Xeonik Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 WItam !! mam pytanko!! jak ustawic biosa po wyciagnieciu(przypadkiem) baterii:( !! teraz all jest ustawione na auto i nie dziala komp jak powinien!! podejzewam ze byl podkrecany!! niestety jestem zielony co do biosa nie nie mam zielonego pojecia jak ustawci czy tez moze jakaos odpowiednio i bezpiecznie podkrecic ten sprzet!! Pomozcie plis Config!! PG: ASUS P5Q Pro P45+ich10r, LGA775, fsb 1600 MHz, PROC: Intel Xeon E3110, 3GHz, fsb 1333 MHz, L2 Cache 6mb Ram: Geil Black Dragon PC2 8500 1066MHz 2GB x 2 DC Grafa: ASUS EAH 4870x2/HTDI/2G/A zasilacz: Corsair TX750w CPU fan: HP-120 AICu KARAKORUM p7015 Email: glasen@wp.pl gg: 1237418 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Na ile mhz działają obecnie pamięci? Bo są to 1066mhz więc mogą potrzebować dodatkowego napięcia czy ustawienia timingów. I tak w ogóle to co mam rozumieć pod pojęciem nie działa jak powinien? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borbo Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Jeżeli wszystko jest na auto to powinno działać, napisz coś dokładniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Właśnie nie. Płyty Asusa na ustawieniu ,,Auto,, lubią ustawiać różne głupie napięcia więc lepiej nie zostawiać tego tylko ustawić wszystko tak jak ma być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeonik Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Siemano , dzieki za zainteresowanie sie tym tematem!!! i sorr za drogi ten sam temat!! Fredek!! wiec tak pamieci smigaja aktualnie na 1066mhz; ai overclocking tuner ustawiony na manual !! to jest all co zapamietac zdazylem przed resetem biosa !! :) a tak to wszystko jest ustawione na auto!! a mowiac ze "nie dziala tak jak powinien" mialem na mysli ze wiekszosc programow(instalowane na nowo) nie dziala poprawnie(jak wczesniej)!! mowiac programy mam na mysli gry!! np farcry2 !! wszystko wolniej sie odbywa o wiele wolniej a jak juz stad tez pomysl ze byl podkrecony!! najpierw myslalem ze to moze wina systemu operacyjnego, poniewaz jestem 2tyg po formacie, wczesniej byl xp sp3 a teraz jest xp sp2 32bit!! i szczerze mowiac niepamietam jaki system byl dokladnie wczesniej zainstalowany!! czy 64bit czy 32!! a tylko dlatego ze znajomy skaldal i instalowal all z ktorym nie mam terqz kontaktu i nie bede mial przez rok ponad!! lecz po formacie wszystko bylo si dopoki nie zmienilem w opcji ai overclocking tuner z manual na auto!! po restarcie juz monitor sie nieodpalil!! stad reset biosa:) po resku nie bylo opcji by przywrocic poprzednie ustawienia, a tylko default setting!! bios v1306 jak cos!! sorr za chaotyczna wypowiedz ale zbytnio czasu nie mam :( a szlag mnie trafia bo dzieciaki mnie tu katuja o kumputer:) mam nadzieje ze w jakims stopniu rzucilem swiatlo na ten problem!! pozdrawiam!! i tak jak mowisz ze asus lubi zapodac sobie rozne glupie ustawienia to mzoe byc wlasnie to poniewaz tam jest all na auto cpu voltage jest na auto! wszystko na auto!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) Wejdź w BIOS i napisz jakie napięcia podaje płyta. Chodzi o CPU Core, NB, RAM, VTT. Na "Auto" różne ciekawostki wychodzą. Edytowane 26 Kwietnia 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Więc tak: Wejdź w zakładkę z napięciami procesora, ramu itd i procesor jak nie podkręcany to nie ruszaj nic z jego napięciami. Natomiast jak masz ,,DRAm Voltage,, tam ustaw na 2,3v i zobacz czy będzie jakaś poprawa. Jeśli nie, to znajdź ,,DRAm frequency,, i tam ustaw jakiś niższy dzielnik co spowoduje że pamięci będą miały mniej mhz i będą mniej łakome na napięcie. CPU ratio setting masz na 9 (to domyślny mnożnik twojego procka)? A to że wszystko działa wolniej to może poprostu kwestia systemu, dysku itd. Tak czy siak do HD4870 X2 to ten procesor jest nieco wolny na standard taktowaniach, dobrze by było jakbyś go podkręcił tak na 4ghz a tyle to zrobi spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeonik Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam!! Kitkat napiecia sa all na auto !! Fredek zmienilem DRAm Voltage na 2,3V nic sie niezmienilo wiec zminuilem w DRAm frequency ustawilem mniejszy dzielnik i reset!! poczym monitor sie nieodpalil!! i teraz nie wiem co zrobic!! czy wyjac bataryjke znowu!!:D i zas ustawienmia all na auto beda!:( Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez Xeonik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) Jak nie odpala to wyjmuj bateryjkę, albo zworkę przestaw. Może właśnie dałeś przez przypadek za duży dzielnik? :D To może się pomylić. Ale w sumie u mnie na płycie też jest coś takiego, że jak stwierdzi, że na danym taktowaniu napięcie jest za wysokie, to nie odpala. Ja wiem, że napięcia są na Auto, ale właśnie podaj jakie wartości podaje realnie BIOS. Może masz coś niedowoltowane faktycznie i przez to jest źle. Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeonik Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 (edytowane) Siemano!!! juz podaje napiecia, spisywalem recznie hehhe bo niepamietam nawet czym sie screensave robilo i gdzie to zapisuje hehe :unsure:CPU voltage [AUTO] min=0.85000V max=2.10000V standard= by cpu(nie wiem jak sprawzic :huh: ) CPU GTL reference [AUTO] dostepne :0.65x; 0.63x; 0.61x CPU PLL VOLT. [AUTO] min=1.50V; max= 2.70V standard = 1.50V (rozumiem ze to jest AUTO, czyli tak jak teraz smiga) FSB Termination Volt. [AUTO] min=1.20V * max=1.90V standard=1.20V * * : min and standard become 1.10V, when 45nm cpu is detected. (czyli 1.10V) DRAM Volt. [AUTO] min=1.80V max= 3.08V standard= 1.80V NB Volt. [AUTO] min=1.10V max=2.20V standard=1.10V SB Volt. [AUTO] min=1.10V max=1.40V standard=1.10V PCIE SATA Volt. [AUTO] min=1.50V max=1.80V standard=1.50V a teraz tak kontrolnie: AI OVECLOCKING TUNER [MANUAL] CPU RATIO SETTINGS [AUTO] FSB FREQ. [333] PCIE Freq. [100] FSB Strep to North Bridge [AUTO] DRAM Freq. [DDR2-1066MHz] i DRAM Timing Control [Auto] 1st inf.: 5-5-5-15-3-52-6-3 2nd inf.: 7-3-5-4-5-4-6 3rd inf.: 14-5-1-6-6 Wszystkigo nie spisalem hehe:D ale mam pytanko co to jest AI CLock Twister?!?!? tak na marginesie:D spisalem to wszystko poniewaz mam czas teraz!! w sumie moglbym zadac pytanko jaki robic savescreeny i gdzie je zapisuje system no ale zanim bym otryzmal odp to juz dawno mialbym spisane all:D POZDROWA!! Edytowane 28 Kwietnia 2009 przez Xeonik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeonik Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Dzieki za porady Koledzy!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Moim zdaniem wszystko jest ok, ale ustaw sobie DRAM Volt. = 2.1V CPU voltage = 1.3V FSB= 400MHz (to podkręci proca z 3ghz na 3600) mozesz sie pobawić w więcej ważna sprawa, to żebyś po podniesieniu fsb odpowiednio zmniejszył dzielnik, bo przy podkręcaniu fsb ramy też przyspieszają i mogą nie wyrobić. mniejszy dzielnik zmniejszy ich taktowanie i wszystko bedzie dalej stabilne. clock twister to pewnie jakieś głupie narzędzie do automatycznego podkręcania, które nie jest interesujące. Mówisz, że zmieniałeś system z sp3 na sp2. Możliwe, że twoje problemy nie mają nic wspólnego z biosem, a ze sterownikami. Ściągnij nowe intel chipset utility driver (do płyty głównej) i catalysty 9.4 do grafiki. Fajnie by było jakby ktoś kto ma procka E8xxx Ci wyjaśnił jak ustawiać napięcia podczas jego podkręcania, bo od 45nm więcej napięć ma istotny wpływ na wynik oc, a ja się na tym nie znam, bo mam biednego e2140;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeonik Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 (edytowane) Siema!! dzielnik czyli "DRAM Freq. [DDR2-1066MHz]" na mniejszy?? a co do windozy to pewnie winxp 64bit najlepszy by byl !! co o tym sadzisz?? zapodalem napiecia tak jak sugeowales i fsb freq. na 400mhz po czym zwiekszylo mi dram freq. na ddr2-1280mhz wiec zmniejszylem na 1066mhz i hehe save senttings i res.!! poczym komp wytlaczyl sie dla zmiany tego wszystkigo (chyba) :D i odpalil sie z tym ze juz monitor nie zaskoczyl i wogole chodzil komp bo chodzil wiec wyjaolem bateryje znowu:D i teraz ustawilem tylko napiecia tak jak pisales!! moze z dram freq. jeszcze nizsze mialem dac?!?!? jak myslisz?? pozdrowqa Edytowane 17 Maja 2009 przez Xeonik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 1066mhz to już troche dużo. Daj mniejszy dzielnik jeszcze tak żeby pamięci miały poniżej 1000mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Ram: Geil Black Dragon PC2 8500 1066MHz 2GB x 2 DC Jakie masz napięcie ustawione? Dla testów możesz ustawić na 2,1V jak nie ruszy to na 2,2V. Wyżej już nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Często niestety pamięci nie robią tego co mają zapisane w SPD. A po Geilach to bardzo prawdopodobne. Więc lepiej zapobiegawczo dać im troszke mniej mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...