierze, będą golić klientów z rok zanim się nasycą i ceny spuszczą. 2/ Nie wierzę w długi żywot nie tyle podstawek, które to mogą i pożyć kilka lat, ale szczególnie pierwszych chipsetów. Raczej będą one miały taką przyszłość, jak i915 które nie obsłużyły core 2 duo. 3/ AMD stara się od jakiegoś czasu przekonać klientów kompatybilnością swoich podstawek i jak na razie mnie tym przekonali. Kupiłem AM2+ licząc, że włożę tam mocniejszy procesor później, myślę, że am3 także będzie kompatybilne w górę poprzez stopniową wyminę kontrolerów. Jak na razie kolejne mostki AMD planowane na koniec 2009 roku będą wspierać AM3 i nic nie słychać o nowych podstawkach AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zasadniczo punkty sa proste. AM2+ Taniej i niewiele mniej wydajnie (5-10% max) AM3 Nie tak znowu wiele drożej wygodniej w kwestii pozniejszej wymiany podzespolow wieksze prawdopodobienstwo wsparcia nowych prockow (6 rdzeni,shrink 32nm) Ale ogolnie ani jedno ani drugie nie jest zlym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...