Skocz do zawartości
homzik

Zacinajacy Sie Dzwiek Na Viscie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od pewnego czasu mam problem z odtwarzaniem dzwieku na Viscie - zacina sie na okolo sekunde co kilkanascie-kilkadziesiat sekund niezaleznie od tego czy odtwarzany jest plik mp3/ogg/flac/avi/wmv/mpg na winampie/foobarze/windows media playerze/media player classic/bestplayer itp.

Na poczatku myslalem, ze to wina Xonara DX, wiec sciagnalem najnowsze sterowniki - nie pomoglo. Wlaczylem zintegrowanego Realteka, podpialem do niego glosniki - to samo. Moze wiec trzeba bedzie przeinstalowac Viste? Albo poczekac na Service Pack 2, choc watpie aby pomogl...

Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opis kompa macie w sygnaturce, zly raczej nie jest...

moze chodzi o to, ze procesor zmienia sobie zegar/napiecie zeby oszczedzac energie i stad te skoki?

albo o to, ze plyta gigabyte tez ma jakies algorytmy oszczedzajace energie przy malym obciazeniu kompa i stad to zacinanie dzwieku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opis kompa macie w sygnaturce, zly raczej nie jest...

moze chodzi o to, ze procesor zmienia sobie zegar/napiecie zeby oszczedzac energie i stad te skoki?

albo o to, ze plyta gigabyte tez ma jakies algorytmy oszczedzajace energie przy malym obciazeniu kompa i stad to zacinanie dzwieku?

Mam płytę Gigabyte z aktywnym oszczędzaniem energii (zmniejsza automagicznie taktowanie CPU kiedy nie jest intensywnie używany), procesor AMD X2 3600+ i jak widać nie mam problemów z opóźnieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ma ktos jakis pomysl jak pozbyc sie tego problemu?

Powyłączaj w BIOS wszystko czego nie używasz (kontrolery EIDE, LPT, COM itd.). Ew. ustaw domyślne taktowania. Albo wyciągnij zupełnie kartę dźwiękową i zobacz czy przy aktywnej samej zintegrowanej jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie przerywania mu szaleją. Ściągnij sobie jeszcze Process Explorer 11 i tam na liście będzie wykorzystana moc procesora w tym celu.

O w morde dużo procesów ja bym zapodał latency checker i wyłanczał wszystko po kolei żeby wyeliminować szkodniki. A jeśli nie to urządzenia a raczej sterowniki.

Edytowane przez razor1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz zapakowany najnowszy bios do płyty ? ja jadę na p35-ds3l i choć nigdy na niej nie maiłem problemów to na dwóch ostatnich beta biosach jest po prostu ideał czyli full zielono :), spróbuj DEP w biosie wyłączyć to się jakoś dziwnie u gigaszita nazywa :) ale jest + najnowsze sterowniki realteka sieciówki wskazane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poki co wylaczylem tylko des, bios mam najnowszy stable, choc widze, ze trzeba bedzie i z ta beta sprobowac... najnowsze sterowniki od sieciowki sa

edit: nowy bios wgrany i dalej to samo...

Edytowane przez homzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, fajny program :D

Masz w opisie zalecenia, jak szukać winowajcy. Generalnie wyłączać w menedżerze urządzeń poszczególne urządzenia (tylko jedno naraz; w opisie są wskazówki na najbardziej podejrzanych) i sprawdzać wskazania programu, aż namierzysz felerny sterownik. Masz tam też ostrzeżenie, by nie wyłączać niektórych urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ci to nie pomoże, ale miałem kiedyś problem z zacinającym się dźwiękiem na płycie Asus A832R-MVP Deluxe (taka hybryda ATI+ULI). Z tym, że problem występował od początku , a nie "się zrobił z czasem". Winowajcą okazał się sterownik SATA. Gdy dysk pracował w trybie IDE problem nie występował. Rozwiązaniem okazała się zmiana sterownika SATA na zmodyfikowany, nieoficjalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie... U mnie też instalator Intel Matrix Storage "myślał", a dobrze sprzęcik chodzi.

W Viście przed ServicePackiem można było sobie w biosie przełączać tryb IDE/SATA, albo zmieniać sterowniki systemowe na intelowskie w tą i spowrotem (tak porównywałem sobie wydajność dysków), ale po SP1 system już mi się się bulwersował przy takich zabawach. Mogłbyś spróbować, ale jest ryzyko, że będziesz miał problem.

Chociaż jak przełączyłem w biosie na IDE i dostałem BSOD'a, przestawiłem spowrotem na AHCI i normalnie chodził.

Najprościej by było zainstalować na nowo Vistę na AHCI i zobaczyć jak się zachowuje na sterach systemowych, ale w sumie format to najgłupsza metoda rozwiązywania problemów.

A w tray'u może jakieś programy masz... Najlepiej powyłączać wszystkie (jakieś gg, skype, torrenty itp).

A to w ogóle ci się zrobiło na od dawna dobrze działającym systemie, czy na nowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plytek od producentow nie uzywam, jak juz to najnowszych sterownikow ze strony www producenta

ale to i tak sie pobawie pewnie koniec maja albo poczatek czerwca, bo wyjezdzam w niedziele, a do tego czasu SP2 nie wyjdzie, a bety nie chce mi sie instalowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dniach SP2 będzie dostępny oficjalnie na stronach MS i Windows Update. Narazie tylko użytkownicy MSDN i Technet mogą pobrać go legalnie. Polska wersja językowa jest również dostępna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę Ci usunąć lub zmienić ten post, bo zaraz dostaniesz od administracji ostrzeżenie albo bana.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi