romek Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Hej, Poszukuje dość prostego linuxa do używania na bardzo leciwym sprzęcie jakim jest: Toshiba S4030CDT. Informacje o produkcie: http://www.ciao.fr/Toshiba_Satellite_4030_...7#productdetail Podstawowe dane sprzętu: Intel Mobile Celeron 300MHz (Dixon) Chipset Intel i440BX/ZX rev. C1 Memory 128MB SDRAM 66MHz Graphic Trident Video Accelerator 9525DVD 5.6033 Dysk IBM-DKLA-24320 - 4GB (4200obr/min.) O dziwo bez problemu działa na nim Windows XP SP3 z wyłączonymi wszystkimi graficznymi upiększeniami. (71MB użycia RAM) Zaproponujcie dystrybucje linuxa (nie live-cd), która będzie dobrym zastępstwem dla Windowsa, działa szybciej i co ważne miała graficzny interfejs ponieważ obsługiwać go będą starsze osoby, którzy na komputerach za dobrze się nie znają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) Xubuntu. Dla Gnome (ubuntu) procek chyba będzie za słaby. Ewentualnie jak masz czas i chęci to np slackware + fluxbox + żmudna konfiguracja pod konkretne osoby. Ostatnia opcja najszybsza, ale najbardziej pracochłonna. Jeżeli zaś chodzi o xubuntu to nie wiem czy będzie szybsze od wylajtowanego XP, za to slackware + fluxbox powinien być dużo szybszy (mi z moimi ustawieniami zajmował około 30-40 mb ram) Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez IGI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Użycie ramu to jedno, ale na tym cpu trzeba się mocno narobić z ustawieniami zeby w trybie graficznym wszystko chodziło tak samo szybko jak w Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) Elbuntu na E17 może być niezły :-) Alternatywnie Arch + Xfce, albo Flux. Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez bagienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borbo Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 ja myślę że dobra by była Mandriva Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 No dobra dodatkowo: Wersja Polska mile widziana bo osobie w wieku 60 lat ciężko wytłumaczyć zwroty angielskie jak w Windzie ma w PL. Musi być w pełni obsługa graficzna bo inaczej system nie ma sensu. Kodowanie, wpisywanie itd. mija się z celem. Fluxbuntu - odpada, montowanie napędów jest straszne U-lite z LXDE jest bardzo ciekawe lecz nie wiem jak z obsługą i niestety brak PL ale można to rozważyć Xubuntu na razie wygrywa chyba lecz najbardziej boje się braku ramu a tu nie zamontuje więcej niż jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubolin Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 to ja polecam linux dsl .używałem go osobiście na słabszym laptopie 233mhz 64 ram i działał płynnie wydaje mi się że nawet szybciej niż windows 2000 w odchudzonej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Gdybyś miał na prawdę dużo chęci i cierpliwości, to kompilacja Gentoo pod konkretny sprzęt jest jakimś tam rozwiązaniem. Odpowiednio skonfigurowany i skompilowany kernel, obcięte do minimum usługi i moduły, na koniec jakiś sensowny i lekki menedżer okienek i powinno latać. Martwi mnie jednak czas kompilacji na tej maszynie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Gentoo ma niezłe manuale, ale czasu to zajmie fhuy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Nie zamierzam siedzieć kilka dni by to ustawić należycie a tym bardziej, że jeszcze nie mam tak rozbudowanej wiedzy co do Linux-a by sobie z tym poradzić. Podejrzewam, że będzie U-lite lub xubuntu bo reszta niestety wymaga wielu ustawień, szukania sterowników do czegoś co wyprodukowano 12 lat temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Sterowników akurat jest prawie pewne, że nie będzie trzeba szukać :P Wybieranie bardziej pr0 dystrybucji ma tę wadę, że trzeba zrobić parę rzeczy, które powinny (z punktu widzenia użytkownika) działać same, jak na przykład montowanie urządzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubolin Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) a gdyby na zbudować własny systemhttp://susestudio.com/ można by go było dopasować np: programy interfejs graficzny itd. był by też co ważne po polsku a jeżeli wybrało by się lekkie wersje programów to nie było by problemów z zamulaniem(sam próbowałem swojej lekkiej wersji na trochę lepszym kompie tzn: 400 mHz 160 ram i działało dosyć szybko) Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez kubolin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 (edytowane) zainteresuj sie My slax http://sites.google.com/site/myslaxcreator/ ewentualnie Puppy Linux :] Edytowane 28 Kwietnia 2009 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Nie zamierzam siedzieć kilka dni by to ustawić należycie a tym bardziej, że jeszcze nie mam tak rozbudowanej wiedzy co do Linux-a by sobie z tym poradzić. Podejrzewam, że będzie U-lite lub xubuntu bo reszta niestety wymaga wielu ustawień, szukania sterowników do czegoś co wyprodukowano 12 lat temu. Z xubuntu nie powinno być problemu, sam planuje do bardzo starego kompa wgrać xubunut, wiele opinii na forach mówi że ten system chodzi bardzo sprawnie nawet na słabych kompach edit// Xubuntu 9.04 vs Debian 5.0.1 Xfce porównanie, xubuntu wypada tak sobie chociaż 140mb to nie tak źle no ale ty masz 128..... możesz spróbować tego Debiana ale tam może być troche siedzenia przy konfiguracji Edytowane 2 Maja 2009 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seamenpl Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 To może ja zaproponuje coś co powinno być odpowiednie do twojego sprzętu : Linux Mint 6 Felicia LXDE PL Więcej szczegółów : Linux Mint Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Xubuntu 9.04 vs Debian 5.0.1 Xfce porównanie, xubuntu wypada tak sobie chociaż 140mb to nie tak źle no ale ty masz 128..... możesz spróbować tego Debiana ale tam może być troche siedzenia przy konfiguracji http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20090504#feature to jeszcze jedno porównanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riot777 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Ja proponuję wspomnianego wcześniej Damn Small Linux albo jeśli będzie za "biedny proponowałbym wtedy Vector Linux (oparty na Slackware). Obie te dystrybucje są wyśmienitym pomysłem dla starszych komputerów jest też Deli Linux ale to na prawdziwe zabytki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k33l Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Slackware + Fluxbox + Rox, Arch + Fluxbox + Rox i montowanie/odmontowanie masz z głowy. Mam u siebie na Dell CPx PIII 500MHz i działa bardzo ładnie. Oczywiście jajko do rekompilacji bo to przy takim sprzęcie duży zysk w wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 (edytowane) Witam chciałbym podpąć się pod temat - mam lapka z celeronem 366 i 128mb ramu della nie pamiętam jaki model. Obecnie śmiga na nim win 98 ale chętnie wrzuciłbym jakąś linuxowską alternatywę: ma być szybsza, pozwalać na obsługę przeglądarki i biurowe rzeczy i dać się wyklikać dla osoby która siedziała na windzie..ja używłem tylko ubuntu więc moja wiedza mała w tej materii Edytowane 1 Listopada 2009 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 jezeli ma byc lekkie to : Xbunty : http://www.xubuntu.org/ PuppyLinux : http://www.puppylinux.com/ arch+ lekkie x'y ( fluxbox np ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Podepnę się - jaką dystrybucję wybrać na laptopa - Celeron Northwood + 256MB ram? Można powiedzieć że jestem początkujący i oczekuje w miarę aktualnej wersji z aktywnym supportem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Wiedziałem, że mogę na was liczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 nie ma za co ;) a posta Pietii powyżej to już nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu_ Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Crunchbang Linux: www.crunchbanglinux.org - oparty na ubuntu + openbox jako WM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...