Skocz do zawartości
ShDe

Rmg Czyli Bron Gazowa

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu dostalem w prezencie pistolet gazowy kolter k-19 rmg, jest to pistolet gazowy, a wlasciwie miotacz gazu.

i z tad kilka pytan:

-czy moge normalnie chodzic z taka bronia "przy [gluteus maximus]", czasem gdy mam w plecaku laptopa i lustrzanke z obiektywami boje sie zajsc w niektore miejsca gdyz jak to powiedzial moj znajomy policjant "okazja czyni zlodzieja"

-czy uzycie takiej broni gdy ktos na mnie napadnie jest dozwolone, czy grozi mi jakas kara w momencie kiedy ktos by zarzadal odemnie powiedzmy telefonu i byl agresywny

-jaki jest stosunek policji do takiej bronii

-czy sa jakies dokladniejsze przepisy regulujace uzywanie takiej "zabawki"

w instrukcji od tego pistoletu pisze ze jest bez zezwolenia, ale wole sie dopytac niz pozniej miec z tego tytulu jakies nie przyjemnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście odradzam noszenia przy sobie jakiejkolwiek broni - w 90% przypadków po jej użyciu jest więcej problemów, niż było z niej pożytku.

A jak jeszcze ktoś jest nie BARDZO DOBRZE przeszkolony, to prędzej narobi w majtki / dostanie łomot, niż wyciągnie broń, przeładuje, odbezpieczy i odda strzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trudno w google wpisać "kolter k-19 rmg" by dowiedzieć się iż broń nie wymaga żadnych zezwoleń oprócz ukończonych 18 lat.

http://www.bazarek.pl/produkt/0/135008/pis...rmg-19-set.html

Nigdy nie słyszałeś o broni do samoobrony? Gazówka praktycznie nikomu krzywdy nie wyrządzi. Bardziej obawiał bym się użyć paralizatora.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się obawiał użyć paralizatora ale tylko dlatego, że mógłby nie zrobić większego wrażenia na atakującym, i wymaga bezpośredniego kontaktu. Ktoś kto miał taką zabawkę ten wie że poza nieprzyjemnym uczuciem, większej krzywdy nie zrobi. Chyba że mowa o takich jak używa policja w USA, ale nie wiem czy takie coś w ogóle można kupić u nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się obawiał użyć paralizatora ale tylko dlatego, że mógłby nie zrobić większego wrażenia na atakującym, i wymaga bezpośredniego kontaktu. Ktoś kto miał taką zabawkę ten wie że poza nieprzyjemnym uczuciem, większej krzywdy nie zrobi. Chyba że mowa o takich jak używa policja w USA, ale nie wiem czy takie coś w ogóle można kupić u nas.

Raczej takich jak używają w USA nie można sobie u nas kupić ;]. Tamte paralizatory to już mocne maszynki. Na filmikach widać, że powalają każdego i to ze sporej odległości. Zwyczajne modele Taserów są dostępne na polskim rynku, ale te policyjne to dla szaraka raczej nie są do dostania.

Taki ciekawy cytat:

W samych Stanach Zjednoczonych od czerwca 2001 do marca 2006 przeszło 150 osób zmarło po ogłuszeniu taserem. W całej Ameryce Północnej liczba ofiar tej broni sięga ponad 330. Na skutek użycia przez kanadyjską policję tasera 14 października 2007 na lotnisku w Vancouver zmarł Robert Dziekański.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Taser nie jest wymagane żadne pozwolenie. Jest to bardzo droga broń ale dla każdego pełnoletniego.

Raczej takich jak używają w USA nie można sobie u nas kupić ;]. Tamte paralizatory to już mocne maszynki. Na filmikach widać, że powalają każdego i to ze sporej odległości. Zwyczajne modele Taserów są dostępne na polskim rynku, ale te policyjne to dla szaraka raczej nie są do dostania.

Mity, że co dla policji to musi być lepsze.

Te 150 przypadków śmiertelnych w ciągu 5 lat to jednak nie jest dużo, nie znamy dokładnych przyczyn zgonów, być może byli to ludzie chorzy, albo jak w przypadku Dziekańskiego policja nadużyła siły.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mity, że co dla policji to musi być lepsze.

Może i mity, ale jednak myśle, że policja w USA składając zamówienia kupuje coś czego my kupić nie możemy :P. Może się mylę, wiadomo, pewności nie ma.

Na Taser nie jest wymagane żadne pozwolenie. Jest to bardzo droga broń ale dla każdego pełnoletniego.

Nikt tu nie mówił o zezwoleniu na taką "broń" jak taser.

Jeśli chodzi o przypadki śmiertelne to taser jest groźny i to bardzo nawet dla osoby zdrowej. Kwestia tego gdzie wbiją się elektrody, jakbyś dostał w miejsce w jakim znajduje się serce to różnie może być.

Edit:

Tak dla informacji. Strona tasera >>KLIK<<. Widać wyraźnie, że dostęp do oferty dla funkcjonariuszy jest zabroniony. Można tylko przeglądać ofertę cywilną.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tazerem jest tak, ze nie jest anonimowy, bo po kazdym uzyciu zostaje slad w postaci confetti, dodatkowo nie jest on w 100% skuteczny, bo zeby zadzialal musza sie wbic obie elektrody a z tym czasami sa problemy jak pacjent ma luzny lub gruby ubior.

moze lepiej zamiast gazow batona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze lepiej zamiast gazow batona?

Zauważmy, że batonem trzeba się umieć posługiwać, bo niech Bozia/Jahwe/Mahomet/Telewizja ma cie w swojej opiece jeżeli ten napastnik będzie silniejszy i szybszy, i zwyczajnie zabierze tą pałkę i użyje jej bardziej efektywnie.

Nie sztuka jest pomachać pałką przed kimś, ale robić to o tyle skutecznie, żeby nie porywać się z motyką na księżyc i nie dostać własną bronią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla informacji. Strona tasera >>KLIK<<. Widać wyraźnie, że dostęp do oferty dla funkcjonariuszy jest zabroniony. Można tylko przeglądać ofertę cywilną.

Ja tam mogę przeglądać obie :damage_wall:

Zabawka dla policmajstrów ma o 3 m większy zasięg,większą ilość impulsów i ma przełacznik SAFE.

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sztuka jest pomachać pałką przed kimś, ale robić to o tyle skutecznie, żeby nie porywać się z motyką na księżyc i nie dostać własną bronią...

jak wyciagasz bron to nie po to, zeby nia pomachac i postraszyc a po to, zeby ja uzyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mogę przeglądać obie

Ja nie moge przeglądać policyjnej oferty, pisze "Serwis przeznaczony wyłącznie dla funkcjonariuszy". To, że Ty możesz przeglądać tą ofertę i tak nie zmiania faktu, że policja ma lepsze zabawki jeśli chodzi o tasery ;].

Edit:

A jednak można, zmylił mnie ten napis co się pokazuje po kliknięciu na ofertę ;], nie sprawdziłem panelu obok.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak nie zmiania faktu, że policja ma lepsze zabawki jeśli chodzi o tasery ;].

Ale nie znaczy to że są szczególnie "groźniejsze" od wersji cywilnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie znaczy to że są szczególnie "groźniejsze" od wersji cywilnych.

Powiedz mi w jakim miejscu napisałem, że są groźniejsze? Mają o tyle większą siłe rażenia, że ilość impulsów została zwiększona. O tym, że są groźniejsze nigdzie nie pisałem.

Na filmikach widać, że powalają każdego i to ze sporej odległości.

Mój cytat, jedynie to powiedziałem wcześniej o taserach policyjnych i jest to prawdą.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi