Skocz do zawartości
robrzesz

Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

A co myślicie o takim rozwiązaniu:

Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/

Płyta główna: ASRock P45TS /intel P45/

Pamięć RAM: Goodram 4GB (2x2GB) PC800 CL5

Dysk twardy: Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12

Karta graficzna: TwinTech GeForce 9800GTX+ 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI

Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223F SATA (black)

Obudowa: Cooler Master Elite 331 + jakiś wiatrak na przód

Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W SLI rev.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q8200/Q8300 w życiu nie brać. Max stabilne na tym procku przy sensownym napięciu to 3,2-3,3ghz. Już lepiej Phenoma II X3+Asrock A780GXH/AOD790GX lub Biostar. Lepsze OC i możliwy 4 rdzeń. Pod tego procka każda będzie dobra i niema co kierować się zasadą że Biostar lepszy bo ma lepszą ,,renome,, niż ASRock :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, że dalej grzebię w starym temacie, ale muszę podzielić się z Wami pewnymi spostrzeżeniami.

Otóż, jak wiecie, dzięki kolegom z forum :rolleyes: mam wreszcie swój wymarzony komputer:

Chcąc pochwalić się nim znajomemu prowadzącemu sklep z komputerami w moim mieście, pokazałem mu "moją" konfigurację. Ów spec, obejrzawszy ją, wyraził się tymi słowami: "To jakiś marketingowy szajs!" Spytałem, dlaczego? Stwierdził, że:

1. płyta główna "do du..y" - dawno się takich nie produkuje, a poza tym firma robi tylko szajs,

2. karta graficzna - jakaś nie znana firma, a poza tym już nie opłaca się stosować GeForce-a,

3. obudowa też "do du.y",

4. OCZ już nie produkuje zasilaczy.

Poprosiłem go, aby dał swoją propozycję zmian w tym konfigu. Oto co wymyślił ten "Wielki Znawca":

Procesor: może zostać,

Płyta główna: Gigabyte GA-EG31M-S2 (ponoć rewelacyjna - cena ok. 320 zł),

Pamięć RAM: lepiej dać 4GB w jednej kości, a jeszcze lepiej 2x4GB w dualu,

Dysk twardy: ostatecznie może zostać, ale lepszy byłby Samsung z 32MB cache,

Karta graficzna: jeśli upieram się przy GF 9800GTX+, to najlepszą firmą jest PALIT, porównywalny z tą kartą jest Radeon HD4670,

Nagrywarka: może być,

Obudowa: Najlepsze obudowy robi TRACER - proponuje model Grandee PFC TRO-868,

Zasilacz: Modecom Premium 500W - a poza tym tu powinien być zasilacz o mocy co najmniej 750W.

Za to wszystko "Wielki Pan Komputerowiec" życzy sobie prawie 3200 zł. I co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pier....li głupoty.

ASRock robi dobre i złe płyty teraz. To jest jedna z lepszych.

Można tez było kupić hd4850, ale są podobne wydajnościowo i cenowo.

Tracer i dobre obudowy? On chyba nie widział żadnej obudowy normalnej firmy.

Zasilacz może być OCZ.

Po co komu 8gb ramu?

Płytę słaba w porownaiu do ASrocka dał.

9800gtx+ Jest o wiele lepsza od hd4670.

Modecom Premium 500W= Modecom FEEL 500W, czyli wyrób zasilaczopodobny.

I do tego 3200zł.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, fajnych masz znajomych co ci taki kit wciskają, gorzej jeśli on naprawdę wieży w to co mówi...

Już sama propozycja zmiany dobrego zasilacza OCZ na Feel'a dużo mówi na temat tego sprzedawcy i nie ma sensu więcej pisać :)

A może to prowokacja? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, co on pieprzy. Co do AsRocka to juz w ogole masakra, niech zalozy sobie internet, bo jego info jest sprzed 5 lat chyba.. Plyta co najwyzej dobra ta jego, ale do 45ts nie moze sie bardzo rownac. Firma mu nie znana, lol to ze twintech nie sprzedaje setek kart u nas nie znaczy ze jest zły. Swoja droga, jezeli jemu pracownikowi sklepu marka jest nieznana to gratuluje, on tam zamiata czy uklada towar ? GTX+ to GTS250, baardzo porownywalny z 4850 (momentami wyprzedza) i to ze ATI wypuscila nowe karty ktore sa bardzo fajne nieznaczy ze nvidia jest nieoplacalna, u ciebie akurat wychodzi remis(98GTX+ i 4850), wiec to wolna wola jaka karta. O system to on sie w ogole pytal ? Nie ma to jak sprzedawac 8gb ramu komus kto ma xp lub viste 32bit. Zreszta nawet jesli, to do czego przyda sie ten ram..

Ps. sam mam Tracera, wyglada jak statek kosmiczny i mam nadzieje ze odleci, bo to szajs. Jest lekka ;/ przez co ja rzuca i halasuje troche, a ogolnie jest slabo spasowana, ja jej nie oszczedzam, ale te "kosmiczne" przyciski juz dawno odlecialy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. sam mam Tracera, wyglada jak statek kosmiczny i mam nadzieje ze odleci, bo to szajs. Jest lekka ;/ przez co ja rzuca i halasuje troche, a ogolnie jest slabo spasowana, ja jej nie oszczedzam, ale te "kosmiczne" przyciski juz dawno odlecialy

I to jest cały Tracer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Miodnyj

Aż się popłakałem ze śmiechu hehehehe :)

ga-g31m-s2l to megawypasiona płyta i dlaczego ów znajomy chciał Ci ją wcisnąć za 200% wartości tak jak resztę shitu?

Otóż dlatego że nabrał szajsu na magazyn którego nikt normalny nie chce,więc teraz jeleni szuka żeby się pozbyć i jeszcze znajomka skroić z kapuchy.

Już nie raz widziałem "megawypasy" za kosmiczne kwoty składane komuś przez znajomego właściciela sklepiku "komputerowego".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e8400 jest nieopłacany.

No zbyt drogi, ale wo niektórych gier będzie jednak lepszy. W standardzie sie go nie poleca z powodu wygórowanej ceny, pomimo, że proc jest bardzo dobry.

seagate od jakiegoś czasu robi słabe dyski.

Dyski są bardzo wydajne, szybkie i mało trwałe i awaryjne. Generują problemy. Maxtor to teraz też seagate tylko tańszy.

Lepsze dyski to Samsung F2 500gb (1 talerz) i WD AAKS 640GB.

Karta graficzna: jeśli upieram się przy GF 9800GTX+, to najlepszą firmą jest PALIT, porównywalny z tą kartą jest Radeon HD4670,

Zasilacz: Modecom Premium 500W - a poza tym tu powinien być zasilacz o mocy co najmniej 750W.

Kolega ze sklepu Cię wkręca. Sory, ale to jest szajs.

G31 nie kręci się wcale z powodu chipsetu, płyta warta max 150zł.

ram 2*2GB bezwzględnie, dodatkowa wydajność gratis w dual chanell

9800GTX jest znacznie lepszy od 4670, i droższy. Raczej nieopłacalny.

Obudowę tracer przerób na doniczkę i wyhoduj w niej kwiaty, znacznie lepiej spełni się w tej roli, niż jako miejsce dla komputera, choć dla podanego powyżej zestawu to nawet była by do pary ;)

Modecom premium to rasowy szajs, typowy przykład, że 500W może być gorsze od 350W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdźcie do Proline w Dąbrowie Górniczej, goście się upierają, że jak podkręcimy E5200 stracimy gwarancję. Powiedzieli mi, że za dużo bzdur czytam na forach i E5200 lepiej nie podkręcać bo nowe sztuki cienko podkręcić nawet o kilka MHz a tak poza tym to ich defaultowa moc starczy w zupełności każdemu. BTW ten znajomy z choinki się chyba urwał! ;)

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, że dalej grzebię w starym temacie, ale muszę podzielić się z Wami pewnymi spostrzeżeniami.

Otóż, jak wiecie, dzięki kolegom z forum :rolleyes: mam wreszcie swój wymarzony komputer:

Chcąc pochwalić się nim znajomemu prowadzącemu sklep z komputerami w moim mieście, pokazałem mu "moją" konfigurację. Ów spec, obejrzawszy ją, wyraził się tymi słowami: "To jakiś marketingowy szajs!" Spytałem, dlaczego? Stwierdził, że:

1. płyta główna "do du..y" - dawno się takich nie produkuje, a poza tym firma robi tylko szajs,

2. karta graficzna - jakaś nie znana firma, a poza tym już nie opłaca się stosować GeForce-a,

3. obudowa też "do du.y",

4. OCZ już nie produkuje zasilaczy.

Poprosiłem go, aby dał swoją propozycję zmian w tym konfigu. Oto co wymyślił ten "Wielki Znawca":

Procesor: może zostać,

Za to wszystko "Wielki Pan Komputerowiec" życzy sobie prawie 3200 zł. I co o tym myślicie?

radzę zmienić kolegów :)

asrock polepszył się ostanimi czasy. chciałbym zauważyć, że asrock nie robił nigdy złych płyt(wkońcu ma wsparcie asusa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta to low end i gdzie 320 za nią .. Na jego nieszczęście 8Gb do niej nie wejdzie. Z resztą, już wszystko zostało powiedziane.

G31 nie kręci się wcale z powodu chipsetu

Troszkę się kręci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi