Skocz do zawartości
Gość dragonlore

Fallout - "new Vegas"

Rekomendowane odpowiedzi

Mam F3 i NV zainstalowane, mój modowany F3 wygląda lepiej i ma znacznie więcej questów, przez co NV wydaje mi się kiepskim dodatkiem. Chyba czas się przesiąść na zew Prypeci :unsure:

Questów jest dużo, tylko na pewnym etapie dokonuje się wyboru w którą stronę idziemy. Trzeba kilka razy (chyba 2 lub 3) przejść grę żeby zaliczyć wszystkie główne questy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm podsunąłeś mi pomysł. Zapomniałem ze w sterach mam wymuszone aax4 i af x16. Denerwuje mnie ze vats nie chodzi płynnie. W F3 też po pewnym czasie były problemy... <span style='color: red;'>[ciach!]</span>aniany ten silnik ale gra się wydaje być dużo lepsza jak F3.

Popatrz na mój sprzęt z sygnaturki, gram na maksymalnych detalach z AAx4 i AFx16 i gra niemiłosiernie tnie a płynność waha się w granicach 25-60 FPS, wgrany fixx z D3D9 oraz kilka modów (ciemniejsza noc i mniejsza czcionka). Sprzęt dodatkowo kręcony, stery do grafy najnowsze ... nie tego spodziewałem się po NV <_<

//EDIT 26.10.2010 18:36

Dziwna sprawa, dzisiaj uruchomiłem grę i ku mojemu zdziwieniu stałe 60fps (V-sync) jedynie nie ustało "rwanie" podczas rozglądania się. Dla sprawdzenia, grafikę ustawiłem na fabryczne wartości i również stałe 60fps :blink: . Dzisiaj jedyne co zrobiłem to przeniosłem na inny dysk i zwiększyłem z 2GB do 4GB plik wymiany oraz przeczyściłem system CCleaner, ale same pliki bez rejestru.

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 level to max, tylko na PC to nie ma znaczenia bo komendą w konsoli można sobie ustawić na 29 i tak w kółko. Bo rozumiem że chodzi o dalsze zbieranie XP, perków itd, a nie sam numerek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Harry. Zapomniałem się jeszcze zapytać czy szybko dobija się do tego 30 levelu? W F3 to była dla mnie tragedia. Tylko zwiedzanie zostawało, przy drugim i dalszych podejściach już się odechciewało.

Narobiliście mi smaku na NV :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem dlaczego nie dali nam możliwości gry po ukończeniu głównego wątku, takiego typu gra aż się prosi o to...

I tak jest juz duza zmiana bo gra informuje, ze kontynuujac main quest w pewnym momencie nie ma juz powrotu. W F3 nawet tego nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przyznam, że bardzo przyjemnie się gra. Nie mam juz blue skrinów jak zastosowałem coś takiego:

W pliku Fallout.ini (w Moje Dokumenty/MyGames itd) linie bUseThreadedAI=0 zamieniłem na bUseThreadedAI=1 i dodałem poniżej: iNumHWThreads=2

Ustawcie sobie stałe FPSy (np. iFPSClamp=0 na iFPSClamp=60)

Ogólnie polecam stronke jak macie problemy z New Vegas

Fallout: New Vegas Game Fixes (Crashes, Audio Issues, Lag, Saving, etc) | Geek Montage

Są smaczki, dialogi są na poziomie, jest humor falloutowy są odnosniki do starszych F (Crimson Caravan ;d).

Oczywiście na normalnym levelowaniu nie da sie grać na hard czy very hard bo Xp leci jak szalone dlatego polecam moda:

Slower Level Rates at Fallout New Vegas Nexus - New Vegas mods and community

Od razu odradzam granie bez tego moda szczególnie jak lubicie eksploracje i nie idziecie tylko po głównym wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przyznam, że bardzo przyjemnie się gra. Nie mam juz blue skrinów jak zastosowałem coś takiego:

W pliku Fallout.ini (w Moje Dokumenty/MyGames itd) linie bUseThreadedAI=0 zamieniłem na bUseThreadedAI=1 i dodałem poniżej: iNumHWThreads=2

Ustawcie sobie stałe FPSy (np. iFPSClamp=0 na iFPSClamp=60)

Te tricki sie stosowało w F3 jak sie miało quada, którego chyba nie masz. Ja w tej grze nie miałem na quadzie problemów, ani raz sie nie wywaliła/zawiesiła.

A iFPSClamp nie ingerował tam we framerate, tylko w związek framerate z prędkością animacji. Przy takim ustawieniu (60 daje to samo co 0, przynajmniej w 60 Hz, być może 0 daje wartość odświeżania) prędkosc animacji jest taka jak autorzy chcieli, o ile jest 60 FPS. Przy 30 FPS będzie połowę wolniej, a przy 120 FPS dwa razy szybciej. Jak ktoś ma CRT-ka to trzeba sobie tą wartość zwiększyć do wartości odświeżania.

Pamiętam ustawiałem to na 30 jak korzystałem z zewnętrznego FPS Limitera do 30 FPS, bo inaczej było zbyt wolno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest może taki mod który pozwala na zmianę Traita (początkowego perka) już podczas dalszej rozgrywki ? na początku wybrałem tego co dawał 20% lepszą celność w zamian za mnieszą szybkość strzelania. Niestety podczas reedycji postaci niefortunnie wybrałem Traita który daje +3 do kriticali kosztem 15% szybszego niszczenia się broni..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest dokładnie komenda do tego?

player.setlevel <level>

To z F3, podejrzewam że tutaj jest tak samo, bo kilka innych jak sprawdzałem to działało (m.in. tgm, tcl).

@yuucOm

player.addperk <variable>

player.removeperk <variable>

Powinno działać, tylko sobie musisz znaleźć id tych perków na tej stronie - The Vault, the Fallout wiki - Fallout: New Vegas and more

Z czasem będzie tam wszystko o New Vegas, a tutaj lista komend - Fallout 3 console commands - The Vault, the Fallout wiki - Fallout: New Vegas and more

Ja z tej strony korzystałem podczas ostatniego przejścia F3, bo sobie chciałem zrobić coś w stylu idealnego save-a, czyli maksymalnie wykorzystać skille, perki i wszelkie bonusy jak sie tylko dało, tak samo unikatowe przedmioty (które sobie układałem na wystawie w domku w Megaton) i inne rzeczy. Kiedyś pewnie to samo zrobię w New Vegas.

Z tego co widze są aż cztery możliwe drogi na pewnym etapie, tak więc jak ktoś nie planuje przechodzić wiele razy to warto chyba zrobić w tym miejscu save-a i od niego wznowić kilka razy.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opłaca się używać programu do spowolnienia "levelwania" ?, zamierzam eksplorować cały teren i nie chciałbym znów spotkać się z sytuacją (w F3 tak miałem), że dobijam do 30lv a przede mną jeszcze kawał gry a nie będę już mógł rozwijać postaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

player.setlevel <level>

To z F3, podejrzewam że tutaj jest tak samo, bo kilka innych jak sprawdzałem to działało (m.in. tgm, tcl).

@yuucOm

player.addperk <variable>

player.removeperk <variable>

Powinno działać, tylko sobie musisz znaleźć id tych perków na tej stronie - The Vault, the Fallout wiki - Fallout: New Vegas and more

Z czasem będzie tam wszystko o New Vegas, a tutaj lista komend - Fallout 3 console commands - The Vault, the Fallout wiki - Fallout: New Vegas and more

Ja z tej strony korzystałem podczas ostatniego przejścia F3, bo sobie chciałem zrobić coś w stylu idealnego save-a, czyli maksymalnie wykorzystać skille, perki i wszelkie bonusy jak sie tylko dało, tak samo unikatowe przedmioty (które sobie układałem na wystawie w domku w Megaton) i inne rzeczy. Kiedyś pewnie to samo zrobię w New Vegas.

