david11 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Witam, kupiłem od brata kumpla Call Of Duty World at war ale bez płytki.. Bo zgubił (lol). Mam Pudełeczko, instrukcje z serialkiem. No właśnie ale nie mam płyty.. Czy jeżeli ściągnę jakiś obraz płyty z neta bądź zrobię obraz oryginału kumpla to będzie to legalne? :unsure: Pytam bo kupiłem specjalnie po to by grać w multi i w "tryb współpracy", a boje się żeby mi nie zablokowali serialka za cracka np.. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Jeśli masz oryginalny klucz to spokojnie możesz grać w sieci na kopii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) No legalne to raczej nie jest. Sam key to za mało. Musisz posiadać również grę. Równie dobrze można pójść do sklepu i ukradkiem otworzyć pudełko (po zdjęciu zabezpieczeń) i spisać Key. Kopia zapasowa oryginału niby też nie jest TERAZ legalna. Coś się chyba zmieniło w naszym kochanym prawie. Ale mogę się mylić. A tak w ogóle to po kiego zakładasz nowy temat ? Mogłeś zapytać w temacie o COD5. HiS grać można owszem, ale nie do końca legalnie. Tak samo jak to jest z key'ami z Allegro do gier ze Steama. Oczywiście ja tylko informuje autora tematu jak sprawa wygląda. Niczego mu nie zarzucam. Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) Równie dobrze można pójść do sklepu i ukradkiem otworzyć pudełko (po zdjęciu zabezpieczeń) i spisać Key. Równie dobrze możesz też schować płytkę i karteczkę z keyem do kieszeni i wyjść ze sklepu.. Takie argumenty jakoś za mną nie przemawiają.. :P Chyba napisze do Cenegi i zapytam :D. Od czegoś w końcu mają ten support.. A jak nie to najwyżej przy reinstalacji będę pożyczał płytkę od kumpla i tyle (instalując oczywiście na swój key :) ). Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez david11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Napisz ze plyta Ci pekla. Czemu kopia mojej wlasnej gry ma byc nielegalna?? Podobnie karakersy typu NoCD I zaluzmy lupie w gierke taka jak BF2 i po 2 latach plyta wyglada jak lodowisko po meczu NHL, oczywiscie naped przestaje ja widziec badz poprawnie odczytywac. I co teraz?? mam leciec i kupic kolejna sztuke tej samej gry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micha30 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Każda gra ma określoną licencje i wyczytałem właśnie na stronie producenta, że jest zapis pozwalający na używanie innej kopi gry, jeśli posiadamy dowód zakupu i oryginalny numer seryjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Dowodu zakupu nie mam ale mam nr seryjny i pudełeczko :). Czyli zrobię obraz oryginalnej płyty i też będzie, dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Jakbyś miał paragon to sprawa by była rozwiązana. Tak jak nasz Moderator napisał mógłbyś powiedzieć, że Ci płytka pękła i po prostu ją wyrzuciłeś. Myślę, że Cenega by nie robiła większych problemów. Ale maila napisz nie zaszkodzi. W każdym razie nic się chyba nie stanie jak zainstalujesz z obrazu. PB raczej tego nie wyłapie i powinieneś swobodnie grać po sieci. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Napisz ze plyta Ci pekla. Czemu kopia mojej wlasnej gry ma byc nielegalna?? Podobnie karakersy typu NoCD I zaluzmy lupie w gierke taka jak BF2 i po 2 latach plyta wyglada jak lodowisko po meczu NHL, oczywiscie naped przestaje ja widziec badz poprawnie odczytywac. I co teraz?? mam leciec i kupic kolejna sztuke tej samej gry? Jezeli plyta zostanie zniszczona.. a masz na nia paragon to odsylasz oryginalna plytke z paragonem poczta a oni odsylaja nowa plytke. Gdzies na stronce cenegi tak pisalo... zreszta na cdprojekt tez :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Sprawa jest taka, że nie masz fizycznie tej płytki, więc nie masz też mieć prawa posiadać kopi zapasowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Heh. Dobre, to w takim razie po co robić w ogóle kopię która ma zastąpić zniszczony oryginał? :lol2: Nośnik nie ma nic wspólnego licencją, jest tylko nośnikiem. Co lepsi dystrybutorzy przysyłają nowy nawet bez paragonu, tylko po zarejestrowaniu ich stronie, w ramach gwarancji. Steam nie używa w ogóle nośników, a wręcz zachęca do robienia własnej kopii :) Treść licencji masz w instrukcji, zwykle jest też od razu tam serial. Wyjątkowo czasem jest na pudełku. To powinno wystarczyć do wykazania że używamy legalnej kopii. Problem możemy mieć co najwyżej z udowodnieniem skąd mamy licencję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Dobra, licencje licencjami, ale spójrzmy na to realnie. Masz legalny CDKEY, masz kopie gry i bez żadnych ograniczeń grasz w sieci. Jesteś jednym z tysięcy graczy na serwerach, nikt o nic się nie pyta :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) Ja się tylko zastanawiam po kiego grzyba niektórzy takimi bzdetami sobie głowę zaprzatają... Ale mam pytanie w innej kwestii poniekąd związane z tematem, moje płytki od diablo dawno swój okres świetności miały za sobą, wie ktoś jak wygląda z wymianą ? Bo żal mi takich ładnych kolorowych płytek ;( Edytowane 26 Kwietnia 2009 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drunk_ZoZol Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 tak btw. Zawsze można spróbować zregenerować płytę jak jest za bardzo porysowana. Sam regenerowałem płytki w świecie gier, i 90% płyt chodzą jak nówki (oraz tak wyglądają). Ale czasem nawet regeneracja nie pomaga. Spróbuj się zgłosić do wydawnictwa, zrób zdjęcie pudełka i instrukcji, powiedz że paragonu nie masz, bo gdzieś posiałeś, a płytka Ci się połamała i ją wyrzuciłeś. Zresztą parę osób dało Ci taką radę, i w 99% ona podziała :) Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Co do paragonu - sklep, w ktorym kupowales, uzywal drukarki termotransferowej do paragonu. Obecnie, po X czasu od zakupu, slad wszelki po tekscie z papierka zniknal. Ot, i po wszystkim :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Nie da się ukryć, że działanie objęte pierwszym postem nie jest legalne. Grozić może za to odpowiedzialność cywilnoprawna (za szkodę) oraz karnoprawna (za rozpowszechnianie nielegalnej kopii; programy p2p wiążą się z udostępnianiem obrazu płyty innym osobom ergo dochodzić tu może do realizacji znamienia rozpowszechniania; dodać trzeba, że przestępstwa z ustawy - prawo autorskie -)są wnioskowe, co za tym organy ścigania nie będą tu działać z urzędu ale na wniosek uprawnionego podmiotu-pokrzywdzonego ). Skądinąd jeżeli cenega wyrazi zgodę, to odpowiedzialność cywilnoprawna odpada :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Aquarium Nie w przypadku Activision licencja jest czasami przypisana do nośnika warunki licencji punkt 4 ograniczona gwarancja punkt 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hyper0Sonic Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Warunki licencji są określane przez wydawców zależy kto wyda gre na ich stronke trzeba się kierować i sprawdzic co można a co nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Dobre, dobre muszę Ci polać. Pewnie się bez instrukcji obsługi wysr... do muszli nie możesz bo musi być to w/g wskazówek producenta. Wystarczy zdrowy rozsądek, kupił gre czyli wydał na nią kasę to dla mnie może ssać gre z netu nawet jak oryginalnego nośnika już nie ma, ważne żeby mieć cd-key do niej. A co tam piszą to sobie niech piszą. Oczywiście to moje zdanie ale staram się być fair wobec ludzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) imo ważna jest instrukcja z kluczem, który tak naprawdę uprawnia do używania programu. Skoro ma oryginalną instrukcję w wydrukowanym kluczem to nie ma problemu. A płyta to tylko nośnik z grą/programem. Skoro zrobi kopię z oryginała to będzie dobrze. a oryginalną płytę mógł zjeść pies sąsiada i już. Najważniejsze, że nie zjadł instrukcji z kluczem;) Edytowane 14 Maja 2009 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 (edytowane) Co do paragonu - sklep, w ktorym kupowales, uzywal drukarki termotransferowej do paragonu. Obecnie, po X czasu od zakupu, slad wszelki po tekscie z papierka zniknal. Ot, i po wszystkim :) Nie do konca tak jest ... zalezy jaki papier byl stosowany w drukarce ;) Na dobrym papierze, nawet po 8 latach nie zauwazysz tego, zeby cos bylo nie tak. Wiem, bo tym handluje, a ostatnio robilismy porzadki w archiwum i kopie z drukarki fiskalnej z 97 roku byly czytelne jak nowy wydrukowany paragon. Jesli ktos by sie czepial bo by wiedzial, ze ma dobry papier to motyw z wyblaklym paragonem nie przejdzie ;) Edytowane 18 Maja 2009 przez Buziak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 Ale zdaje sie rozmawiamy o sytuacji, w ktorej z problemem uszkodzonej plyty i braku czytelnego paragonu zwracasz sie do dystrybutora, a nie do sklepu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Ja mialem taki przypadek z MoH:AA i cenega nalegala, abym wyslal strzepki plyty z ktorej zrobily sie puzzle w napedzie. Na cale szczescie szczatkow poczatkowo nie wyrzucalem a wsadzilem w koperte, jak sie okazalo byly jednak potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2009 Olać to.. Ostatnio gdzieś czytałem że Cenega wymaga oryginalnej płyty (nawet połamanej) by wysłać nową.. Po prostu będę pożyczał od kumpla który mieszka 20m ode mnie. Można powiedzieć że problem rozwiązany, można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...