volteq Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Witam bardzo serdecznie, sa to moje pierwsze kroki z WC, tak wiec prosze o wyrozumialosc jesli bym troche bzdur napisal :). Otoz postanowilem zrobic sam bloczek, lecz niestety nie jestem w posiadaniu frezarki, wiertarka widzialem efekty, nieciekawie to wygladalo, i wpadlem na pomysl :idea: aby zrobic "blok" z malutkiej wezownicy. Nie mam zdolnosci plastycznych tak wiec w przyblizeniu opisze jak mialoby to wygladac: __________________ ||________________|| <- 5mm miedzi || || ||@@@@@@@@@@@|| <- skrecona w spirale rurka 6mm ||---------||-----------|| <- 5mm miedzi, w blaszce przejscie kanalu Cu ||@@@@@@@@@@@|| <- dalej rurka 6mm, ta sama ||________________|| ||________________|| <- 5mm miedzi wysokosc ok 27mm, wszystko skrecone 4 srubami i sklejone klejem, mocowanie do Athlona, mam nadzieje ze da rade to z MCS AMD"W1". Gorzej z wyjsciem i wejsciem wody do tych rurek, ale postaram sie dac je zeby nie zawadzaly o komponenty plyty glownej, i zeby sie dobrze trzymaly, napewno gdzies bokiem. Do tego jeszcze jakas chlodniczke i reszte zstawu, na razie mysle nad samym blokie, DA RADE? :idea: Jak myslicie? Prosze o opinie, czy mam dobry zamiar? Czy dac sobie spokoj z takimi glupimi pomyslami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Słabo czytelny ten schemat bloku :( Prawie nic z niego nie wyczytałem. Jeżeli woda ma przepływać przez te spiralne rurki to ich średnica jest za mała- duże opory przepływu. No i grubość podstawy (jeżeli dobrze to odczytałem) 5mm- zbyt gruba- IMHO optymalną grubością jest 2-3. Skrobnij jakiś czytelny schemat- choćby w Paincie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volteq Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 ok, szybciutko zrobilem maly rysunek: mam nadzieje ze troche pomoze. Rzeczywiscie scianki z miedzi chyba zrobie ciensze, sam nie wiedzialem do konca :(. Za mala srednica rurek? Kurcze nie wiem czy 8mm da sie tak latwo skrecic, ale dobrze, popytam sie mojego majstra czy da rade :), czekam na dalsze opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 ale ciepło to to chyba będzie cieniutko odprowadzać bo to nei jest lity blok miedzi.. a na łączeniach jest największa strata.. dlatego góra bloku byłaby pewnie zimna a proc by sie gotował chyba.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Nie ma szans, zeby takie cudo bylo wydajne. Nie moze byc tylu polaczen. IMHO nonsens. Lepiej zrob sobie wiercony WB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volteq Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 No dobrze, a jesli zrobic tylko jedna spirale, widzialem na forum jak gosciu zrobil to wiertarka, a ja zrobie to samo tyle ze skrece rurke miedziana i zapakuje w 2 blaszki miedzi? Teraz przejdzie? Czy po prostu woda w bloku ma uderzac bezposrednio w miedz, a nie leciec jakas rura? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 No dobrze, a jesli zrobic tylko jedna spirale, widzialem na forum jak gosciu zrobil to wiertarka, a ja zrobie to samo tyle ze skrece rurke miedziana i zapakuje w 2 blaszki miedzi? Teraz przejdzie? Czy po prostu woda w bloku ma uderzac bezposrednio w miedz, a nie leciec jakas rura?Sam sobie tutaj juz odpowiedziales. Woda ma uderzac w miedz, bo plynac jakas badziewna rurka co bedzie chlodzic? 8O :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Escaper Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 woda w bloku ma uderzac bezposrednio w miedz Dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volteq Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 no OK, dziekuje, to sie zdolowalem, ale dzieki waszym odpowiedziom zrobie jednak wiertareczka :), tak jak w nic smiesznego: "bedziemy razem borowac dziury ... " :D, dzieki, odezwe sie jak cos skonstruuje. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilek Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 pomyśl jaką powierzchnią będą te rurki dotykały podstawy bloku skąd powinny zabierać to ciepło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 no OK, dziekuje, to sie zdolowalem, ale dzieki waszym odpowiedziom zrobie jednak wiertareczka :), tak jak w nic smiesznego: "bedziemy razem borowac dziury ... " :D, dzieki, odezwe sie jak cos skonstruuje. pozdrawiamNo to milego wiercenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mail'o Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Wiercenie wcale nie jest takie złe ;), Radzę tylko mieć jednak jakiś frez w zanadrzu żeby potem móc wyrównać czymś rowki (polecam frezy dremela - ok 10 zeta) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volteq Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 ok, postaram sie zaopatrzyc w takowe, jeszcze tylko pytanko: ten frez ma miec srednice 8mm? tak jak kanaly? glebokosc wiercenia ok 10mm, a wylot/wlot? bo sie pogubilem z tymi wielkosciami :(, nie znasz strony gdzie bylyby wpisane srednie wartosci tych wszystkich miar? tj. kanalow, wlot, wylot, itp...? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mail'o Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Frez raczej dobierz do głębokości wiercenia - nie przeszkadza gdy jego średnica jest mniejsza od szer kanału (ale do pogłębiania to on się słabo nadaje), Co do wlotów i wylotów to już kwestia projektu jaki wybierzesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 ok, szybciutko zrobilem maly rysunek: mam nadzieje ze troche pomoze. Rzeczywiscie scianki z miedzi chyba zrobie ciensze, sam nie wiedzialem do konca :(. Za mala srednica rurek? Kurcze nie wiem czy 8mm da sie tak latwo skrecic, ale dobrze, popytam sie mojego majstra czy da rade :), czekam na dalsze opinie. Idea mniej więcej ta sama, lecz wykonanie inne :P BLOK :P 8) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 eee hawk co ty piles ze widzisz tam podobienstwo ?? ;) :lol: tam jest sprezynka zeby zrobic zawirowania wody w kanale :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 eee hawk co ty piles ze widzisz tam podobienstwo ?? ;) :lol: tam jest sprezynka zeby zrobic zawirowania wody w kanale :) Trzeźwieje po Sobocie i Niedzieli, a co do podobieństw to hmmmm... ide spać 8) 8) 8) :wink: :lol:, ale przyznasz że bloczek niezły (tez pod adresem oczywiście :P ), ciekawe czy wydajny :?::?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volteq Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 no z tego artykulu prawie 34C to wynik chyba dosyc dobry, majac na uwadze ze bloki Miko w stresie maja 38C. No ale do mojego pomyslu bloku to w ogole to jest nie podobne :P. Ale na szczescie znalazlem kumpla ktory ma dojscie do frezarki, co mnie bardzo ucieszylo, i po maturkach bedziemy wiercic ;)))) tylko jescze mysle nad ulozeniem kanalow :idea: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...