Skocz do zawartości
Tiamath

Kontroler Raid

Rekomendowane odpowiedzi

kupic cos takiego zamist raid-a programowego( z płyty głownej asus maxumus formula):

http://www.allegro.pl/item619201057_pci_4x..._1_5_10_01.html

Czy po zakupie mój procek przestanie być obciążony ze względu że zajmie sie tym kontroler?

Szukam bowiem kontrolera raid dla dysków sata 3-4 najlepiej na Pc-X bowiem te na pci chyba nie będa tak wyadajne jesli się myle to prosze mnie poprawić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Co prawda istnieją kontrolery raid nadzorowane przez sieć, jednak chyba nikt nie uznaje ich za sprzęt sieciowy -> patrzysz czasem na nazwę działu?

Sil3124 nie jest kontrolerem Raid - funkcjonalność tą zapewnia soft, tak samo jak na mobo.

Szukam bowiem kontrolera raid dla dysków sata 3-4 najlepiej na Pc-X bowiem te na pci chyba nie będa tak wyadajne jesli się myle to prosze mnie poprawić...

Nie istnieje taka magistrala... aaa może chodziło Ci o PCI-X? - jest wydajna, ale nie masz takiej w swoim komputerze - z kolei na PCI-e ten kontroler raczej nie zadziała :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o PCI-X , ale PCI także mam w kompie i wnisokuje po przepustowości że PCI-X jest wydajniesze od PCI. Mój link odnosi sie do kart na magistar PCI bo akurat taką znalazłem na aledrogo pod 4 dyski sata. Pytanie brzmi czy takie kontrolery raid w takiej cenie opłaca sie brać bo one już potrafia ulżyc prockowi w kompie a może dopiero te droższe ponad 1000zł.

Nie wiem ale dla mnie to jest sprzęt sieciowy...fakt że to nie raod za 3000 ale to jest jakas namiastka tego...więc to tez raid

Edytowane przez Tiamath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Pytanie brzmi czy takie kontrolery raid w takiej cenie opłaca sie brać bo one już potrafia ulżyc prockowi w kompie a może dopiero te droższe ponad 1000zł.

Odpowiedź brzmi: to nie jest kontroler raid - w niczym nie odciąży CPU, ponieważ działa tak samo jak ten który masz na mobo - więc musisz celować w "te droższe"

Chodziło mi o PCI-X , ale PCI także mam w kompie...

W kompie masz PCI-Express - łapy opadają, nawet nie zadałeś sobie trudu przeczytania instrukcji do mobo.

Nie wiem ale dla mnie to jest sprzęt sieciowy...

:blink: aaa, to przepraszam... :ploom: :lol:

edit: nie będę podbijał tematu:

Chłopie PCI - X to skrót od PCI-Express...

Buahaahaahaahaa :plum:

... dla mnie jesteś mistrzem :lol:

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie PCI - X to skrót od PCI-Express...

Dziękuje za porade ponieważ w błąd wprowadziło mnie kilka opisów w tanich kontrolerach raid gdzie także sa procesory ale ich wydajnośc pozostawia co najmniej wiele do zyczenia.

Wydadej 15000 zeta to jednak za dużo jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi