Skocz do zawartości
zimn

Problem Z Siecą

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam dwa systemy win XP sp3 i viste.

komputer łączył się z siecią po przez wi-fi. Nagle XP przestał współpracować . Wykrywa sieć i zaczyna się łączyć, ale pobieranie adresu IP trwa koło 3 minut i wyskakuje komunikat "problem z siecią".

Ruter przydziela adresy IP po makach, liczba adresów jest ograniczona. Windows po nieudanym połączeniu ma adres z poza puli.

Na początku myślałem że to coś z kartą ale pod vistą na tej samej karcie wszystko działa. Potem uznałem że xp na problem z rozszyfrowaniem sieci wiec zmieniałem hasła, ssid sieci w końcu nawet wyłączyłem wszystkie filtry i zabezpieczenia. Przeinstalowałem też sterowniki nic nie pomogło.

Gdzie jeszcze szukać przyczyny problemu i co może pomóc??

pozdrawiam

Edytowane przez zimn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps.

zauważyłem że jeżeli wyłączę szyfrowanie sieci to co parę razy sie łączy i stabilnie trzyma

próbowałem rożnych kombinacji szyfrowania, podłączyłem inna sieciówkę i kupa, jutro spróbuje jeszcze połączyć się po przez kabel

pomóżcie bo zaraz wywalę kompa przez okno. czy są jakieś uaktualnienie dal win xp sp3 wspomagające szyfrowanie ??

z ciekawości sprawdziłem jak sobie poradzi z kablem, i ten sam problem pobiera adres ze 3 miuty,a potem jest jakaś dziwna brama i adres ip autokonfiguracji.

Zauważyłem że system rozpoznaje nazwę sieci ale już nie pobiera prawidłowego adresu ip. TO chyba jakiś problem z dnsami ale nie znam się na tym

czy ktokolwiek może coś poradzić

Edytowane przez zimn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi