Gość weissiu Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Witam, Mam problem dotyczacy plynnosci gier typu World of Warcraft, CoD 2/4/5, Farcry 2 i tego typu. Niby spelniam wszystkie wymagania a i tak nawet na najnizszych detalach nie potrafie wyciagnac 50+klatek... Mysle ze jest to wina mojego procka i plyty glownej, ale ze sie na tym zabardzo nie znam wiec pisze do was :) Moj sprzet i inne dosyc wazne informacje: ------------------ System Information ------------------ Time of this report: 4/26/2009, 13:03:07 Machine name: ZIEMIA Operating System: Windows Vista™ Business (6.0, Build 6001) Service Pack 1 Language: Polish (Regional Setting: Polish) System Model: 775Dual-VSTA BIOS: Default System BIOS (updated to v3.1) Processor: Intel® Celeron® CPU 3.20GHz, ~3.2GHz Memory: 1534MB RAM DDR2/667MHz Page File: 924MB used, 2397MB available DirectX Version: DirectX 10 DxDiag Version: 6.00.6001.18000 32bit Unicode DxDiag Previously: Crashed in DirectShow (stage 1) --------------- Display Devices --------------- Graphic card name: ATI Radeon HD 3800 Series 512MB GDDR3/256bit Manufacturer: ATI Technologies Inc. Chip type: ATI Radeon Graphics Processor (0x9505) DAC type: Internal DAC(400MHz) Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_9505&SUBSYS_040110B0&REV_00 Display Memory: 1021 MB Dedicated Memory: 509 MB Shared Memory: 511 MB Current Mode: 1280 x 1024 (32 bit) (75Hz) Informacje zdobyte dzieki komendzie "dxdiag", a moc zasilacza to 450W. Wynik z 3DMark06 - 3198pkt. Prosilbym o konkretne informacje co do przyczyn slabszej wydajnosci komputera. Z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam, Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) Intel® Celeron® CPU 3.20GHz, ~3.2GHz Ten element Cię hamuje. Problem można rozwiązać na dwa sposoby. 1.) Wykręć tego celerona na ile się da ( ale to chyba będą "puste megaherce" ) 2.) Zakup procesora z prawdziwego zdarzenia. Twoja płyta obsługuje Procesory nawet Core2Duo na rdzeniu Conroe. http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=775...-VSTA&s=775 Edytowane 26 Kwietnia 2009 przez Stachuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) jak wyzej najlepiej wymien bo nawet podkrecenie go nie da zbyt wiele ;) z tanszych opcji polecam pentium dual core (nie pentium D!) Mam takiego pentiuma (E2180) i nawet w pracy na jednym rdzeniu jest duuzo szybszy niz taki celeron, nawet podkrecony... Kolejna zaleta - taki np. e2180 pobiera duzo mniej energii i duzo mniej sie grzeje wiec tez wentylator bedzie mogl dzialac duzo ciszej Edytowane 26 Kwietnia 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Ja bym się raczej tego uczepił: DxDiag Previously: Crashed in DirectShow (stage 1)System działa stabilnie? Gry nie wieszają się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) A ja bym sie uczepił tego i wtedy: Problemy są dwa: 1)Wolny procesor, który jest kiepski do gier 2)Ten ASRock wspiera tylko PCI-E X4 co jest kichą straszną przy tej karcie ;/ szkoda że chociaż x8 niema a tak w ogóle powinno być x16. Edytowane 26 Kwietnia 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabit Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 To ja się podepne nieskromnie pod ten topic. Specyfikacja: CPU: AMD Athlon 64 X2 5000+ Brisbane (2.6GHz) MOBO: ASUS M2N4-SLI RAM: 2x1GB DDR2 667MHz GoodRAM GPU: Palit Radeon HD4850 Sonic (685/2000) PSU: Amacrox Warrior AX450-PNF LCD: Samsung SM223BW (21.6"/1680x1050) Podam przykład dwóch gier - Assassin's Creed i GTAIV. W pierwszym przypadku na maksymalnych ustawieniach graficznych i rozdzielczości 1680x1050 otrzymuje >30fps, ale zdarzają się momenty, gdy ta wartość spada do ~23fps i bardzo rzadko, ale jednak, <20fps. AC nie jest już tak nową grą i dziwie się, że potrafi mi się czasami "haczyć". W GTAIV natomiast przy takich ustawieniach otrzymuje średnio na otwartym terenie ~18fps, a dosyć często nawet ~25, w nocy zaś od 15-20fps, a w pomieszczeniach potrafi osiągnąć imponujące (jak dla mnie) 40-60 klatek. Niby nie powinienem się spodziewać lepszych rezultatów przy takich ustawieniach, ale w ciągu ostatnich kilku dni znalazłem filmik na YT, który reprezentował gameplay z IV na bardzo zbliżonych ustawieniach i takiej samej konfiguracji sprzętowej poza CPU, który był czterordzeniowym procesorem Intela (no i przy tym MOBO inne rzecz jasna;)). Czy rzeczywiście wydajność w klatkach/s może być dwukrotnie większa przy procesorze czterordzieniowym? - pytam, bo Menedżer zadań pokazuje, że gra nie wykorzystuje 100% mocy mojego dwurdzeniowca. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) Assassin's Creed Na tym procku to norma. Sam na nim grałem w AC i miałem podobną sytuację - po prostu jest za słaby do tej karty. GTAIV Zajrzyj do Tematu o GTA4 i poczytaj FAQ. Dual Core i Athlony x2 maja słaba wydajność w gta4 ze względu na mały cache, jedynym ratunkiem w przypadku tych procesorów jest możliwie jak największe podkręcenie procesora Athlon X2 jest zbyt słaby do nowych gier. Edytowane 26 Kwietnia 2009 przez Stachuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabit Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Więc jaki procesor, i mobo pod niego, mógłbyś mi polecić? Chciałbym się zmieścić w możliwie jak najniższej cenie. Najlepiej, jakby dany procesor już był przetestowany, czyli jego wydajność była poparta dowodami - nie założeniami. Jeżeli już zboczyliśmy na temat, który był, to sry i prosiłbym o wskazanie mi konkretnych topiców ;) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Więc jaki procesor, i mobo pod niego, mógłbyś mi polecić? Chciałbym się zmieścić w możliwie jak najniższej cenie. Najlepiej, jakby dany procesor już był przetestowany, czyli jego wydajność była poparta dowodami - nie założeniami. Jeżeli już zboczyliśmy na temat, który był, to sry i prosiłbym o wskazanie mi konkretnych topiców ;) Pozdrawiam. Np. E2180 + P31 -możesz poszukać używek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...