disaster3 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Siema, Mam do Was takie pytanie, zastanawiam sie na zakupem HDD do mojego nowega lapka i przewertowałem juz kilka portali i dalej mam metlik w glowie. W laptopie mam jakas 320 Fujitsu 5400 obr./min. . Wiecie do tej pory ciagle pracowałem na stacjonarce z m.in. 2 HDD w RAID0, wiec mozecie tylko przypuszczac jak to boli majac tylko 5400 w lapku. Normalnie szlag mnie trafia. Na SSD na razie mnie nie stac a podobno zmiana na 7200 powinno zdecydowanie poprawic chulanie programow i prace laptopa. Zastanawiam sie nad 2 dyskami 2,5", musza byc 7200 obr./min i posiadac 16mb cache'u do rywalizacji staneły: WD Caviar Scorpio Black (WD3200BEKT) - 320GB Seagate Momentus 7200.3 (ST9320421ASG) - 320 GB Oba w podobnej cenie i o ile Seagate jest delikatnie szybszy o tyle ilu zwolennikow tylu i przeciwnikow. A to glowica chrobocze, a to slychac ewidentnie parkowanie glowicy w spoczynku itp, itd. Zwykle rowniez Seagate'y zwykle robione sa pod testy syntetykow i tam wygrywaja a w rzeczywistosci jest roznie. Jak ktos mial/ma z tymi HDD doczynienia to pls o info Z gory dzieki pozdr., disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Dopiero teraz zauwazylem ten temat :) Osobiscie posiadam Momentusa 7200.3 320gb z g-force protection i powiem, ze faktycznie dysk jest bardzo szybki, ale denerwuje mnie w nim chrobotanie glowic czy tez parkowanie glowic w spoczynku...mnie to osobiscie doprowadza do szalu dlatego niedlugo dysk pojdzie na Allegro.... A oryginalnie w lapku mialem Hitachi 7200 ale np w testach transfer ma o 20MB/s nizszy niz Seagate i w odczuciu tez jest wolniejszy. Edytowane 12 Maja 2009 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Dziwne, u mnie słychać chrobotanie dopiero jak przyłożysz ucho do klawiatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnowak Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Polecam WD caviar sam posiadam 160gb i naprawdę niesłyszalny, dawno takiego dysku nie miałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...