OCM4n14k Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Quad Data Rate (QDR)=DDR5 :P. QDR to poprawna nazwa pamięci potocznie zwanych DDR5 ;). Różnica w chłodzeniu, poza tym Gainward to Palit. Edit: @Down Zasilacz może nie wydolić jeśli to szef z mocną linią 5v. Jeśli to Chieftec z dobrą linią 12v to da rade na luziku. Edytowane 13 Czerwca 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swistaq Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 HD4850 jest trochę lepsza od hd47700. Jaką masz resztę sprzętu? Sprzęt uaktualniłem w sigu (wiem śmiech itd). Tak naprawdę to przymierzam się na E5200 i P5B Premium szukam właśnie do tego wszystkiego grafy pamiątki chyba pójdą GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO. Dyski, chłodzenie, zasilacz ten co mam chcę zostawić i tutaj pytanie czy on to wszystko uciągnie? Zwłaszcza że chciałbym zrobić max OC wszystkiego na powietrzu. (Docelowo w to wszystko chcę wsadzić Q9550 ale myślę dopiero jak się cena zjedzie po usadowieniu się na rynku i7/i5). Quad Data Rate (QDR)=DDR5 :P. QDR to poprawna nazwa pamięci potocznie zwanych DDR5 ;).ups -.- to sorka myślałem że chodzi o ddr4, czy te modele podane powyżej to jest rozsądna cena i dobre modele ? (sorry za offtop) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Zdecydowanie te dwie 4850'tki są w tej chwili najbardziej opłacalnymi kartami na rynku. Do tego sprzętu, który masz zamiar kupić karta ta będzie idealna. Powiedz jeszcze tylko jedną rzecz, w jakiej rozdzielczości masz zamiar grać? Edytowane 13 Czerwca 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ten Chieftec powinien sobie poradzić bez oc. Z oc już będzie gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swistaq Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zdecydowanie te dwa 4850 są w tej chwili najbardziej opłacalnymi kartami na rynku. Do tego sprzętu, który masz zamiar kupić karta ta będzie idealna. Powiedz jeszcze tylko jedną rzecz, w jakiej rozdzielczości masz zamiar grać? Mam teraz SyncMastera'a 2233BW lata w 1680x1050 natywnie więc o tym myślałem. A co do tych dwóch kart to tak właściwie czym one się różnią ? Bo tak na oko to tylko nazwą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Różnica polega właśnie na innej nazwie i na nieco innym chłodzeniu :P. Pisałem o tym w pierszym poście na tej stronie robiąc tzw. "edit" ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swistaq Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 ciach Zasilacz może nie wydolić jeśli to szef z mocną linią 5v. Jeśli to Chieftec z dobrą linią 12v to da rade na luziku. http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zas...tec_ATX410.html Opis zgadza się z tym co mam na tabliczce na moim PSU. Nie znam się szczerze mówiąc czy to jest mocna czy słaba 12v: Prąd dla +5v (A) 30; Prąd dla +12v (A) 15/18 Sądząc po opisie to mam pecha :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Quad Data Rate (QDR)=DDR5 :P. QDR to poprawna nazwa pamięci potocznie zwanych DDR5 ;).GDDR5 to nie QDR. taktowanie efektywne tych pamięci wyznacza się mnożąc rzeczywiste x4. Oczywiście, nie ma róży bez kolców, bo rozkazy są wciąż przesyłane aż 4 razy wolniej niż same dane (inaczej byłyby to pamięci QDR – Quad Data Rate), co wynika z faktu, że są one przesyłane tylko po jednym zboczu sygnału (przeciwnie do danych, które są przesyłane po obydwu) jak i częstotliwość jest dwa razy mniejsza. http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4400 Edytowane 13 Czerwca 2009 przez WestCoach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zas...tec_ATX410.html Opis zgadza się z tym co mam na tabliczce na moim PSU. Nie znam się szczerze mówiąc czy to jest mocna czy słaba 12v: Prąd dla +5v (A) 30; Prąd dla +12v (A) 15/18 Sądząc po opisie to mam pecha :( No nie jest za rewelacyjnie ale bez OC powinien dać rade. 4850 nie jest wymagającą kartą. Zmienisz sobie jak będziesz Quada wstawiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) GDDR5 to nie QDR. taktowanie efektywne tych pamięci wyznacza się mnożąc rzeczywiste x4. Oczywiście, nie ma róży bez kolców, bo rozkazy są wciąż przesyłane aż 4 razy wolniej niż same dane (inaczej byłyby to pamięci QDR – Quad Data Rate), co wynika z faktu, że są one przesyłane tylko po jednym zboczu sygnału (przeciwnie do danych, które są przesyłane po obydwu) jak i częstotliwość jest dwa razy mniejsza. http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4400 Huh, a myślałem, że rozkazy są przesyłane po dwóch zboczach. Mój błąd ;). W takim razie DDR5 to "prawie" QDR. Edytowane 13 Czerwca 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 pojawiły się te karty na allego, cena średnia:( , ale przy obecnej dostępności zdecydowałem się nabyć: http://allegro.pl/item663457289_512mb_xfx_...z_40nm_xxx.html http://allegro.pl/item663465676_512mb_msi_...00mhz_40nm.html HD4850 niestety bardzo obciążyłby mój zasilacz (chieftec 360W:p), do tego kłopotliwe jest jego schłodzenie przy jako-takiej ciszy (wiem, wiem, accelero s1, ale to jest prawdziwy kolos i nie wiem czy bym zmieścił w obudowie, poza tym to wydatek ponad 100pln z przesyłką i turbo-module) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Podales sprzedajacego, ktory juz kilka razy byl tu "opisywany". Lepiej go sobie darowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 co z nim nie tak? jeszcze nie wpłaciłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) pojawiły się te karty na allego, cena średnia:( , ale przy obecnej dostępności HD4850 niestety bardzo obciążyłby mój zasilacz (chieftec 360W:p), do tego kłopotliwe jest jego schłodzenie przy jako-takiej ciszy (wiem, wiem, accelero s1, ale to jest prawdziwy kolos i nie wiem czy bym zmieścił w obudowie, poza tym to wydatek ponad 100pln z przesyłką i turbo-module) 3306776[/snapback] co z nim nie tak? jeszcze nie wpłaciłem... możliwe problemy z gwarą a glaciator asusa to może cichy jest? na 4850 jest cichy W sumie ja też bym wolał 4770 tylko w jakimś sensowniejszym sklepie Edytowane 16 Czerwca 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) a glaciator asusa to może cichy jest? ech. i tak źle i tak niedobrze... hd4770 bardziej mi się widzi z prostego rachunku: pobiera góra 80W (są takie testy w których wychodzi 4X W, ale w te nie wierzę...) mój zasilacz (szef HPC 360-202DF) udostępnia 17A na linii +12V =204W, przy phenomie x3 8650, który pobiera ok. 75W zostaje mi niewiele na resztę komponentów. hd4850 = 110W, więc na zasilenie dysku, dvd, i wiatraczków miałbym niecałe kilkanaście wat - zasilacz podczas gier chodziłby maksymalnie obciążony. kupienie czegokolwiek nowego sensownego to wydatek 200pln Edytowane 16 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Chyba jest trochę głośny z tego ci piszą na necie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Chyba jest trochę głośny z tego ci piszą na necie.Ty opierasz się na opiniach w necie, ja na własnych doświadczeniach :wink: (...)hd4770 bardziej mi się widzi z prostego rachunku: (...)Bo to imo lepszy wybór. Jak już ją dostaniesz (wiesz czy mają na stanie w ogóle?) to zamieść jakąś recke z fotkami. Edytowane 16 Czerwca 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) recka będzie w lipcu:( sesja do 2.VII) edit: przed kupnem zapytałem. mają na stanie. Edytowane 16 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Ja wczoraj pytałem w kompuzgredziku u siebie i powiedzieli ze jak chce, to może być na dziś. Jednak ceny to mają z sufitu chyba. Edytowane 16 Czerwca 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 No cóż prawa rynku a towar deficytowy ;) Już sa zapowiedzi 4790 który ma byc tez tani a wydajnościowo pomiędzy 4850 a 4870 i znowu sie namiesza. Tyle że wszystko zalezy od dostępności bo jak znowu będzie karta widmo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 tak, 4790 ma być, ale na chipie od 4890, czyli 55nm. Wszystko wskazuje na to, że uzysk w technologii 40nm jest niewielki. Dlatego szykują na nowe premiery kart takich jak 4730, 4750, 4790 - wszystko to są wariacje na temat stareńkiego rv770 w 55nm. Tutaj o dostępność bym się nie martwił, gdyż mają technologię już dopracowaną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wahoo Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Kto uważa, że 499zł to było za dużo? Okazja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Ty opierasz się na opiniach w necie, ja na własnych doświadczeniach :wink: Z tego typu sprzedawcami bylo sporo problemów np. z tym że ludzie nie mogli doprosić się o paragon lub fakturę itp. itd. Do tego jeszcze jedna sprawa, że firma jest firmą widmo :) Bez adresu itp itd. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Panowie, czekam na tego 4770 i czekam, pojawiły się na allegro ale czy warto kupować już teraz? Interesuje mnie bardziej ta pełna nie obcięta z sekcji zasilania wersja... Coś wiadomo na jej temat? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Panowie...WTF, patrze nowa karta, patrze 40Nm, fajnie, patrze na suche dane (128bit SIC!) mysle sobie, ale kupa...patrze na testy szok... Jakim cudem ta karta jest porownywalna z 4850, skoro na papierze jest wyraznie slabsza (mniej wszystkiego:P)? Odkąd pamiętam 128bit bylo zawsze waskim gardłem... moze mnie ktos oswiecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swistaq Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 moze mnie ktos oswiecic?Ależ proszę Cię bardzo :rolleyes: Zobacz na rodzaj pamięci użytej na tej karcie - to jest GDDR5, refki 4850 latają na GDDR3, biorąc pod uwagę to że GDDR5 przesyłają dwa razy więcej danych na "tik" zegara niż GDDR3 wychodzi praktycznie na to samo. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) Ależ proszę Cię bardzo :rolleyes: Zobacz na rodzaj pamięci użytej na tej karcie - to jest GDDR5, refki 4850 latają na GDDR3, biorąc pod uwagę to że GDDR5 przesyłają dwa razy więcej danych na "tik" zegara niż GDDR3 wychodzi praktycznie na to samo. Pozdrawiam. aa faktycznie zapomnialem ze 4850 refki sa na ddr3...myslalem o ddr5..^^ http://www.hexus.net/content/item.php?item=18281&page=8 Co nie zmienia faktu ze czasem ona 4870 przesciga!:o http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html Co jest wrecz niemozliwe Edytowane 17 Czerwca 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Co nie zmienia faktu ze czasem ona 4870 przesciga!:o Co jest wrecz niemozliwe 8O W którym miejscu? Na hexus masz CF z tych kart, a na benchmarku wyniki są przecież niższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 :oops: :oops: :oops: :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Panowie...WTF, patrze nowa karta, patrze 40Nm, fajnie, patrze na suche dane (128bit SIC!) mysle sobie, ale kupa...patrze na testy szok... Jakim cudem ta karta jest porownywalna z 4850, skoro na papierze jest wyraznie slabsza (mniej wszystkiego:P)? Odkąd pamiętam 128bit bylo zawsze waskim gardłem... moze mnie ktos oswiecic? Topik ma ledwo 13 stron a ty takie pytania zadajesz...ehh ręce opadają ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...