Skocz do zawartości
sneer

Dziwny Problem Z Wyświetlaniem 3d Na P5q-pro, Gtx 260

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pisze tutaj trochę już zdesperowany niemożliwościa dojścia do senda problemu który mnie nęka z gorącą prośbą o radę.

W komputerze o następującej konfiguracji :

- C2D 6600

- Asus P5NE SLI

- 2GB RAM Corssair

- Gigabyte GTX 260

- Chieftec (CFT-560A-12S) 560W

- Creative Audigy 2

+ 3 dystki twarde i nagrywarka DVD

Zmieniłem płytę główną, procesor i pamięci na następujące:

- C2D E8500

- Asus P5Q PRO

- Mushkin DDR2 PC6400 2x2048MB XP 800MHz CL4.0

I pojawił się problem....

A mianowicie: po upływie 30min-3h wyświetlania skomplikowanej grafiki 3D (Furmark, CoD4) komputer zawiesza się całkowicie... :mur:

Całonocne testy Prime'em i Orthos'em przechodzi bez zająknięcia, temperatury też są w normie, mierzone everestem w momencie zawieszenia.

Karta graficznia przy Furmarku nie przekracza 85 stopni. Płyta głowna poniżej 45.

Raczej nie jest to też kwestia karty graficznej, na poprzedniej płycie z tym samym zasilaczem przecież wszystko śmigało.

Ram również wydaje się nie być źródłem problemu, jako że testowałem z pojedyńczymi kośćmi innych producentów (OCZ 1066 Reaper).

Jedyne co mi zotało na liście podejrzanych to para płyta głowna - zasilacz...

Badanie miernikiem w stresie pokazało minimalne napięcie na linii 12V o wartości 11.78V czyli teoretycznie w normie.

Stąd moje pytanie:

Czy sądzicie, że może to być kwestia bardzo niskiej tolerancji P5Q PRO na tak mały (<5%) spadek napięcia podczas dużego obciązenia grafiki i warto szukać lepszego zasilacza czy też raczej jest to walnięty egzemplarz płyty i to ją należy wymienić ?

Komuś kto miał identyczny problem pomogła właśnie wymiana zasilacza :

http://www.ocztechnologyforum.com/forum/sh...ead.php?t=49940

Boję się że po odesłaniu płyty do serwisu, może być im cięzko odtworzyć mój problem i odeślą mnie z kwitkiem a walka z nimi zajmie wieki...

A może przyczyną jest jeszcze coś innego co nie przyszło mi do głowy?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie uwagi porady czy wskazówki!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się zdobyć zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU - 520W i przeprowadzic testy przy jego pomocy.

Problem ustąpił...

Wygląda więc na to, że P5Q PRO wymaga naprawdę stabilnych napięć i jest bardziej wymagająca niż norma ATX....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi