Skocz do zawartości
Fireblade

Power Color Radeon 9100 Opinie, Testy, Overclocking, Uwagi??

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak, mam takiego radosława. Jest to wersja 128MB na kościach Hynix 4ns. Karta jak karta :D nie jest to marzenie overlockera chodz jestemz niej zadowolony. Karta ma orginalne taktowanie 250/250. Moje kręcenie tego radka skończyło się na ustawieniach 285/263 (wyżej już były ksacki :( ) Myśle że jak bym zakupił radiatroki dało by rade coś więcej z niej wycisnąć. Teraz przejdzmy do obrazu, według mnie jest wyśmienity. Obraz ostry jak brzytwa, piękne kolory ocena 10/10. To samo moge powiedzieć o TV-OUT, jakość wyśmienita oczywiście na S-video (na composit nei próbowałem). Przy zakupie owej karty dostałem 2 lata gwarancji, 1cd ze sterami, 1cd z programem do DVD, kabelek s-video i kabelek s-video => composit.

Ogólnie jestem zadowolony z tej karty, naprawdęnie mam nić do zarzucenia tak neilubianej prze wielu użytkowników firmie PowerColor. POLECAM !!!

PS. Sorx za błędyt ale to już późna porak jest :wink:

Pozdro, Grinch :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam raka 9100L normal to 250/184 - rdzen bardzo ladnie mi sie kreci pamiatki to slabo ale to sa 5 ns w wersji L --> 312/208

nigdy nie mialem wesji 128 ale coraz czesciej wychodza gry z duzymi teksturami 1024x1024 czy 2048x2048 a taka pamiec sie wtedy przydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze mam pytanko bardzo banalne do grinch'a. jak sie podlacza TV out na karcie. prz te kabelki?? co z czym trzeba polaczyc.moze trzeba miec przejsciowke na concentryk czy jak? czy moze mozna podlaczyc do videa a od widea do TV jak sie to robi?? Poradzcie?

prosze o wyjasnienia.

DO WSZYSKICH:):):)

A co do obrazu zgadzam sie jakosc wysmienita.

tez daje 10/10

Power Color kiedys produkowal badziewia pod wzgledem jakosci obrazu takie jak Riva TNT2 i inne. Jednak Radeon 9100 power Color wbrew wszyskim opiniom, ktore bazuja na starych produktach tej firmy bardzo polecam walsnie Power Color. podkrecic zasze sie da a 15 MHz duzo nie zmieni. i zalezy od tego na jaka sztuke akurat sie trafi. poza tym mozna zalozyc dodakowe chlodzenie ale to juz dla maniakow oveclokingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam za 490 takie same jak mowil kolega grinch na poczatku.

identyczne jak dwie krople wody:):):)

Wlasnie dlaczego tyle ludzi ocenia firme na podstawie starych produktow:):)?????

Moze i Power Color narobil sobie tylow wczesniej ale teraz to rawelacyjny producent Radloslawow:):):)

tak na marginesie Radeon Power Color 9100 ma 250/250

a taki sapphire czy hercules maja 250/230

to tak jak by ktos nie wiedzial

jak ktos nie wierzy niehc wejdzie tutaj:):)

http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...phire_9100.html

milego podziwiania

nawet w testach podkrecony sapphire jest wolniejszy od zwyklego power color

prosze,:) oto wasz producenkt ktorego tak nikt nie docenia:):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Witam ja ma radeona 900 pro z gigabyte i jestem bardzo zadowolony jezeli zalezy ci na bardzo dobrej jakosci obrazu to polecam oczywiscie pod wzgledem predkosci 9100 wymiata tesytowalem ostatnio takiego i na testach wychodzil szybciej niz G4 4200 titanium a byla to wersja 64 MB radka wiec mocno polecam ta karte chociaz jak mam byc szczery power color nie przemawia do mnie jako hi endowa firma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój ojciec ma 9100L by powercolor.

mimo obiegowej opinii obraz przez tą dziwną tasiemkę jest bardzo dobry, pamięci 5ns, rdzeń 300 mhz się kręci, więcej mi sie sypał (ale buda nie ma żadnej dod. wentylacji coby cicho było), pamięci 200 mhz i juz kupa dalej chociaż gorące nie są.

athlonxp2000 - ok 8000 3dmark2001. generalnie za te pieniądze super, ale szukaj raczej pełnych 9100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam PColora 64MB (3.6ns Hynix) 250/250. Na standardowym chlodzeniu kreci sie na 300/280MHz (core/mem) bez zadnych krzakow itp. Na razie wiecej nie probowalem bo wypadaloby zadbac o lepsze chlodzenie karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karte dorwalem w Komputroniku (Poznań). kupilem ja jednak praktycznie jak tylko pojawily sie wogole w kraju, pozniej juz byl problem z ich dostepnoscia a z tego co widze teraz model ten wyparly glownie supergrace i sapphire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mampytanko

czy ktos z was trafil na wersje 64 bity

bo nie wiem czy power color wypuszcza tez takie egzemplaze

moj jest 128 bitowy

ma 8 kosci pamoieci czyli 8x16=128:)

jak ktos nie wie jak to sprawdzic to radze zwrocic uwage na odrocie karty

jesli po jednej i po drugiej stronie sa po 4 kosci to jest 128 bitow

jesli sa tylko na jednej stronie to 64

roznica predkosc w dzialaniu i slabe wyniki w 3dmarku:)

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja za swojego PC 128 DDR i 128 bitowego dalem 490 zeta w czestochowieja za swojego PC 128 DDR i 128 bitowego dalem 490 zeta w czestochowieja za swojego PC 128 DDR i 128 bitowego dalem 490 zeta w czestochowieja za swojego PC 128 DDR i 128 bitowego dalem 490 zeta w czestochowieja za swojego PC 128 DDR i 128 bitowego dalem 490 zeta w czestochowieja za swojego PC 128 DDR i 128 bitowego dalem 490 zeta w czestochowieja za swojego PC 128 DDR i 128 bitowego dalem 490 zeta w czestochowieja za swojego PC 128 DDR i 128 bitowego dalem 490 zeta w czestochowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...