Dist Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam, Poszukuje montiora 24 calowego do... max 3000 zł. Wybór padł na 24' z powodu braku fullhd w mniejszych monitorach, a chciałbym zakupić porządny monitor do projektowania (AutoCAD), ale także do filmów i grania. Aktualnie rozważam Dell UltraSharp 2408WFP (http://alatest.co.uk/reviews/monitor-reviews/dell-ultrasharp-08wfp-series-1908wfp-2008wfp-2208wfp-2408wfp-3008wfp/po3-53756593,29/) A jako że moja wiedza na temat monitorów jest dość znikoma dlatego poprosiłbym o radę w tej kwesti :). Z góry dziękuje za odpowiedź Edytowane 26 Kwietnia 2009 przez Dist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Witam, Poszukuje montiora 24 calowego do... max 3000 zł. Wybór padł na 24' z powodu braku fullhd w mniejszych monitorach, EIZO S2242W (22", 1920x1200) a chciałbym zakupić porządny monitor do projektowania (AutoCAD), ale także do filmów i grania. Aktualnie rozważam Dell UltraSharp 2408WFP (http://alatest.co.uk/reviews/monitor-reviews/dell-ultrasharp-08wfp-series-1908wfp-2008wfp-2208wfp-2408wfp-3008wfp/po3-53756593,29/) A jako że moja wiedza na temat monitorów jest dość znikoma dlatego poprosiłbym o radę w tej kwesti :). Z góry dziękuje za odpowiedź Jeśli wierzyć testom z digitalversus to ten Dell ma LAG niemal 70 ms - to bardzo dużo ... szczególnie że elektronika w nim standardowa (8 bit/kanał zapis barw) http://www.digitalversus.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 EIZO S2242W (22", 1920x1200) Jeśli wierzyć testom z digitalversus to ten Dell ma LAG niemal 70 ms - to bardzo dużo ... szczególnie że elektronika w nim standardowa (8 bit/kanał zapis barw) Z tego co wiem w najnowszej wersji chyba A01 Lag został zminimalizowany do ok 40ms ,co w cad na pewno przeszkadzać nie powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Nie wątpię ... ale ale także do filmów i grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dist Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) EIZO S2242W (22", 1920x1200) Jeśli wierzyć testom z digitalversus to ten Dell ma LAG niemal 70 ms - to bardzo dużo lag to wielce niepokojąca rzecz bo nie słyszałem nic na jego temat a 70 ms to troche dużo dla multimediów... A co do: szczególnie że elektronika w nim standardowa (8 bit/kanał zapis barw)Brzmi to dla mnie jak czarna magia, wierzę że jest to coś oczywistego dla ludzi bardziej zagłębionych w temat monitorów. :rolleyes: Hmm... A coś może odrobinę niżej cenowo? ~3400zł brzmi dość ciężko na moją kieszeń, możliwość jest, jednakże chciałbym sie zapytać czy jest coś podobnego z odrobinę niższą ceną (fakt, napisalem ze do 3000 ale wolałbym jakby cena byla bliżej przedziału 2000-2500)? Na początku interesowałem się BenQ FP241VW ale niestety został całkowicie wycofany z produkcji i dostanie go graniczy z cudem. Another proposition? I z drugiej strony wydaje mi się że cena EIZO mocno podbijana jest przez fakt, że jest to 22" monitor z rozdzielczością HD (1920x1200) (które są mało popularne) zamiast standardowych 24" z HD. Fakt że 22" jest lepszy do grania niż 24" (As far as i know :) ) ale do projektowania 24" jest idealna :) Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez Dist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 To jak chcesz jescze alternatywy to NEC 24" LCD MultiSync LCD24WMGX3 matryca AMVA, nie ma problemow z grami, ale niewiem co wymagane jest przy pracy w AutoCADzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dist Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 [...] ale niewiem co wymagane jest przy pracy w AutoCADzie ;)Duża rozdzielczość, duża przekątna :) To jak chcesz jescze alternatywy to NEC 24" LCD MultiSync LCD24WMGX3 matryca AMVA, nie ma problemow z grami [...]Wygląda obiecująco, ciekawe że jego cena waha się od 2500 zł do 4300 zł w polskich sklepach... Po przeanalizowaniu kilku opinni na stronach sklepów, wygląda na to że jest to bardzo sensowny wybór. Bardzo dziękuję za polecenie go Ilear, chociaż jeszcze poczekam z 2 dni z zakupem, może ktoś poprze lub wskaże wady (których nie znalałem jeszcze) tego monitora :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 No ja go mialem brac..ale stanelo jednak na 22 :) Tez analizowalem rynek z dobry miesiac, i padlo wlasnie na Neca. Tutaj ktos na forum go ma, jest nawet watek o nim poszukaj :) I na hardforum tez jest duzy topic o nim, dowiesz sie wszystkiego tam. (hardforum w google i masz ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Nec'a, o którym mowa, użytkuję prawie miesiąc i złego słowa o nim nie napiszę. Wprawdzie nie pracuję na autoCad, ale do domowego użytku - czyli w moim przypadku amatorska obróbka zdjęć, oglądanie filmów, gierki i praca z tekstem - sprawdza się znakomicie. Na forum jest odrębny wątek poświęcony temu Nec'owi - warto poczytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 A może HP LP2475W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 ale niewiem co wymagane jest przy pracy w AutoCADzie ;) Duża rozdzielczość, duża przekątna :)-równomierne podświetlenie //ważne do czarnego tła u Autodesk'u -brak 'przebijania' świetlówek przy krawędziach. //głównie dolnej, z uwagi na usytuowanie względem oczu. -brak mrugania na kreskowaniach -odpowiednio wysoki kontrast oraz dobra czerń //+ dla matryc SPVA -dobre kąty //jeśli wstajesz od monitora po jakieś materiały, druki, itp i patrzysz (zerkasz porównawczo, itp) na monitor na stojąco, tak by nie przeginać lcd niepotrzebnie często. Poszukuje monitora (...) do... max 3000 zł (...) chciałbym zakupić porządny monitor do projektowania (AutoCAD), ale także do filmów i grania. (...)do wymagań pasuje coś EIZO z serii S, tak jak polecano powyżej. czyli bdb wykonane lcd do zastosowań "zaawansowanych i uniwersalnych". tylko po ostatnich cudach z uwagi na kursy walut, ceny eizo poszły sporo w górę. //btw: w niemczech również (tak w euro jak i EUR/PLN) 1) ~3400zł (...) I z drugiej strony wydaje mi się że cena EIZO mocno podbijana jest przez fakt, że jest to 22" monitor z rozdzielczością HD (1920x1200) (...) 2) ale do projektowania 24" jest idealna :) ad 1) ceny eizo głównie podbija fakt, że to eizo. (piszę bez snobizmu, ot tak się firma wycenia) myśląc o pułapie 3400zł za 22" chyba szukałbym S2431W za 3600+zł ad 2) 24" na pewno lepsza niż 22". idealnie to chyba 30". no może 27" //konkludując: poleciłbym S2431W, gdyby nie budżet. -prawie wzorowo sprawdza się w pracach CAD, filmach, domowym-dniu-powszednim'. nie jest to ideał. ale i konkurencja bardzo mizerna. ps.3429 godzin 'usage time' i poza kurzem wszędzie na nim :lol: brak zużycia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 ps.3429 godzin 'usage time' i poza kurzem wszędzie na nim :lol: brak zużycia Sporo tych godzinek. :wink: Długo masz ten sprzęcik? A ja właśnie przebiłem 2000h na HP. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 (edytowane) Sporo tych godzinek. :wink: Długo masz ten sprzęcik? A ja właśnie przebiłem 2000h na HP. :lol: a owszem sporo godzinek ;) nie wnikając w szczegóły dlaczego - bardzo dużo dni spędzam przez dłuższy czas głównie w domu. gdzie nabicie nawet 12 czy 16 godzin/dobę nie stanowi problemu. a PC budzi się do życia codziennie rano wraz ze mną. potem śniadanie. Edytowane 28 Kwietnia 2009 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 a owszem sporo godzinek ;) nie wnikając w szczegóły dlaczego - bardzo dużo dni spędzam przez dłuższy czas głównie w domu. gdzie nabicie nawet 12 czy 16 godzin/dobę nie stanowi problemu. a PC budzi się do życia codziennie rano wraz ze mną. potem śniadanie. A no i u mnie podobnie, jak włączam rano, to rzadko wyłączam w ciągu dnia i tak się godzinki nabijają. Później nie muszę czekać godziny, żeby się panel "rozświecił". No chyba że Eizo, tam mam w niecałe 2 minuty. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 A no i u mnie podobnie, jak włączam rano, to rzadko wyłączam w ciągu dnia i tak się godzinki nabijają. Później nie muszę czekać godziny, żeby się panel "rozświecił". No chyba że Eizo, tam mam w niecałe 2 minuty. :lol2:czekać godzinę? jezu na co? ponoć u eizo w 90sekund jest ustabilizowany. choć wg mnie jest wszystko ok po 9 ;) teraz bardziej merytorycznie dla @Dist jeszcze dwa słowa dopowiedzenia do wcześniejszego: 1) odnośnie "eizo się ceni bo to eizo" : nie chodzi o bezmyślne narzucanie cen bez powodu. owszem są powody - jakość i powtarzalność. (czego nie potrafią osiągnąć inni, nawet NEC) //pomijam już: renomę, gwarancję, made-in-japan, skrupulatność w projektowaniu, ergonomię, doświadczenie na rynku hi-end, itp 2) odnośnie (S2431W) "nie jest to ideał" : nie chodzi o wady produkcyjne czy inne babole. po prostu są szczegóły, które by się przydały, ale eizo ma od tego modele o klasę wyżej i 60-70% droższej... i małe niuanse-minusy wynikające np z matrycy, choć przyćmiewane przez jej plusy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dist Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 1) odnośnie "eizo się ceni bo to eizo" : nie chodzi o bezmyślne narzucanie cen bez powodu. owszem są powody - jakość i powtarzalność. (czego nie potrafią osiągnąć inni, nawet NEC) //pomijam już: renomę, gwarancję, made-in-japan, skrupulatność w projektowaniu, ergonomię, doświadczenie na rynku hi-end, itp 2) odnośnie (S2431W) "nie jest to ideał" : nie chodzi o wady produkcyjne czy inne babole. po prostu są szczegóły, które by się przydały, ale eizo ma od tego modele o klasę wyżej i 60-70% droższej... i małe niuanse-minusy wynikające np z matrycy, choć przyćmiewane przez jej plusy ;) Hmm... W takim razie pytanie moje jest następujące: Jako że cena Eizo S24321W waha sie od 3700 zł do aż 4700 zł co dla mnie jako studenta jest dość... dużym wydatkiem, Jak wypada porównanie wspomnianego powyżej monitora z NEC 24" LCD MultiSync LCD24WMGX3 który jest o prawie 40% tańszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 -(...) Jako że cena Eizo S24321W waha sie od 3700 zł do aż 4700 zł co dla mnie jako studenta jest dość... dużym wydatkiem, -Jak wypada porównanie wspomnianego powyżej monitora z NEC 24" LCD MultiSync LCD24WMGX3 który jest o prawie 40% tańszy? 1.jak już wspominałem wcześniej, S2431W to świetny monitor dla tego typu zaawansowanych i ogólnych zastosowań ale jeśli "student-ACAD" oznacza brak pracy zarobkowej to S2431W za 3700 i więcej zł to wybór trochę na wyrost cenowo. w szczególności jeśli w ciągu najbliższych 1-2lat nie przewidujesz startu z czymś minimum pół-profesjonalnym (jakieś-projekty-na-boku-studiów) 2. S2431W nie porównam do NEC 24wmgx3 bo nie widziałem go na oczy. a i od ponad pół roku przestałem uważniej śledzić testy i nowości. nie bardzo mam czas. swój lcd wybrałem ponad rok temu i ma się bdb dobrze. w ciągu półtora roku niestety niewiele się zmieniło w klasie 24" nie-TN (tak modelowo, a po obecnych cudach z walutami i też cenowo). były raptem max 3-4 monitory z takich jako-takich-rozsądnych. 3.sadzę że NEC jest to monitor dla trochę innego odbiorcy; typu wymagajacy ogólny + rozrywka. patrzę, że NEC 24wmgx3 jest jednak zachwalany i nawet jeśli nie jest to pozycjonowany typ dla twoich zastosowań to solidnie bym go przemyślał. z uwagi na cene te 2500zł. poczytaj testy (podświetlenie, itp co wymieniałem) 4.do CAD'a podstawowa rzecz to komfortowa przestrzeń robocza i dla ciebie jako studenta za główny argument brałbym wielkość 24" i skreślił 22" 5.różnica 1200zł jest naprawdę znaczna i z twojej perspektywy niekoniecznie racjonalna. a po 2latach możesz wskoczyć w EIZO lub lepsze NEC'i 6.jeśli jednak możesz wydać 3700zł albo jesteś pewien że monitor będzie musiał stać 4-5lat albo w rozsądnym czasie zaczniesz projektować zarobkowo no to moooże EIZO S2431W. jakby nie patrzeć ma swoje solidne plusy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dist Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 (edytowane) Może odpowiem nie po kolei: 4. Na pewno chce 24", po przemysleniu sprawy jest to optymalny wybór (dla mnie) 1,5,6. Aktualnie 1200 zł to olbrzymia różnica szczególnie że zbliżają się wakacje a jak za kilka lat zacząłbym projektować profesjonalnie (zobaczymy co życie przyniesie i na co będzie zapotrzebowanie..) to sądze że po dwóch miesiącach pracy mógłbym spokojnie zainwestować, raz a dobrze, w lepszy monitor... 3. Aktualnei jak czytam opinnie to NEC jest jednym z najsensowniejszych monitorów (dla mnie) na rynku, zgadzam się że nie do końca w tym kierunku co bym chciał ale ilość jego minusów (a raczej ich brak... przynajmniej tych większych) stawia go w bardzo dobrym świetle. Edytowane 29 Kwietnia 2009 przez Dist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dist Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Po kilku dniach czytania opinni i przeglądania różnych forum zdecydowałem się na NEC AccuSync 24WMGX3.. Dziękuje wszystkim którzy wypowiedazieli się w tym małym teamcie, szczególnie Sorest'owi za fachowe opinnie, Ilear'owi za polecenie monitora który wybrałem i Kyle'owi za wytknięcie dużej wady mojego "podstawowego" wyboru :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...