Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Witam Przymierzam się do zalania cewek na płycie głównej i mam odnośnie tego dwa pytania: 1. Czy dobrze rozumiem jak wyglądają cewki? (na zdjęciu w zaznaczone żółtymi okręgami) 2. Zamierzam je zalać z pistoletu na klej i zastanawiam się, czy temperatura tego kleju (~50 - 60 stopni) przy aplikowaniu jest bezpieczna dla elektroniki? Myślę, że cewki przeżywają większe temperatury, ale chciałbym się upewnić. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Tak, to są cewki, temperatura kleju nie zaszkodzi cewce. Masz jakiś cel w tym zalewaniu cewek? Na zdjęciu cewki, które mogą najbardziej piszczeć (sekcja zasilania cpu) są zalane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Chcę je zalać, bo podejrzewam je o emitowanie takiego irytującego dźwięku. Na początku wydawało mi się, że jakiś kabelek ociera mi się o pędzący wiatraczek, ale nie. To zdjęcie wziąłem z googli. Która cewka jest tam zalana? Ta zaznaczona po lewej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Sprawdź czy to nie zasilacz albo grafika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zaznaczone nie są zalane. Zalane są za radiatorem, w czrnych, kwadratowych ramkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) Mówisz o tym? Zawsze mi się wydawało, że to są kondensatory. Wygląda na to, że muszę się jeszcze sporo nauczyć. Grafikę i zasilacz też sprawdzę. Ok, dzięki za odpowiedzi. Skoro sama operacja zalania nie zaszkodzi mojej płycie, to zrobię to, nawet dla samej chęci pomajsterkowania. Pozdrawiam Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Nie, to co wskazałeś to kondensatory. Chodzi o trzy szare kwadraty pomiędzy tym niebieskim radiatorem, a kondenastorami. Na zdjęciu ich praktycznie nie widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) To co zaznaczyłeś to oczywiście kondensatory. Widzisz coś pomiędzy kondenstaorami a radiatorem? w czarnych, kwadratowych ramkach saleen fakt ramki są granatowe a nie czarne :) Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Mówicie o tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 tak, to są cewki sekcji zasilania cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 To dobrze, że zapytałem. Jakby to wyglądało, gdybym kondensatory nazywał cewkami. Dzięki za skorygowanie błędu. Pozdrawiam, miłego dnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...