Skocz do zawartości
lukaszintel86

Zestaw Komputerowy Dla Starczych Ludzi Po 50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dysponuje dosyć marnym budżetem na komputer, będzie to jednostka która posłuży starszym ludziom głownie do internetu (wiadomości, konto w banku), Pani bardzo chcę poznawać tajniki obróbki cyfrowej zdjęć, więc dużym atutem będzie tutaj jakaś w miarę porządna karta graficzna. Wczoraj przeglądałem zestawy Miguela, ale nie wiem co mam przyciąć z tego ze stawiku za te 1400 zł aby wyszła suma równego 1300 zł

Dodam tylko że części mają być nowe i na gwarancji najlepiej z jednego sklepu !!!

Bardzo was proszę o poradę w tej sprawie, potrzebne nam będą następujące podzespoły:

OBUDOWA

NAGRYWARKA

DYSK

PŁYTA GŁOWNA

PROCESOR

RAM

KARTA GRAFICZNA

ZASILACZ

Monitor ci Państwo już posiadają

pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, dużego manewru nie ma i trzeba zrezygnować z osobnej karty graficznej.

Tak to wygląda:

Procesor : AMD Athlon X2 7750+ Black Edition - 265 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 299 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 800MHZ - 160 zł

Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 115 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Przejściówka : Molex -> SATA - 10 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

RAZEM : 1269 zł + przesyłka (ESC.pl)

Możesz spokojnie podnieść mnożnik o 1-2 w górę, będzie stabilnie bez zmiany napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do obróbki zdjęć nie jest potrzebna żadna super wydajna karta, integra starczy aż nadto. Dużo ważniejszy jest procesor. Zestaw podany wyżej będzie idealny, choć w sumie zmieniłbym procka na zwykłego Athlona X2, wydajnościowo wystarczy do wszystkiego ze sporym zapasem a będzie pobierał znacznie mniej prądu.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi