marminho Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Witam, stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Samsunga T220 (ale nie tego HD). Problem jest taki że maxymalna rozdzielczość jaką mogę dać to 1280x1024. Nie mam możliwości tej natywnej. Próbowałem sterowników ze strony Samsunga, z płyty, najnowsze stery Nvidii, nic nie pomaga. Spec. kompa - 8800gt,c2d e8200, 2gb ram, chieftec GPS-450AA-101A. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Spróbuj w menedżerze urządzeń odinstalować monitor. A jak nie pomoże to w Panelu sterowania NVIDIA, wymuś w zarządzanie dostosowanymi rozdzielczościami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Sprobuj podpiac go przez dsuba , bo jak rozumiem masz to przez dvi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marminho Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 (edytowane) Więc spróbowałem odinstalować monitor, nic to nie dało próbowałem kilka razy, instalowałem po tym sterowniki, ale nic nie daje. Co ciekawe w Nvidii kiedy wymuszam zmianę rozdzielczości to 1680x1050 nie działa, a o dziwo kiedy przez przypadek napisałem 1650x1080 to zadziałało :lol2: Ale dalej to nie to :sad: Jestem podłączony przez DVI, później spróbuję zamienić na suba zobaczymy. Aha i jeżeli podłącze przez dsuba a mam zainstalowany sterownik digital, to musze odinstalować podłączyć monitor i zainstalować sterownik dla analog? Edytowane 28 Kwietnia 2009 przez marminho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Skoro instalujesz sterowniki od monitora - a w moim odczuciu soft do monkow to wynalazki - to wywal w ogole , nie instaluj do tego zadnej aplikacji i sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marminho Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Ok, odinstaluje sterownik i zamienię na dsuba zobaczy się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 W sumie to masz jakiś specyficzny problem. Mam tego samsunga w wersji T260HD i jest ok (rozdzielczości) na obu kablach.Vista na piecu przy pierwszej okazji sama sobie ściągnęła z WU "sterownik" Samsung SyncMaster (Digital) do DVI, mini-lapek samung nc10 z xpekiem podłączony przez d-sub rozpoznaje go jako monitor plug and play i też pozwala na włączenie maksymalnej rozdzielczości. A po takim zabiegu też nie możesz włączyć wymaganej rozdziałki? Jak zamieniasz kable, to nie musisz wywalać sterownika. Zdaje się, że system go wykrywa jako inny monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marminho Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Po recznej zmianie tez nie dziala, zmienia sie rozdzielczosc na jakas mala i pisze ze nie mozna ustawic. Ale za to dziala 1650x1080 :lol2: Nic pozniej sprobuje pobawic sie z dsubem narazie nie dam rady. Jakby ktos mial pomysl prosze pisac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 A masz odhaczone: właściwości/ekran - ustawienia/zaawansowane/monitor ukryj tryby, których monitor nie może wyświetlić. Powinny pojawić się wszystkie dziwaczne rozdzielczości. Spróbuj ręcznie dodać te, które Cię interesują. Na najnowszych sterach nvidii 182.08 też nie mogłem pododawać różnych rozdziałek. Na 175.15 poszło bez zająknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marminho Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Więc podłączyłem przez dsub i jest dokładnie to samo. Jakby co posiadam Vistę, nie wiem czy to coś zmienia ale podaje. W "właściwości/ekran..." mam odhaczone te 'ukryj tryby' przy odświeżaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Więc podłączyłem przez dsub i jest dokładnie to samo. Jakby co posiadam Vistę, nie wiem czy to coś zmienia ale podaje. W "właściwości/ekran..." mam odhaczone te 'ukryj tryby' przy odświeżaniu. To co się dzieje jak ustawiasz rozdzielczość np. 1280x1024? Jakie rozdzielczości możesz wyświetlić? Próbowałeś "na siłę" dodać inne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marminho Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Próbowałem na siłę tak jak wcześniej pisałem i ta natywna nie chce wejść, pisze "test trybu dostosowania nie udał się" 1280x1024 działa normalnie jest rozciągnięty. Kiedy w panelu Nvidii chcę zmienić ręcznie rozdzielczość to mogę na różne oprócz tej natywnej 1680x1050, jeśli spróbuję sobie 1680x1052 to włączy się i będzie działać. A do wyboru mam rozdzielczości: » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "rozdzielczosci" 800x600 960x600 1024x768 1152x864 1280x720 1280x768 1280z800 1280x960 1280x1024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Spróbuj starsze stery. Ja z najnowszymi też miałem problem. Nie mogłem dodać rozdzielczości. Wgrałem stare stery, spisałem ustawienia zaawansowane, wgrałem nowe stery, dodałem wpisując ręcznie wartości w opcjach zaawansowanych i mi działają wszystkie rozdzielczości na najnowszych sterach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marminho Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 (edytowane) Ok, spróbuję z 175.16 EDIT: No więc spróbowałem i mogę zmienić rozdzielczość i zapisać tyle że ta 1680x1050 w tym wykonaniu wygląda mniej więcej jak 640x480 :sad: Może mógłby ktoś z taka rozdzielczością jak ja próbuję ustawić wysłać ustawienia w ręcznym trybie zmiany rozdzielczości, może to coś da... Edytowane 28 Kwietnia 2009 przez marminho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 A monitor nie ma jakiś dziwnych opcji ustawionych. Przejrzyj osd. Szczerze mówiąc, to nie wiem co to może być. Nigdy się nie spotkałem z czymś takim. Raz miałem tylko problem, ale to nie było w ogóle sygnału przez dvi. A w sklepie im podobno chodził. Może jakiś konflikt grafa - monit. Zdarza się jak wygrana w totka, no ale.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marminho Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 (edytowane) Wszystko wydaje się być ok, oprócz tej rozdziałki. Kiedy próbuję zmienić na 1920x1080(tak dla testu) to pokazuje mi się napis od monitora że optymalną rozdzielczością jest 1680x1050, jak nacisnę od monitora przycisk -powiedzmy do zatwierdzania- to robi się czarny ekran, w lewym rogu mignie rysunek digital/analog i tyle, wraca do poprzedniego stanu. Więc co zrobić? Sprawdzić u kogoś innego - jeśli nie będzie działać wina monitora, jeśli będzie wina komputera. Dobrze myślę? Edytowane 28 Kwietnia 2009 przez marminho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 To co mogę doradzić, to tak: - sprawdź inny kabel dvi; - inna grafa na Twoim kompie; - monitor na kompie kolegi; Brakuje mi pomysłów, skoro działa mniejsza rozdziałka, to większa tez powinna. Dziwna sprawa. Dla testów może inny system. Albo na nowo postawić. Trochę roboty no ale może coś pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 ja proponuje sciagnac np. Ubuntu Live CD i na nim sprawdzic czy dziala natywna rozdzielczosc. Jesli tak to prawdopodobnie wina jest po stronie systemu. W takim przypadku mozesz jeszcze sprobowac wymusic ja Powerstrip'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marminho Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Więc najpierw spróbowałem PowerStripem, ale nie działało za bardzo, zainstalowałem betę Win 7, i też nie śmigało. Wróciłem do Visty, i spróbowałem ręcznie - najpierw włączała się rozdzielczość ale z paskami, po kilku próbach innych rozdzielczości jeszcze raz natywna i włączyła się i działa :lol2: Ale ciekaw jestem jak to będzie wyglądać w grach czy będę miał ją do wyboru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...