Skocz do zawartości
Megabit

Mobo I Wsparcie Ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam płytę główną ASUS M2N4-SLI, która wspiera maksymalnie pamięci DDR2 800MHz.

Pytanie jest takie, czy po instalacji modułu DDR2 1066MHz pamięć będzie w ogóle działać, działać częściowo, czy może w pełni?

Jeszcze jedno pytanie: czy przy instalacji dwóch różnych modułów - 1x1GB 667MHz i 1x2GB 800MHz - będę miał dobrą (normalną) wydajność, czy wymusi to większy wysiłek komputera ze względu na różne taktowanie pamięci?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybki Reply.

Mam jeszcze jedno pytanie. Gdy zamontuje 4GB RAMu, a posiadam system 32-bitowy, to wykryje mi ok. 3GB tej pamięci - czy komputer "poprzestanie na informacji" o dostępnej ilości RAM, czy będzie próbował na siłę wyszukać brakującej ilości pamięci? Chodzi mi o to, żeby komputer nie wykonywał czynności, które są zbędne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostępne dla systemu będzie ~3,25

Nic nie będzie wyszukiwał :)

To zależy od karty graficznej i ją procesor adresuje w pierwszej kolejności, więc jak będzie miała 2gb ramu to mu wykryje tylko 1,75gb ramu dla systemu. Maksymalnie więc procesor może zaadresować 3,75GB (chyba albo 3,5?) ramu, jeżeli grafika nie zajmie nic. Ale windows i tak nie wykryje więcej niż 3,25 :D

Ogólnie już czas na 64 bit.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi