gomez111 Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Karta zapowiada się extra. Jedyny problem to ich spory wysyp w ostatnim czasie. Cieżko będzie ludziom wyprzedawać karty kupione w ciągu niecałego roku hd3850, hd4670, hd4830. Jestem ciekaw bo nigdzie niemogę znaleźć jak wygląda prądożerność w stosunku do hd3850. Co do zużycia prądu to jak ktoś zakupi sobie hd4770 mógłby zmierzyć czas jednego obrotu tarczy licznika na starej i nowej grafie. Łatwo będzie przeliczyć różnice w poborze prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Za kilkadziesiąt złoty są do kupienia mierniki prądu, takie podłączane w gniazdko ;) troche lepsza metoda niż mierzenie obrotów tarczy licznika :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 A wiadomo coś o low endzie od Ati w niższym procesie ? Bo to rozumiem jest mainstream. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez111 Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Wątpie :) Metoda 100% pewna bo oblicza rzeczywiste zużycie prądu bez żadnej tolerancji +/- wynikającej z jakości miernika. Dla w pełni satysfakcjonujacego pomiaru można by jeszcze zmierzyć 1 obrót licznika przy włączonej żarówce 100W żeby mieć punkt odniesienia. Matematyka nie kłamie, a miernikom się zdarza :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Wątpie :) Metoda 100% pewna bo oblicza rzeczywiste zużycie prądu bez żadnej tolerancji +/- wynikającej z jakości miernika. Dla w pełni satysfakcjonujacego pomiaru można by jeszcze zmierzyć 1 obrót licznika przy włączonej żarówce 100W żeby mieć punkt odniesienia. Matematyka nie kłamie, a miernikom się zdarza :D Ke??? Każdy licznik energii elektrycznej ma klase dokładności , wtedy dowiesz się jaki mają błąd pomiarowy. Niektóre zakłady energetyczne do niedawna stosowały liczniki nawet bez klasy dokładności :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez111 Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Kee ?? Mierniki też mają klase dokładności. Pozatym niesądze żeby energetyka pozwoliła sobie na slabej jakości liczniki. Tak czy siak nawet jeśli przesunięcie w pomiarze +/- X% byłoby stałe to i tak można obliczyć dokładną różnicę w poborze prądu pomiędzy dwoma kartami. Liczniki z energetyki to niejednoręki bandyta więc pewnie aż tak nieoszukują :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 A bedziesz na czas pomiaru odlaczal lodowke i wszystko inne co masz w domu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Ale znając nasz kraj i mentalność ludzi którzy w nim żyją wiadomo w którą stonę będzie błąd przesunięty :lol2: BTW osobiście czekam na tą bogatszą wersję lub na wytwór AUSA z serii Matrix, ale i tak karta będzie wyjmowana z kompa gdy nie będzie się giercowało :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 ...ale i tak karta będzie wyjmowana z kompa gdy nie będzie się giercowało :wink:serio to mówisz??? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez111 Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 A bedziesz na czas pomiaru odlaczal lodowke i wszystko inne co masz w domu? Tak, raz na rok czy dwa jak odłącze lodówkę to ręce mi nieodpadną :lol: Ale miernik to też opcja tyle że mi jest niepotrzebny. Wracajmy już do tematu hd4770 :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Ok jak sie komus nudzi :) @oliver21 Ty tak na serio ? Zakladajac , ze plyta glowna z integra ciagnie zawsze tyle samo prad czy IGP dziala czy nie, odlaczasz grafike ktora w idlu ciagnie z 20W , liczac ze komp chodzi 24h na dobe i grasz jakies 2-3h to oszczedzisz ile z pol kilowatogodziny ? Srednia cena w Unii to ok 10 eurocentow czyli jestes jakies 20-30 gr do przodu dziennie. Nie wiem jak twoj , ale ja swoj czas poswiecony na babranie sie w kompie cenie nieco wyzej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Szybkie pytanko: To: Sapphire Radeon HD 4850 Toxic 512MB DDR3 PCI-E OEM - Link czy czekać na to: Gigabyte Radeon HD 4770 512MB DDR5 PCI-E BOX - Link Z góry grzecznie podziękował za odpowiedź ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 (edytowane) jak masz wydawać 650 na 4850 to już lepiej gtx 260 za ok 700zł.. 4770 są fajne ale ceny szybko spadną zapewne do ok 360-380zł więc opłacasię poczekać ten tydzień czy dwa... ok 450zł to nie jest dobra oferta bo od ok 500 zaczynajają się już gdzie niegdzie 4850-ki... Edytowane 4 Maja 2009 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 jak masz wydawać 650 na 4850 to już lepiej gtx 260 za ok 700zł.. (...) Dokładnie. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=17703 :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Szybkie pytanko: To: Sapphire Radeon HD 4850 Toxic 512MB DDR3 PCI-E OEM - Link czy czekać na to: Gigabyte Radeon HD 4770 512MB DDR5 PCI-E BOX - Link Z góry grzecznie podziękował za odpowiedź ;) W tym samym sklepie za 407zł Drobny szczegół, że chwilowo wywiało. Przy różnicy w cenie 150zł na pewno 4770. Cichsze, chłodniejsze, mniej prądu żre. Wydajność bardzo zbliżona i opłacalny CF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czullo Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 I to nie 407 ale juz 399,00 zł ;) ceny leca w dół :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 jak myślicie czy przy moim zasilaczu da rade ten radeonik? bo te 250zł to nie dużo i mógłbym tyle dorzucić i sobie sprawić dużo lepszą karte choć nie gram ale czasem się zdarzy :) dopowiem tyle że ta delta ma 18A na linii 12V czyli z prostego rachunku wychodzi niby 216W i także sprawdzałem miernikiem napięcia i są bardzo stabilne (wahania mniej niż 1%) gdyż max linie 5V dochodzi do 5,11 a 12 schodzi do 11,73 ale to przy procku 3,25 i 1,45V i grafie podkręconej. może ktoś teraz wkładał tą grafe do takiego zasilacza to bym prosił o opinie no i ogólnie jak myślicie serio ta grafa bierze tak mało prądu jak w obiecują i dało by rade czy bez nowej zasiłki nici z kupna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Myślicie, że duże będą straty 4770 CF na PCI 16x/4x? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Tak. Min 8x/8x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 (edytowane) Przepraszam bardzo, że uraziłem fanów Ati chcąc wyjaśnić nieścisłość w podawanych parametrach. No ale cóż. Wiara, nadzieja, Ati... :D Wcale nie twierdzę, że tak nie jest, jednak podziwiam wiarę w obiektywność jednego testu. Już się nie odzywam, by nie drażnić lwa, tudzież karmić trolla. Edytowane 4 Maja 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 12 schodzi do 11,73 ale to przy procku 3,25 i 1,45V i grafie podkręconej.A ile ma w idle i bez oc na 12-tce - może rozkalibrowany miernik ? Bo jak ~12 to już trochę wydaje mi się za dużo chcesz wrzucić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 właśnie sprawdzałem też z procesorem ustawionym na 1.2GHz i 1.25V a na grafice to o połowę takty zmniejszyłem i na 12V było 11,86V a na 5V było 5,09. miernik jest ok napisałem, że wahania na liniach są bardzo małe i nawet nie 1% ale zastanawiam się czy podoła. bo jak bym miał kupować zasilacz to raczej już bym kupił 8800GTS z dobrym OC bo jednak raczej troszkę lepszy jest od tego radzia jak myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 http://enthusiast.hardocp.com/article.html...GVudGh1c2lhc3Q= <- w sumie wniosek jasny Masz maly monitor chcesz grac niskie rozdzialki w ymaksowanym AA bierzesz radeona, masz monitor z 1920x1200 lub wiekszy wtedy mozna myslec na GTS250/4850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Hmm, karta prezentuje się ciekawie, ale do CF jednak trzeba mieć szybki procesor :D Jakbym taki ja chciał zaszaleć 2xHd4770 to jednak mój cep 'troche' by to ograniczał.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 (edytowane) ja chyba kupie tą kartę trochę z ciekawości a trochę ze zniecierpliwienia. Kompletowałem sobie komputer przez ostatnie miesiące i jakoś tak mi się flota skończyła ^^, zabrakło na grafikę. Dojadę na niej do jesieni a wtedy... zobaczymy co nowego wyjdzie. Jak ktoś natknie się na model z tą lepszą sekcją zasilania to niech wklei link. Póki co widziałem wszędzie te biedniejsze. Hmm, karta prezentuje się ciekawie, ale do CF jednak trzeba mieć szybki procesor :D Jakbym taki ja chciał zaszaleć 2xHd4770 to jednak mój cep 'troche' by to ograniczał.... w sumie też mnie korci.... Edytowane 4 Maja 2009 przez ZlyDzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Hmm, karta prezentuje się ciekawie, ale do CF jednak trzeba mieć szybki procesor :D Jakbym taki ja chciał zaszaleć 2xHd4770 to jednak mój cep 'troche' by to ograniczał....Mysle,ze wiecej niz troche :wink: Kiedys mialem 8600gt w sli,to brisek 2,8 mial z nimi problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 (edytowane) http://enthusiast.hardocp.com/article.html...GVudGh1c2lhc3Q= <- w sumie wniosek jasny Masz maly monitor chcesz grac niskie rozdzialki w ymaksowanym AA bierzesz radeona, masz monitor z 1920x1200 lub wiekszy wtedy mozna myslec na GTS250/4850. Nie przesadzaj, 4850 na HD to bym nie puszczał ;) Do max 1680x1050 zarówno 4770 jak i 4850/250. Powyżej to 4870/4890 i 260 Edytowane 4 Maja 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhmih Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 bo jak bym miał kupować zasilacz to raczej już bym kupił 8800GTS z dobrym OC bo jednak raczej troszkę lepszy jest od tego radzia jak myślicie? wedlug testow 4770 jest szybszy od 8800/9800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Po oc hd4770 będzie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 (edytowane) Na pewno będzie szybszy, bądź co bądź 8800 to na dzisiejsze standardy karta stosunkowo szybka, aczkolwiek stara :D HD4770 O/C jak wyżej napisali będzie jeszcze lepiej (a wydaje mi się, że O/C będzie bardziej niż przyzwoite :) poczekajcie na pierwsze vmody xD ) PS a to 'troche' w przypadku mojego cepa jest specjalnie w cudzysłowie ;) . Edytowane 4 Maja 2009 przez Kudl4ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...