nietoperzoo Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam. Jakiej prędkości wentylatorów użyć aby było wydajnie i nie głośno. Chodzi mi o wentylatory do obudowy na tył i przód 92 mm. Z przodu będzie filtr przeciwkurzowy Akasa. Myślałem żeby z tyłu dać 800 rpc a zprzodu 1200. Dobrze będzie? Słyszałem że z tyłu nie może być za szybki bo będzie za szybko zabierał powietrze i nie schłodzi komponentów . To prawda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jaka masz obudowe i ile tych wentylatorkow tam chcesz pchac ? liczba rpm to nie wszystko, liczyy sie jeszcze ksztalt lopatek, lozysko i takie tam, jesli ma byc cicho, czyli krotko mowiac jakiej firmy te wentylatorki chcesz kupic ? Czasem przy 800 rpm moga byc i glosniejsze niz niektore 1200, lub miec na przyklad wieksza przepustowosc mimo mniejszej predkosci obrotowej, kwestia kompromisu... Krotko mowiac Arctic Cooling bym unikal, ale zapoluj na aukcjach madtechu, czy tam 4seazon teraz za Nexusami, mozna za grosze kupic, maja w zestawie silikonowe kolki i sa na prawde fajne, niezla kultura pracy, dosc wydajne itd... Od kad ich nakupilem okazyjnie spory zapas powywalalem wszystkie inne, oczywiscie mam je pod regulatorem. Na pewno lepsze to niz AC i Acutake, sa bardzo trwale i przyjemnie pracuja (Acutake sa fajne przez miesiac gora 2 :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowson Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Ja osobiście polecałbym NoiseBlocker Black Silent XL1 120 mm (ok. 40zł), mam takie dwa, jeden z przodu (namiastkę filtru kurzu mam wbudowaną w panel przedni obudowy), a drugi wyciągający z tyłu. Przy 1000 obr./min są prawie niesłyszalne. W zestawie są dodane kołeczki gumowe. Co do wersji 92 mm to NoiseBlocker Black Silent XE1 / XE2 92 mm chodzą na 1400 i 1700 obr./min więc są trochę głośniejsze. Jeśli by ci wydajność nie wystarczyła weź na tył wersje NoiseBlocker Black Silent XL2 120 mm która kręci się na 1400 obr./min. Jeśli jesteś fanem ciszy to bierz w ciemno Noctua NF-B9 (ok. 80zł) ale to już sporo kosztuje. Co do przepływów powietrza to różne są szkoły. Ogólnie z tyłu masz dodatkowo zasilacz, który również wywiewa powietrze, więc dla równowagi przydałby się większy wentylator z przodu. Ja mam dwa takie same i jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nietoperzoo Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Do mojej obudowy nie wejdzie większy niż 92 mm. Mam jakiegoś tracera. Tylko nie piszcie żebym wymienił. Myślałem nad Fander FX92-B oraz NoiseBlocker Black Silent XE1. Włąśnie zauważyłem że nie ma ich w wersji 800 rpm :/ Chyba wezme tego Fandera bo ma mniejszą prędkość 1200 rpm i lepsze parametry. Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...