NetJaro Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Witajcie. Dziś, nagle na laptopie przestał działać internet, a dokładnie cała sieć. Cały czas jest komunikat "pobieranie adresu sieciowego". Daje Wam teraz ustawienia routera, komputera stacjonarnego i laptopa. Komputer stacjonarny: Router: LINKSYS WAG200G IP Address: 83.31.112.230 Subnet Mask: 255.255.255.255 Default Gateway: 213.25.2.4 DNS1: 194.204.152.34 DNS2: 217.98.63.164 MAC Address: 00:1D:7E:B2:6F:31 Laptop: Co może być tego przyczyną? Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Fajnie, ze dales zewnetrzne IP itd. routera ;) Daj screena z panelu konfiguracyjnego routera, pierwszej zakladki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Daj screena z panelu konfiguracyjnego routera, pierwszej zakladki. no właśnie ale już widzę neo nie lubi inny DNS niż TP-siane [a 1 jest inny widzę] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetJaro Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) http://img24.imageshack.us/img24/34/20090424113003.png Tutaj screen :) Da się coś wykombinować? ;) A i dodam, chociaż nie wiem czy to ważne - komputer stacjonarny połączony jest przez kabel. Mam dwa laptopty przez sieć bezprzewodową i jeden działa dobrze, a drugi to wlaśnie z nim jest problem.. Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez NetJaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) Encapsulation - RFC2364 PPPoA Multiplexing: VC Autodetect: disabled VPI : 0 VCI: 35 user name: pańska nazwa użytkownika neostrady (np. XXXXX@neostrada.pl) password: hasło do neostrady Zaznaczamy "Keep Alive 20s" Następnie na samym dole klikamy przycisk "Save Settings". Po zapisaniu ustawień, proszę przejść do zakładki Status. W niej znajduje się pozycja IP Address. Proszę kliknąć na „Connect”. Jeżeli w ciągu około 30 sekund nie zmieni się ona z 0.0.0.0 na jakiś inny nie zerowy adres IP, prosimy o kontakt telefoniczny z firmą linksys. Natomiast jeżeli wyświetli się inny adres IP - oznacza to iż mamy połączenie i każdy komputer podpięty do jednego z 4 portów ethernet powinien mieć dostęp do internetu. czyli problem jest z połączeniem jednego lapka prze wi-fi Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetJaro Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Aktualnie tam mam adres IP mój po połączeniu z neostradą - czyli 83.31.***.*** i połączenie jest cały czas. Internet mam na komputerze stacjonarnym i innym laptopie. Tylko na jednym laptopie nagle coś się popsuło i cały czas jest komunikat "pobieranie adresu sieciowego". Wtedy nie działa ani sieć (udostępnione drukatki itp) ani internet. Laptop na którym nie działa internet jest połączony siecią bezprzewodową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 A jak w owym lapku ustawisz IP na sztywno to dziala? Sprobuj wpisac mu np. IP: 192.168.1.110 Maska 255.255.255.0 Brama 192.168.1.1 i zobacz, czy wtedy dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetJaro Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 A DNSy rozumiem, że takie same jak w stacjonarnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Za primary DNS mozesz wpisac adres routera i tez bedzie hulac. Ew. te same, co w stacjonarnym/routerze, DNSy akurat nie maj nic wspolnego z przydzielaniem adresow w sieci lokalnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetJaro Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Tak więc, nadałem stałe IP i połączyło się z siecią. Jednak ani na stronie zarządzania routera, ani w sieci nie ma śladu po podłączonym laptopie. Nie mogę na nim używać udostępnionej przez komputer stacjonarny drukarki, nie mam dostępu do sieci. Do internetu również. Gdy wchodzę na sieć przez laptop to jest tylko ten laptop w sieci. A powinny być jeszcze 2 komputery. Tak więc - z siecią łączy ale nie "używa" jej, nie ma ani internetu ani dostępu do tej sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zresetowałeś router? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetJaro Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Chodzi o wyłączenie i włączenie, czy reset do ustawień fabrycznych? I zrobić to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Wylacz i wlacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetJaro Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Niestety nie działa. Robiłem: - wyjęcie i włożenie wtyczki od zasilajnia - "Soft reset" przez stronę zarządzania routerem - "Hard reset" przez stronę zarządzania routerem Nic nie działa.. Zauważyłem też coś dziwnego. Nawet gdy wpiszę złe hasło do sieci to i tak jestem z nią połączony. Czy tak powinno być zawsze? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...