Maryś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witam. Chcę utworzyć macierz RAID 1. Dwa dyski Samsunga : 1-160GB SATA1 (który mam), 2-160GB SATA2 (który dokupię) Chcę kupić kontroler RAID (4xSATA) pod PCI. Moja płyta GA-8IPE1000L posiada 5xPCI (wersja PCI 2.3), 2xSATA1 ... i teraz kwestia przepustowości magistrali i transferu dysku twardego : 1. SATA 1 - 150MB/s 2. SATA 2 - 300MB/s 3. PCI 2.3 - 533MB/s 4. HDTune - odczyt transferu dysku Samsunga : ok. 60MB/s (podpięty pod SATA1) Nie mam żadnej karty podpiętej pod złącze PCI. Czy w związku z tym magistrala PCI 2.3. może ograniczać transfer danych dwóch dysków spiętych w RAID 1 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witam. Chcę utworzyć macierz RAID 1. Dwa dyski Samsunga : 1-160GB SATA1 (który mam), 2-160GB SATA2 (który dokupię) Chcę kupić kontroler RAID (4xSATA) pod PCI. [CIACH] Czy w związku z tym magistrala PCI 2.3. może ograniczać transfer danych dwóch dysków spiętych w RAID 1 ? Transfer z RAID1 będziesz miał dokładnie taki sam jak z pojedynczego dysku, więc tym się nie martw. Gdybyś składał RAID0 mogłoby to być problemem, ale nie przy Twoich dyskach - spięte w RAID0 osiągnęłyby max. dwukrotność transferu jednego dysku, czyli ca. 120 MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Dzięki katoda. Mnie martwi tylko kwestia przepustowości magistrali PCI ? Jeszcze jedna sprawa : Czy przy RAID 1 muszą być dokładnie te same dyski (taka sama geometria dysku)? Bo ja mam teraz Samsunga SP1614C SATA1 160GB, którego już nie można kupić i dlatego myślałem o Samsungu 160GB SATA2 NCQ 8MB, mój nie ma NCQ i jest innym modelem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Dzięki katoda. Mnie martwi tylko kwestia przepustowości magistrali PCI ? Widziałem ostatnio gdzieś na forum wykresy z RAID0 na Samsungach F1 na kontrolerze podpiętym przez PCI właśnie. Wykres transferu był praktycznie płaski i oscylował w okolicach 133 MB/s, więc z Twoimi dyskami naprawdę nie masz się o co martwić - one w RAID1 wyciągną tyle, ile pojedynczy dysk, czyli 60 MB/s Czy przy RAID 1 muszą być dokładnie te same dyski (taka sama geometria dysku)? Bo ja mam teraz Samsunga SP1614C SATA1 160GB, którego już nie można kupić i dlatego myślałem o Samsungu 160GB SATA2 NCQ 8MB, mój nie ma NCQ i jest innym modelem. Wg mojej wiedzy i informacji które kojarzę z netu nie jest to konieczne, ale lepiej żeby wypowiedział się ktoś kto taką sytuację przerabiał "na żywo". Można przecież używać nawet dysków o różnej pojemności (tyle że część pojemności większego dysku nie jest wykorzystywana), więc dwa dyski różnych generacji ale o tej samej pojemności powinny pasować tym bardziej. Najwyżej finalna wydajność macierzy będzie równa wydajności wolniejszego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 3. PCI 2.3 - 533MB/sCzegoś nie doczytałeś... max PCI jakie zdarzały się na "cywilnych" mobo to 32bit x 66MHz, co daje lekko ponad 200MB/s, normalnie ok. 117MB/s Wg mojej wiedzy i informacji które kojarzę z netu nie jest to konieczneNie jest, chociaż kontrolery (w tym softwareowe) nie traktują dyskow jednakowo. Tu akurat są 2 podobne dyski, ale przy dużych roznicach lepiej jest gdy dysk-źródło będzie szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 (edytowane) Czegoś nie doczytałeś... max PCI jakie zdarzały się na "cywilnych" mobo to 32bit x 66MHz, co daje lekko ponad 200MB/s, normalnie ok. 117MB/s tomazzi Dzięki za informacje. Doczytać, doczytałem ale nie wiem czy jest to informacja rzetelna : Peripheral_Component_Interconnect Dlatego pytam ? ... ale jeśli nawet jest to ok. 117 MB/s to i tak przy jednym zajętym slocie PCI przez kontroler RAID nie będzie to wąskim gardłem dla dwóch dysków po ok. 60 MB/s przy RAID 1. Czy dobrze myślę ? Specyfikacja mojej płyty : Gigabyte GA-8IPE1000-L v.2.0 Wyraźnie napisane : 5xPCI 2.3 Więc jak - Jest to 533 MB/s czy nie ? Jeszcze dopytam o dyski : - teraz mam : Samsung SP1614C - a dokupiłbym : Samsung SP P80SD Może Ktoś testował kiedyś dwa różne dyski na RAID 1 ? Biorę też ewentualność dokupienia używanego Seagate 60GB na ATA100 bo taki mam i kontrolera RAID pod ATA, ale boję się uszkodzenia używanego dysku. Edytowane 21 Kwietnia 2009 przez Maryś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 (edytowane) ... od wieków sądziłem że w "konsumenckich" PC są wersje PCI 32 bit 33 MHZ ... Wyraźnie napisane : 5xPCI 2.3 Więc jak - Jest to 533 MB/s czy nie ? NIE - przeczytaj instrukcję - jak byk jest namalowane 33 Mhz ... a z tego co pamiętam wersje 64 bit złącza PCI są większe. Czyli max na co możesz liczyć to okolice ~120 MB/s Edytowane 21 Kwietnia 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 ... od wieków sądziłem że w "konsumenckich" PC są wersje PCI 32 bit 33 MHZ ... NIE - przeczytaj instrukcję - jak byk jest namalowane 33 Mhz ... a z tego co pamiętam wersje 64 bit złącza PCI są większe. Czyli max na co możesz liczyć to okolice ~120 MB/s OK. Przecież się nie wykłócam tylko chcę dociec prawdy. Tak w instrukcji jest napisane "5PCI slot supports 33MHz & PCI 2.3 compliant" zaś w specyfikacji pisze tylko o PCI 2.3 Czytając parametry na Wikipedii zacytowałem parametry PCI 2.3 Powracając do tematu te ok.120 MB/s i tak wystarczy przy RAID 1 i dyskach w okolicy 60 MB/s ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Powracając do tematu te ok.120 MB/s i tak wystarczy przy RAID 1 i dyskach w okolicy 60 MB/s ?Przy "mirror" powinno spokojnie wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Czytając parametry na Wikipedii zacytowałem parametry PCI 2.3 Powracając do tematu te ok.120 MB/s i tak wystarczy przy RAID 1 i dyskach w okolicy 60 MB/s ? Przepustowości spokojnie wystarczy, natomiast co do PCI: każdy ze standardów występuje w odmianach od High-End do Low-Cost -> to co montowano w domowych pecetach niestety było z najniższej półki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Przy "mirror" powinno spokojnie wystarczyć.Dzięki Kyle To czekam jeszcze na odpowiedź w sprawie dwóch różnych dysków, tylko tak dla upewnienia się. Kto ma doświadczenia empiryczne w tej materii ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...