Skocz do zawartości
Best93

Co Zmienić W Zestawie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam zamiar kupić nowy komputer i zastanawiam się nad ułożonym przez siebie kompletem.

Chciałbym aby powiedziano mi , czy jest on dobry do OC i gier , oraz co powinienem zmienić aby uzyskać lepsze

rezultaty. Budżet to około 3500zł. Oto mój zestaw:

*Procesor:

Intel Core 2 Quad 9550

*Karta graficzna:

Gigabyte GeForce GTX 260 / Sapphire Toxic Radeon 4870 512mb

*Płyta główna:

EVGA nForce 750i SLI Mainboard Premium [123-YW-E175-A1] For The Win ( Jest jakaś lepsza pod OC lub może zły chipset ma? )

*Zasilacz:

Tagan 600W PipeRock series

*Dysk twardy:

Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II)

*Ram:

OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz SLI Ready EPP CL5-4-4

lub: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe

I czy ktoś może polecić dobrą i pojemną obudowę ( z oknem) ,żeby nie było problemu z rozmiarem grafiki do niej :rolleyes:

Co mogę zmienić aby było lepiej, lub co jest źle z moim zestawem proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję.

PS: Wygląd dla mnie też ma znaczenie. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Asrock P45XE-R - 379 zł

RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł

Karta Graficzna : Gigabyte GTX 260 OC - 790 zł

Zasilacz: Pentagram CAV-620 - 379 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Obudowa : Tacens Sagitta LUX - 199 zł

RAZEM : 3465 zł (ESC.pl)

1000 post ^_^

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, masz tu mój komentarz do twoich części:

Intel Core 2 Quad 9550

Ok.

Gigabyte GeForce GTX 260 / Sapphire Toxic Radeon 4870 512mb

Podałem lepszą i tańszą.

... której w ESC w tej chwili nie ma, więc może być ten Gigabyte.

EVGA nForce 750i SLI Mainboard Premium [123-YW-E175-A1] For The Win

Oparta o chipset nVidii, który się grzeje, ciągnie sporo prądu i słabo się kręci. Jeśli marzysz o SLI - zapomnij, lepiej sprzedać starą kartę i kupić nową.

Tagan 600W PipeRock series

O 200W za mocny i drogi po prostu... Po co? Ten BQ 450W, który podałem i tak będzie za mocny, a cichszy jest w dodatku...

Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II)

Bardzo awaryjna seria - dużo takich przypadków na naszym forum.

OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz SLI Ready EPP CL5-4-4

lub: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe

Bardzo przeciętne pamięci pod względem OC. G.Skille są obecnie najlepsze.

Choć po namyśle stwierdzam, że przy tak niewielkiej różnicy cenowej lepiej dopłacić do Pentagrama 620W za 379 zł.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:

Intel Core 2 Quad Q9550 /2.83GHz, 1333MHz, 12MB, BOX/

1099 zł

Wentylator:

Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

79 zł

Dysk twardy:

Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

179 zł

Zasilacz:

BeQuiet DarkPowerPro 550W

459 zł

Płyta główna:

Biostar TP45 HP

478zł

Pamięci:

G.SKILL 4GB 1066 MHz DDR2 Non-ECC

245zł

Karta graficzna:

Radeon 4890 HIS 1GB 2xDVI (PCI-E) Turbo

1100zł

Razem: 3639zł

EDIT. Jeszcze pastę termoprzewodzącą ok.20-30zl

Edytowane przez michalt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ michalt

No weź... Dysk Samsunga F1, zamiast F2EG 500GB, zasilacz BQ DP 550W (gdzie Antec 650W wystarczy), płyta główna wystarczy tańsza ASRock P45XE-R no i referent HISa HD4890, gdzie OC można zrobić sobie samemu...

Ogólnie wziąłbym to, co poleca Gi3r3k ze zmianą zasilacza na Antec 650W i ew. pasty na Zalman ZM-STG1.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o płycie DFI LanParty DK P45-T2RS , trochę droga ale podobno bardzo dobra pod OC , a na tym również mi zależy.

Grafa 4890 zbyt prądożerna ;/ . A ten sapphire radeon 4870 512 lub 1gb toxic tez niczego sobie. Największy problem zawsze mam z płytą i grafiką ;P

Aha Gi3r3k , czy na tej płycie Asrock co podałeś, wyciągnę z procka 3,8 około?

Edytowane przez Best93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecając tą płytę uwzględniamy OC. Płyta robi ok. 500MHz na FSB, a 500x8.5=4250...

Karta ta, którą podałem, albo HD4870, ta.

Z obu będziesz zadowolony, choć GTX 260 jest troszkę lepszy.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie już wiem co i jak , zastanawiam się jeszcze tylko nad tymi ramami OCZ vs G.Skill i zasilaczem. Ten tagan mi się spodobał a na cenę nie patrzę pod zasilacz. Lubię porządek w obudowie i wypasiony wygląd w połączeniu z osiągami :D . Odpinane kable, ma fajne podświetlenie, dobrze trzyma napięcia i mam moc pod rozbudowę w przyszłości.

Co do ramu to sugerowaliście się jakimiś sprawdzonymi testami? Czy własne doświadczenie xD? Chciałbym sobie porównać te 2 typy ale nie mogę znaleść testów z 2x 2gb ;/.

To będzie w 90% tak wyglądało:

*Procesor : Core 2 Quad Q9550

*Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum

*Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5

*Płyta Główna : Asrock P45XE-R

*Karta Graficzna : Gigabyte GTX 260 OC

*Zasilacz: 600W Tagan Pipe Rock

*HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG

*Napęd : Samsung SH-223F SATA

*Ram: Ocz/G.Skill 4gb

...Ach i jeszcze korci mnie ta grafa sapphira, z serii toxic bo ta płyta gł. jest pod cross fire ;/ . Ale to tylko mały problem xD

Edytowane przez Best93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do G.Skilli:

Test:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3332-20

Wyniki jednego z naszych użytkowników:

http://forum.purepc.pl/Pamieci-RAM-f29/Oc-...2240&hl=PK#

A rozpiętość OC tych OCZ (reaperów, bo te SLI to się słabo kręcą) jest dość duża, od padaki do świetnej sztuki. Wiemy, co lepsze od innych użytkowników lub/i testów.

Widzę uparłeś się na tego Tagana, ale wiedz, że nigdy nie wykorzystasz tej mocy, nie ma co kupować "na zapas", bo twój zestaw, nawet po OC, będzie pobierał jakieś 350W...

Asrock spokojnie podoła nawet 4GHz...

Jak napisałem, SLI/CF się nie opłaca, zawsze lepiej sprzedać starą kartę i kupić nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, mam jeszcze chifteca 350W dobrego w aktualnym kompie, ale chyba nie podoła nawet niepodkręconemu zestawowi.

No nie, nie da rady, bo to nie tak. Te 350W jest pobierane głównie z linii +12V, a ten Chieftec jest już stary, więc ma tą linię stanowczo za słabą, w przeciwieństwie do linii +5V.

Nowe, markowe 400W dałoby spokojnie radę temu zestawowi, choć zasilacz pracowałby na wysokim obciążeniu, więc byłby głośny, co przecież nie jest pożądane. Tak więc taki Be Quiet 450W byłby w sam raz, a skoro kosztuje 315zł, a Pentagram 620W 379zł, to chyba lepiej dopłacić tą kasę.

Ewentualnie, jak chcesz odpinane kable, możesz kupić BQ Dark Power 450W za 390zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wezmę tego pentagrama chyba ;p . Właśnie dowiedziałem się ze mam nieco więcej kasy i chciałbym je dołożyć do płyty, dopłacić i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakąś za 500-600zl, np. gibabyta P5Q jakiegoś z lepszych . Czy to mi coś da? Na procku chcę uzyskać około 4Ghz maxymalnie , moze nawet mniej bo chyba wystarczyłoby mi 3,8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec 350W akurat ma mocniejszą 12V (bo to GPS, zaś HPC 360 i 420 miały słabsze 12V) - sam go miałem na 8800GS. Zasilacz wziąłbym Antec 650W za 399 zł - zasilacz lepszy od Pentagrama 620W.

Myślę, że do płyty głównej nie ma sensu dopłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec 350W akurat ma mocniejszą 12V (bo to GPS, zaś HPC 360 i 420 miały słabsze 12V) - sam go miałem na 8800GS. Zasilacz wziąłbym Antec 650W za 399 zł - zasilacz lepszy od Pentagrama 620W.

Myślę, że do płyty głównej nie ma sensu dopłacać.

No możliwe, pomyliło mi się właśnie z tymi zasiłkami, ale to nie zmienia faktu, że nie uciągnie tego zestawu.

Antec może troszkę lepszy, choć w tym zestawie to nie ma znaczenia, oba są mocne i wystarczą aż nadto.

Do płyty fakt, nie ma co dopłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli miałbym brać to czy jest jakaś dobra z P5Q lub tym podobnych w cenach 500-600. Tak jak mówiłem cena płyty 300-600 nie ma znaczenia , więc wolałbym coś naprawdę dobrego. Nawet jeśli będzie się różniła tylko walorami estetycznymi wyglądu, na co też zwracam uwagę.

EDIT Np. z gigabyta , ale to oczywiście niekonieczne.

Edytowane przez Best93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, co osiąga ta DFI na pewno Ci wystarczy. P45 jest nowszy, ale oferuje mniej, niż X38.

A x38 co nowego wnosi do mojego zestawu? . Niebardzo się orientuję w sprawach chipsetów i płyt głównych , dlatego to taki problem.

Znajomy informatyk doradza mi Gigabyte EP45-UD3P 565zł. Cena nie ma znaczenia. ( nie więcej niż 600zł). Podobno też dobrze się kręci ,

co Wy powiecie na ten temat , NIE BIORĄC POD UWAGĘ CENY . Pozostało nam 3 typy :Asrock P45XE-R, Gigabyte EP45-UD3P , DFI LanParty DK X38 Heatpipe

Edytowane przez Best93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi