Skocz do zawartości
Julo

Synchronizacja Danych Pc <-> Laptop

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli jest to nieodpowiedni dział dla tego tematu to proszę o przeniesienie.

Ponieważ od dłuższego czasu korzystam z laptopa oraz pc i zaczęło mi doskwierać siedzenie w domu przy dwóch komputerach (ze względu na pocztę) postanowiłem coś z tym zrobić. Dobrym rozwiązaniem byłaby synchronizacja folderu z mailami, ale:

1. Czym to zrobić ? Myślałem, że wykorzystam centrum synchronizacji, ale czy ono obsługuje laptopy ?! Na obu komputerach jest Vista Business - x86 (laptop) i x64 (pc)

Innym rozwiązaniem jest użycie aktówki, ale ją chyba da się tylko ręcznie synchronizować ?

Microsoft chwali się też programem SyncToy, ale znowu, można chyba tylko ręcznie ?

2. Inna sprawa - używam Windows Mail, jeżeli ustawię sobie synchronizację całego folderu z mailami (jest kilka plików samego programu), ale będą ustawione te same konta i reguły to nic nie bedzie mu przeszkadzać ?

Najbardziej zależałoby mi na narzędziu wbudowanym w system, ewentualnie jeśli nie ma innej możliwości to na jakiejś "lekkiej" aplikacji. Z góry dziękuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponowałbym przerzucenie się na obsługę konta pocztowego przez stronę internetową. Wcześniej korzystałem z klienta wbudowanego w Operę (przez IMAP), teraz jednak wolę www (korzystam z Gmail). Siadasz do dowolnego kompa, logujesz się i masz to samo na każdym kompie. Odpada synchronizacja, szczególnie uciążliwa przy dużej ilości maili (np. po długiej przerwie lub postawieniu czystego systemu).

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również polecam używanie interfejsu webowego, jest to o wiele wygodniejsze niż np. pobieranie poczty z jakiegoś Outlooka czy coś.

No chyba, że masz masę poczty z kilku lat na kompie no to nie wiem co ci doradzić (jak jeszcze nie masz tego na serwerze pocztowym to w ogóle ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi