Skocz do zawartości
pitu1210

Problem Z Fsb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam płytę główną Gigabyte Ga-P31-S3G i procesor intel dual core e2200 pewnego razu zacząłem się bawić w o/c i mam problem procesor chodzi stabilnie z częstotliwością 3Ghz przy mnożniku 9*333 a gdy już daje 8*375 procesor podczas testu w orthoscie wywala fatal error przy 3 minucie na tym samym napięciu. Co może być winą tego błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło by było jakbyś napisał jakie napięcia ruszyłeś w górę aby uzyskać wyższe fsb - nie znam co prawda tej płyty ale z doświadczenia wiem, że nie ma tak lekko z fsb. Pewnie będziesz musiał podbić napięcie na fsb i zapewne na mostek północny też.

A tak na marginesie może jest na forum temat o tej płycie i to by było lepsze "miejsce" by spytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze podbić napięcie na mostek i na FSB jeśli nie pomoże to kicha.

Generalnie sprawdź czy to jest full możliwości fsb - znaczy obniż mnożnik do minimum i wtedy sprawdź czy jest stabilny - jeśli tak tzn, że trzeba szukać problemu z napięciami procka.

Pamiętaj jednak by podbić mostek i fsb - mostek możesz nawet ciut na wyrost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem takiego zonka , tylko ze przy fsb 400. Na mnozniku 8 ruszal lajt , a na 6 i 7 nie. Wtedy wystrczylo dowlotowac, tylko troche znacznie [ z 1.33 na 1.39]. ustaw timingi na auto, albo bardzo luzno ,ze by nie prezszkadzaly , ustaw odpowiedni dzielnik do pamieci. no ja nie wiem co jeszcze, bo nie znam tej plyty. i próbuj tylko uwazaj na temperatury na takim duzym napieciu ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi