sneer Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witam. Pisze tutaj trochę już zdesperowany niemożliwościa dojścia do senda problemu który mnie nęka z gorącą prośbą o radę. W komputerze o następującej konfiguracji : - C2D 6600 - Asus P5NE SLI - 2GB RAM Corssair - Gigabyte GTX 260 - Chieftec (CFT-560A-12S) 560W - Creative Audigy 2 + 3 dystki twarde i nagrywarka DVD Zmieniłem płytę główną, procesor i pamięci na następujące: - C2D E8500 - Asus P5Q PRO - Mushkin DDR2 PC6400 2x2048MB XP 800MHz CL4.0 I pojawił się problem.... A mianowicie: po upływie 30min-3h wyświetlania skomplikowanej grafiki 3D (Furmark, CoD4) komputer zawiesza się całkowicie... :mur: Całonocne testy Prime'em i Orthos'em przechodzi bez zająknięcia, temperatury też są w normie, mierzone everestem w momencie zawieszenia. Karta graficznia przy Furmarku nie przekracza 85 stopni. Płyta głowna poniżej 45. Raczej nie jest to też kwestia karty graficznej, na poprzedniej płycie z tym samym zasilaczem przecież wszystko śmigało. Ram również wydaje się nie być źródłem problemu, jako że testowałem z pojedyńczymi kośćmi innych producentów (OCZ 1066 Reaper). Jedyne co mi zotało na liście podejrzanych to para płyta głowna - zasilacz... Badanie miernikiem w stresie pokazało minimalne napięcie na linii 12V o wartości 11.78V czyli teoretycznie w normie. Stąd moje pytanie: Czy sądzicie, że może to być kwestia bardzo niskiej tolerancji P5Q PRO na tak mały (<5%) spadek napięcia podczas dużego obciązenia grafiki i warto szukać lepszego zasilacza czy też raczej jest to walnięty egzemplarz płyty i to ją należy wymienić ? Komuś kto miał identyczny problem pomogła właśnie wymiana zasilacza : http://www.ocztechnologyforum.com/forum/sh...ead.php?t=49940 Boję się że po odesłaniu płyty do serwisu, może być im cięzko odtworzyć mój problem i odeślą mnie z kwitkiem a walka z nimi zajmie wieki... A może przyczyną jest jeszcze coś innego co nie przyszło mi do głowy? Z góry wielkie dzięki za wszelkie uwagi porady czy wskazówki!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneer Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udało mi się zdobyć zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU - 520W i przeprowadzic testy przy jego pomocy. Problem ustąpił... Wygląda więc na to, że P5Q PRO wymaga naprawdę stabilnych napięć i jest bardziej wymagająca niż norma ATX.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...