Z tego co widze są aż cztery możliwe drogi na pewnym etapie, tak więc jak ktoś nie planuje przechodzić wiele razy to warto chyba zrobić w tym miejscu save-a i od niego wznowić kilka razy.

Wielkie dzięki Harry Lloyd ;)

Po prostu mam cholernie niskie ACC w VATSie i wiekszość przeciwników zabijam w czasie rzeczywistym... co jest bardzo mało satysfakcjonujące ;).

.PaVLo.

Nie tyle co opłaca ale moim zdaniem jest to niezbędny mod. Możesz sobie tam ustawić ile razy wiecej XP musisz zdobyć aby osiągnąć dany level. Moim zdaniem jak ktoś gra na hard i chce prawie wszystko pozwiedzać najlepiej wybrać opcję x1.5/2 a przy very hard x2/2,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa zwiedzanie.... nie ma to jak na 7 lvl wlecieć na szpona.. na 2 hity mnie miał <_<

Bardzo dobrze właśnie. Lepsze to jak debilny level scaling gdzie cały świat się do nas dostosowywał a teraz przynajmniej mamy namiastkę tego co było w F1 i F2 ze bez odpowiedniego poziomu i doświadczenia nie mamy szans z przeciwnikami z niektórych lokacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt. W F3 trudniejsi przeciwnicy pojawiali sie dopiero po parunastu levelach (z DLC były te masakryczne w miare wcześnie już, Overlordy itp). Tutaj od razu są i tak powinno być. W starych Falloutach nie można sie było wypuścić od razu wszędzie.

New Vegas jest na tyle w stylu starych Falloutów na ile pozwala ten silnik i tryb 3D. Wydaje mi sie że lepiej sie nie da (nie mówie o bugach itd). Izometrycznej gry z turami raczej bym nie wolał, choć kto wie, może by było świetne, pewnie bym zagrał, tylko nikt takiej nie zrobi tylko dla pecetowców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tyle co opłaca ale moim zdaniem jest to niezbędny mod. Możesz sobie tam ustawić ile razy wiecej XP musisz zdobyć aby osiągnąć dany level. Moim zdaniem jak ktoś gra na hard i chce prawie wszystko pozwiedzać najlepiej wybrać opcję x1.5/2 a przy very hard x2/2,5

Dzięki, gram na poziomie trudnym, więc ustawie sobie x2, przynajmniej będę dłużej cieszył się grą, a jak mimo to za szybko dobiję do 30 to użyję moda na wyższy poziom (jest już do 45 i do 100 lv) :wink:

Obecnie walczę z "rwaniem w grze" i zauważyłem, że jest to spowodowanie przez AA, wyłączenie całkowicie to niweluje, ale gra wygląda okropnie, na 4x rwie, ale nie tak bardzo i chyba przy tym zostanę. Ustawienia w profilu sterownika grafiki nie działają na tą grę.

Wszystkie znane mi metody na to zawiodły

- plik d3d9.dll

- ustawienie w sterowniku grafiki, w profilu, opcji "Power management..."

- wyłączenie kompozycji wizualnych dla obu plików gry *.exe

- zmiana w fallout.ini wpisu iFPSClamp (na 60)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam najnowsze, ale dzisiaj pojawił się nowy plik likwidujący niby te rwania w grze

Fallout New Vegas Stutter Remover Complete at Fallout New Vegas Nexus - New Vegas mods and community

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie jak się nazywa ten mod/program służący do zmniejszania ilości XP/spowolnienia levelowania? Mam LV28 od samej eksploracji - wątek główny ledwo zaczęty bo nie chcę aby gra się za szybko skończyła. Zamierzam grać od nowa na hardzie bo w tej chili nie ma żandej przyjemności z gry większość przeciwników, wliczając szpony śmierci pada po paru strzałach z Gobi'ego. Anti-Materiale nawet nie kupowałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi