Skocz do zawartości
JaQs

Tani Procesor Na Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z procesorem. Otoz jak to w Brisbane ma uwalony czujnik temperatury. Niby nie byloby nic w tym zlego, ze skutecznie utrudnia mi korzystanie z niego, ostatnio coraz bardziej.

Kiedys myslalem, ze to przez chlodzenie, ale na Karakorum jest to samo. Dopoki jest malo wykorzystywany to chodzi jak trzeba, ale jak tylko mu odpalic jakas gre, benchmark or something to temperatura stopniowo sobie rosnie az do 110*C i resetuje albo wylacza komputer.

Przesmarowywany byl miliard razy, chlodznie tez bylo zmieniane. Po przesmarowaniu pochodzi normalnie jeden dzien i potem jest znowu to samo.

Konczac wylewac moje zale mam pytanie, jaki tani procesor zamiast tego 3600+? Cos kolo 150zl.

I jeszcze jedno pytanie, bo teoretycznie mam na niego jeszcze rok gwarancji, ale byl on kupowany... no wlasnie, w ZNAK.pl. Czy jest jakas szansa, ze bede mogl go oddac na gwarancje? Bo ZNAK oglosil upadlosc przeciez...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokie temperatury masz również na boxowym chłodzeniu?

Bo z Twojego opisu można wywnioskować ze CPU lub chlodzenie jest wypukłe. Cała pasta przemieszcza sie na boki i cpu sie przegrzewa. Sprawdz na innym chłodzeniu.

Do 150zł to siakis Athlon LE lub X2 Brisbane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na boxowym byla dokladnie taka sama sytuacja, dlatego myslalem, ze rozwiazaniem bedzie inne chlodzenie. Smaruje zawsze STG1 wiec wina pasty to tez nie jest.

Wlasciwie wypukly IHS by pasowal. Po przesmarowaniu pasta jest na swoim miejscu i przewodzi co trzeba, a po jakims czasie juz jest jak jest. ;x

Klasyfikuje sie to na gwarancje czy mozna cos z tym zrobic? Moze wywalenie czapki byloby lekarstwem? Tyle, ze Karakorum ma tak mocny zacisk, ze przy zakladaniu rdzien mozna by w mak pokruszyc...

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt Karakorum ma bardzo silny docisk. wadą jest też to że możliwe że tylko 1hp będzie się stykał z rdzeniem a pozostałe 2 mogą się nudzić i wydajność, może być mizerna.

Gwarancja jak najbardziej. Skoro na boxowym chłodzeniu procek się przegrzewa.

BTW:

Miałem identyko sytuacje na swoim (BB x2 3600) niskie temperatury w idle i bardzo wysokie w stresie.

Po sciągnięciu IHS problem znikł. Z tym że umnie była krzywa stopka w Ninjy po moim "szlifie" ale akurat rdzeń jest na tyle mały że w miejscu w ktorym stykała się Ninja z cpu była płaska.

Problem z temperaturami znikł. Procek słuzy mi do dziś. Z tą rożnicą ze na Tr120A.

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czapki samego procesora jakos zeszlifowac sie chyba nie da. (?)

Druga rzecz, ze oni wloza go, przesmaruja i wtedy bedzie chodzil im jak trzeba bo przeciez to trzeba troche czasu zanim pasta sie ulezy... Odesla i kaza mi jeszcze placic... Czy moze takie usterki jakos inaczej mozna zalatwic? No i gwarancja w Znaku, nie wiecie jak tam sprawa wyglada teraz? Bo przeciez oglosili upadlosc. Niby pisze, ze mozna realizowac gwarancje, ale boje sie, ze jak procesor wysle to juz go predko nie zobacze... :(

Nic lepszego jak uzywane X2 nie kupie za te pieniadze. Tylko, ze to bezsens, bo mam "prawie" sprawny procesor i nie moge go uzywac. :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widzisz, jak IHS okaze sie krzywy to wylaczenie alarmu nic nie da bo wtedy rzeczywiscie bedzie sie on przegrzewal, a to w koncu moze przyniesc to, ze przegrzeje sie na amen.

A z ta "inwazja" nie wiedzialem. Dzieki. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi